ΕΛΛΑΔΑ

Οριστικό ναυάγιο στο deal Δέλτα Τρόφιμα- Μεβγάλ

οριστικό-ναυάγιο-στο-deal-δέλτα-τρόφιμα-μ-173180

Η ακύρωση της συμφωνίας επισφραγίσθηκε με τη μεταβίβαση ποσοστού 8% της Μεβγάλ από τη Δέλτα Τρόφιμα στην πλευρά Παπαδάκη, η οποία έτσι αποκτά τον έλεγχο του 51% της βορειοελλαδικής γαλακτοβιομηχανίας

Σε αδιέξοδο και τελική ακύρωση οδηγήθηκε το mega deal στην ελληνική γαλακτοβιομηχανία, μεταξύ Δέλτα Τρόφιμα και Μεβγάλ, που είχε πανηγυρικά εξαγγελθεί πριν δύο χρόνια, όταν η τότε Vivartia είχε πετύχει να καταλήξει σε συμφωνία με την πλευρά Παπαδάκη- Χατζηθεοδώρου, για την απόκτηση του 43% που ελέγχει στη μεγαλύτερη βιομηχανία γάλακτος & γαλακτοκομικών της Μακεδονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ακύρωση της συμφωνίας επισφραγίσθηκε με τη μεταβίβαση ποσοστού 8% από το μετοχικό πακέτο της Μεβγάλ, που βρίσκεται στην κατοχή της Δέλτα από την εποχή ακόμη που είχε αγοράσει το 14,8% των μετοχών που άλλοτε ανήκε στη Μαίρη Χατζάκου. Η μεταβίβαση του 8% προβλεπόταν στη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, για την περίπτωση που δεν ολοκληρωνόταν το σχέδιο συγχώνευσης.

Με την απόκτηση του επιπλέον 8% από την πλευρά Παπαδάκη (νυν πρόεδρος της Μεβγάλ), αυτή αποκτά τον έλεγχο του 51% στο μετοχικό κεφάλαιο και έχει πλέον τον πρώτο λόγο στο μάνατζμεντ της εταιρείας, η οποία στο παρελθόν είχε διοικητικά διχαστεί λόγω των διαφωνιών μεταξύ των ιδιοκτητών και συγκεκριμένα μεταξύ των πλευρών Παπαδάκη- Χατζηθεοδώρου, Μαίρης Χατζάκου και Συμεωνίδη- Νίκης Χατζάκου.

Στη παρούσα φάση η Δέλτα Τρόφιμα κρατάει στην κατοχή της πακέτο 6,8% της Μεβγάλ και φαίνεται να εγκαταλείπει τα σχέδια απόκτησης της δεύτερης και, συνένωσης των δύο εταιρειών σε μία, την μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία του κλάδου. Η πλευρά Συμεωνίδη- Νϊκης Χατζάκου, διατηρεί το ποσοστό που είχε, δηλαδή το 28,5% της Μεβγάλ.
Το αδιέξοδο στην υλοποίηση της συμφωνίας είχε διαφανεί εδώ και μήνες, καθώς η συγχώνευση δεν προχωρούσε παρότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε δώσει την έγκρισή της από το Φεβρουάριο του 2011.

Για το ναυάγιο της συμφωνίας ευθύνεται η απροθυμία των πιστωτριών τραπεζών των δύο πλευρών, σε περιβάλλον οικονομικής ύφεσης, να ικανοποιήσουν τα αιτήματα χρηματοδότησης τόσο της Δέλτα, όσο και της Μεβγάλ, με κεφάλαια που θα κάλυπταν την εξαγορά και τις ανάγκες ανάπτυξης του νέου σχήματος.

Η ανακοίνωση της MIG
Η MIG ανακοινώνει ότι η θυγατρική της VIVARTIA και οι οικογένειες Παπαδάκη/ Χατζηθεοδώρου απoφάσισαν από κοινού τη μη ολοκλήρωση, στην παρούσα φάση, της εξαγοράς του 43% της ΜΕΒΓΑΛ από τη ΔΕΛΤΑ ΑΕ. Ταυτόχρονα υπεγράφη μεταξύ των μερών συμφωνία με βάση την οποία η ΔΕΛΤΑ ΑΕ θα μεταβιβάσει, υπό την αίρεση της λήψεως τυχόν απαιτουμένων εγκρίσεων, ποσοστό 8% της ΜΕΒΓΑΛ στις οικογένειες Παπαδάκη/Χατζηθεοδώρου στο κόστος κτήσεως, διατηρώντας συμμετοχή 6,5% περίπου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΜΕΒΓΑΛ. Τα δύο μέρη θα έχουν δικαίωμα προτίμησης (right of first refusal) σε περίπτωση που οποιοδήποτε από αυτά θελήσει να μεταβιβάσει τη συμμετοχή του σε τρίτο.

voria.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου