ΕΛΛΑΔΑ

Έξυπνη ξενάγηση από το δήμο Ηρακλείου

έξυπνη-ξενάγηση-από-το-δήμο-ηρακλείου-224080

Ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό σύστημα έξυπνης ξενάγησης στην πόλη του Ηρακλείου ετοιμάζεται να εφαρμόσει ο δήμος αξιοποιώντας την πληροφορική και την τεχνολογία προκειμένου να προσφέρει σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες ακόμα και ιστορικά στοιχεία κατά τη διάρκεια της περιήγησή τους.

Πρόκειται για μια σύγχρονη ματιά στην ιστορία της πόλης και στο πλούσιο πολιτισμικό της υπόβαθρο. Ο Δήμος Ηρακλείου θα χρησιμοποιήσει με τον καλύτερα δυνατό τρόπο μια σειρά από σύγχρονες μεθόδους περιήγησης, θα παρέχει τη δυνατότητα στο χρήστη να περιηγείται στην παλιά πόλη του Ηρακλείου με τη χρήση φορητών ηλεκτρονικών συσκευών (κινητά τηλέφωνα, ipad κλπ), Τρισδιάστατων Φωτορεαλιστικών Αναπαραστάσεων, Τεχνολογιών Επαυξημένης Πραγματικότητας, με ένα ιδιαίτερα ελκυστικό τρόπο ξενάγησης και ένα διαφορετικό «ψηφιακό» ταξίδι στην ιστορία του Ηρακλείου.

Οι ιστορικές πληροφορίες που θα παρέχονται θα είναι Πολυεπίπεδες και Πολυποίκιλες γραμμένες, ειδικά για την υπηρεσία αυτή , στα Ελληνικά και Αγγλικά, ενώ πλούσιο υλικό πολυμέσων (εικόνες, φωτογραφίες, σχέδια, γκραβούρες, βίντεο, ιστορικά αρχεία, αναφορές, κλπ) θα υποστηρίζει και θα τεκμηριώνει με τον καλύτερα δυνατό τρόπο την ιστορική πληροφορία.

Με το έργο αυτό ο χρήστης (κάτοικος, επισκέπτης) θα έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της πόλης σε προηγούμενες ιστορικές περιόδους,(Ενετική και Οθωμανική),περπατώντας μέσα στη σύγχρονη πόλη και βλέποντας από κοντά τα σημεία ενδιαφέροντος και τη χρήση – μορφή που είχαν σε προγενέστερες περιόδους.

Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση το πολιτισμικό «προϊόν» της πόλης μας αναδεικνύεται και προβάλλεται ελεύθερα στο ευρύ κοινό μέσα από τη χρήση των έξυπνων συσκευών που είτε θα διαθέτει ο ίδιος ο χρήστης ή θα του δανείζονται δωρεάν από το Δήμο. Επιπλέον μέσα από τις ειδικές οθόνες αφής (infokiosks) που θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένες θέσεις, ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στο χώρο και το χρόνο, βλέποντας από «κοντά» τα μνημεία της πόλης και γνωρίζοντας με τρόπο διαφορετικό και πιο ελκυστικό την τοπική ιστορία.

Σημαντικό επίσης θεωρείται ότι με το έργο αυτό θα ευαισθητοποιηθεί όχι μόνο ο κάτοικος και ο επισκέπτης της πόλης αλλά και η εκπαιδευτική κοινότητα μέσα από το παιχνίδι που θα προσφέρεται. Με τον τρόπο αυτό η ιστορία του τόπου θα γίνει πιο «απτή» στους μαθητές που θα λάβουν μέρος και στους εκπαιδευτικούς που θα εντάξουν στο πρόγραμμά τους την εφαρμογή αυτή στα πλαίσια της γνωριμίας των μαθητών με την πόλη και την ιστορία της.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή συνεχίζει με αμείωτο ενδιαφέρον την προσπάθεια ανάδειξης και προβολής του πολιτισμικού του υποβάθρου, με στόχο την ευαισθητοποίηση του πολίτη και τη γνωριμία του με την ιστορία της πόλης μέσα από ποικίλες δράσεις, αξιοποιώντας με τον καλύτερα δυνατό τρόπο τις ευκαιρίες που προέρχονται από ευρωπαϊκά ή άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Το έργο προϋπολογισμού 235.000 συν ΦΠΑ εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ «Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου 2007 – 2013» μετά από πρόταση και εμπεριστατωμένη μελέτη που κατέθεσε ο Δήμος Ηρακλείου και αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης «Ηράκλειο κάθε Βήμα…ένα Ταξίδι στην Ιστορία» που προβλέπει έργα και δράσεις, για την εντός Τειχών Πόλη και έχει ως Κεντρικό του στόχο την ανάδειξη της Παλιάς Πόλης του Ηρακλείου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου