ΕΛΛΑΔΑ

Αιχμές Κακλαμάνη κατά Στουρνάρα για τις οφειλές τραπεζών στο κράτος

αιχμές-κακλαμάνη-κατά-στουρνάρα-για-τ-154853
Αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα άφησε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Νικήτας Κακλαμάνης με αφορμή το θέμα της οφειλής ύψους 550 εκ. ευρώ ορισμένων τραπεζών στο κράτος.
Ο βουλευτής Α’ Αθηνών, υπενθυμίζει την κατάθεση ερώτησης για το ζήτημα, στον Υπουργό Οικονομικών από τις 17 Σεπτεμβρίου, για την οποία δεν έχει λάβει απάντηση έως σήμερα.
«Τα 2,5 χρόνια της κυβέρνησης Παπανδρέου δεν υπήρξε αντίδραση προς τις τράπεζες», επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Κακλαμάνης.
Παράλληλα, αναφέρεται στην επιστολή του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα (06/09/12) προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργο Προβόπουλο και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κ. Γιώργο Ζανιά, στην οποία τονίζει «τη βούληση του υπουργείου για τη διευθέτηση του θέματος, δεδομένου ότι εγγράφεται ως έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό».
Με αφορμή την επαναφορά του θέματος στη δημοσιότητα, ο Νικήτας Κακλαμάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στηρίζω τη σθεναρή στάση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα και ελπίζω ότι δεν θα χαθεί ένα πραγματικό οικονομικό ισοδύναμο, κάτι που θα δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα».
Μιλώντας στο Mega το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Κακλαμάνης διαχώρισε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας: «Ο κ. Σταϊκούρας δίνει τη μάχη, δεν ξέρω αν έχει εγγράψει ο κ. Στουρνάραςτα 550 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό» και συνέχισε, τονίζοντας: «Αν δεν ληφθούν αυτά πίσω, ας έρθει ο κ. Στουρνάρας και οι φίλοι του οι τραπεζίτες να ψηφίσουν στη Βουλή».
Ο βουλευτής της ΝΔ προχώρησε ένα βήμα περισσότερο στην επίθεσή του εναντίον του κ. Στουρνάρα, λέγοντας: «Μα ήταν πάντα με την πλευρά των τραπεζών. Τραπεζίτης ήταν ο άνθρωπος. Να τα λέμε αυτά».
Αναλυτικά η ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών:

Κύριε Υπουργέ,
Την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Παπαδάκης, αποκάλυψε στη Βουλή ότι υπάρχει οφειλή 555 εκ. ευρώ ορισμένων τραπεζών προς το κράτος, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα να επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του υψηλόβαθμου τραπεζικού στελέχους.
Το συγκεκριμένο ποσό προκύπτει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επί ημερών στο υπουργείο Οικονομίας, του κ. Γιώργου Αλογοσκούφη.
Συγκεκριμένα, οι τράπεζες είχαν λάβει τότε «ένεση» ρευστού ύψους 5 δις ευρώ -στο πλαίσιο του πρώτου «πακέτου» των 28 δις- έναντι προνομιούχων μετοχών και όφειλαν να αποδίδουν, ως μέρισμα, το 10% για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ωστόσο, αυτό συνέβη μόνο την πρώτη χρονιά, καθώς σύμφωνα με τον νόμο, η ετήσια απόδοση προβλεπόταν μόνο αν οι τράπεζες εμφάνιζαν κέρδη.
Τα δυόμισι χρόνια της κυβέρνησης του κ. Γεωργίου Παπανδρέου δεν υπήρξε αντίδραση προς τις τράπεζες, ώστε να καταθέσουν τα 555 εκ. ευρώ στα κρατικά ταμεία ως όφειλαν.
Τη Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έστειλε επιστολή στον διοικητή Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιώργο Προβόπουλο και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κ. Γιώργο Ζανιά, στην οποία αναφέρει:
«Γνωρίζετε την εκκρεμότητα που υφίσταται σε σχέση με το θέμα της σταθερής απόδοσης 10% επί του εισφερόμενου κεφαλαίου στις τράπεζες, που υπήχθησαν στο α’ μέτρο του Ν. 3723/2008.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει τη βούληση για τη διευθέτηση του θέματος δεδομένου ότι εγγράφεται ως έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό. Παρακαλώ, σε συνέχεια της συνεδρίασης στο Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, να έχω, το ταχύτερο δυνατό, τις θέσεις σας για τη διευθέτηση του ζητήματος».

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1) Γιατί τη στιγμή που αναζητούμε ισοδύναμα μέτρα, όπως π.χ. η περικοπή των αμοιβών στους ένστολους ή επιδόματα των ΑμΕΑ, δεν απαιτείται άμεσα από όσες τράπεζες δεν έχουν ήδη καταβάλει να προβούν στην καταβολή του ποσού των 555 εκ. ευρώ;
2) Ποια είναι η «άλλη βούληση», όπως αναφέρετε στην επιστολή σας προς τους κ.κ. Προβόπουλο και Ζανιά για τη διευθέτηση του θέματος, με δεδομένο μάλιστα ότι το παραπάνω ποσό έχει εγγραφεί ως έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό;
3) Αληθεύει ότι υπάρχει πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης να απαλλάξει ουσιαστικά τις τράπεζες ή ορισμένες απ’ αυτές από τις υποχρεώσεις τους; Και τι θα γίνει με τα ποσά που ενδεχομένως έχουν πληρώσει κάποιες απ’ αυτές; Θα τους επιστραφούν;

4) Μήπως, πρέπει το ελληνικό δημόσιο, να απαιτήσει πριν από τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των συγκεκριμένων τραπεζών, να καταβληθεί η οφειλή προς το κράτος;

newsbomb.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου