ΕΛΛΑΔΑ

Τα χαρτιά του στη τρόικα ανοίγει ο Γ. Στουρνάρας

τα-χαρτιά-του-στη-τρόικα-ανοίγει-ο-γ-στ-223686

Το ουσιαστικό κομμάτι της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – τρόικας για το πρόγραμμα περικοπών της διετίας 2013 – 2014 αρχίζει σήμερα (Πέμπτη) με τον υπουργό Γ.Στουρνάρα να παρουσιάζει τις ελληνικές προτάσεις για τις περικοπές 11,5 δισ. ευρώ στα στελέχη του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ.

Τις προηγούμενες ημέρες διεξήχθησαν προπαρασκευαστικές συζητήσεις σε επίπεδο υπηρεσιακών στελεχών και τεχνικών κλιμακίων της τρόικα τόσο για τα 11,5 δισ. ευρώ, όσο και για τις αποκλίσεις στην εφαρμογή του Προϋπολογισμού 2012 με αποτέλεσμα οι σημερινές συζητήσεις σε επίπεδο κορυφής να έχουν ήδη μια «ώριμη» βάση εκκίνησης. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Στουρνάρας θα επιχειρήσει να αποφύγει τη λήψη οριζόντιων μέτρων και δεν θα θέση σε αυτό το σκέλος της συζήτησης με τους δανειστές θέμα επιμήκυνσης της εφαρμογής του προγράμματος. Σημειώνεται πως τα μέτρα θα πρέπει να αποκρυσταλλωθούν το αργότερο έως τα μέσα Αυγούστου, ώστε να κινούν εν συνεχεία οι διαδικασίες κατάρτισης της έκθεσης της τρόικας που θα παρουσιασθεί στο Eurogroup και στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ μέσα στο Σεπτέμβριο.

Η κυβέρνηση προσδοκά εξοικονόμηση 2,7 δισ. ευρώ από τις συντάξεις, εκ των οποίων 1 δισ. ευρώ από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, 400 εκατ. ευρώ από το πλαφόν των 2.500 ευρώ στο ύψος των συντάξεων, 400 εκατ. ευρώ από την περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ, 400 εκατ. ευρώ αναμένονται από τις μειώσεις στις συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.400 ευρώ και 600 εκατ. ευρώ από την περικοπή στο εφάπαξ.

Η κυβέρνηση δρομολογεί περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, ενώ ανοικτό παραμένει και το ζήτημα των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια για το 2013 και το 2014.

Οι περικοπές στις ΔΕΚΟ θα γίνουν από 1η Ιανουαρίου 2013, μέσω της ένταξης των ΔΕΚΟ στο ενιαίο μισθολόγιο. Οι μισθοί των περίπου 68.000 εργαζομένων στις ΔΕΚΟ θα συμπιεστούν σημαντικά, καθώς οι προβλεπόμενες εξοικονομήσεις δαπανών αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ. Το μέτρο δεν θεωρείται οριζόντια περικοπή, καθώς επί της ουσίας θα επεκταθεί και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα το ενιαίο μισθολόγιο που εφαρμόζεται σήμερα στο στενό Δημόσιο.

Τέλος, προς υλοποίηση βαίνει και η πρόταση που οδηγεί σε μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ από τα 360 στα 330 ευρώ, δεδομένου ότι τα 30 ευρώ των μηνιαίων περικοπών οδηγούν σε ετήσιο δημοσιονομικό όφελος 400 εκατ. ευρώ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου