ΕΛΛΑΔΑ

Θερίζει η φυματίωση στις φυλακές

θερίζει-η-φυματίωση-στις-φυλακές-212819

Η φυματίωση θερίζει στις φυλακές όλης της χώρας. Άνθρωποι που προέρχονται από χώρες όπως η Σομαλία, το Σουδάν, το Πακιστάν και άλλες δεν έχουν περάσει ποτέ, όπως καταγγέλλει στο newsbeast.gr ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων, Σπύρος Καρακίτσος, από τις απαραίτητες ιατροφαρμακευτικές εξετάσεις με αποτέλεσμα να νοσούν.

«Αυτή τη στιγμή», λέει «το 70% των κρατουμένων στις φυλακές είναι αλλοδαποί τουλάχιστον από 101 διαφορετικές καταγεγραμμένες εθνικότητες. Στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχει εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά τα δυτικά πρότυπα με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους, όντας ταλαιπωρημένοι και μη εμβολιασμένοι να επιβαρύνονται με τέτοιου είδους ασθένειες όπως είναι η φυματίωση».

Και το πρόβλημα δεν σταματά εκεί καθώς, όπως αναφέρει, στις φυλακές δεν γίνονται οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις στους κρατουμένους».

Οι… υποτυπώδεις εξετάσεις

Αυτή τη στιγμή, όπως τονίζουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι ιατρικές εξετάσεις που γίνονται στις φυλακές από τους κρατουμένους που δεν παρουσιάζουν προβλήματα είναι εντελώς υποτυπώδεις. «Για να γίνουν κατάλληλες εξετάσεις, θα πρέπει να παρουσιάσει ένας κρατούμενος συμπτώματα. Όμως, όταν παρουσιάζει συμπτώματα, ο οργανισμός του έχει ήδη μολυνθεί», επισημαίνει ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Και τονίζει: «Φανταστείτε ότι ο ασθενής θα πάει στο νοσοκομείο για να του δοθεί η απαραίτητη ιατροφαρμακευτική αγωγή αλλά δεν θα νοσηλευθεί. Θα επιστρέψει στις φυλακές και θα βρίσκεται μαζί με όλους τους κρατουμένους. Δηλαδή, ούτε απομόνωση δεν υπάρχει με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να κολλήσουμε κι εμείς διάφορες ασθένειες».

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2008 και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το Κέντρο Ειδικού Ελέγχου Λοιμώξεων και ο Ερυθρός Σταυρός έχουν προειδοποιήσει τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ότι σε τέτοιου είδους κλειστούς πληθυσμοί μέσα στις φυλακές, ευδοκιμούν ασθένειες. «Δεν υπάρχουν ούτε τα χρήματα ούτε το προσωπικό ούτε οι υποδομές ούτε τα υλικοτεχνικά μέσα για να γίνει ένας σωστός έλεγχος των ιατρικών προβλημάτων των κρατουμένων», καταλήγει, γνωρίζοντας ότι η κατάσταση δεν θα αλλάξει, όπως λέει.

newsbeast.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου