ΕΛΛΑΔΑ

Xάος στη Βουλή από το νομοσχέδιο για την Παιδεία

xάος-στη-βουλή-από-το-νομοσχέδιο-για-την-224217
Το νομοσχέδιο στην Βουλή για την παιδεία έγινε σήμερα αιτία «πεδίου μάχης» στη ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Τελικά όμως με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου έγινε συμβιβασμός τεσσάρων σημείων.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Δ. Κρεμαστινού, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Έπειτα όμως από συνεννόηση του προέδρου του ΠαΣοΚ με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής έως ότου να εξαντληθεί ο κατάλογος των βουλευτών που θέλουν να μιλήσουν.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί η διαδικασία να ψηφιστεί και αύριο αλλά μπορεί να διαρκέσει και ως την Παρασκευή.

Το κείμενο των 4 σημείων

Το νέο κείμενο των τεσσάρων σημείων στο οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η ΚΟ του ΠαΣοΚ, αναφέρει τα εξής:

1. Εξέφρασε την ενόχλησή της για την επιλογή της διαδικασίας του κατεπείγοντος για το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης. Για λόγους κυβερνητικής συνοχής, ανέχεται την επιλογή αυτή υπό τον όρο ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί με άνεση σε τέσσερις (4) συνεδριάσεις, όπως ήδη ζήτησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τον Πρόεδρο της Βουλής.

2. Συμφωνεί με τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο, ως προς την εκλογή των κοσμητόρων, τη θεσμική θέση των τμημάτων και την οργάνωση των μεταπτυχιακών. Επιμέρους παρατηρήσεις για την αποσαφήνιση και βελτίωση των ρυθμίσεων θα διατυπωθούν στην Ολομέλεια.

3. Διαφωνεί με την παράταση της θητείας των υπηρετούντων πρυτάνεων μέχρι τη λήξη της προβλεπόμενης στην προγενέστερη νομοθεσία διάρκειάς της. Προτείνει την παράταση μέχρι 31/12/2012, υπό τον όρο ότι θα έχουν την ευθύνη εφαρμογής του νόμου. Είναι προφανές ότι οι υπηρετούντες πρυτάνεις που λήγει η θητεία τους έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες του νέου νόμου.

4. Θεωρεί ατυχείς τις δημόσιες δηλώσεις στελεχών που έγιναν προκαταλαμβάνοντας τη θέση του Προέδρου και της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Αρκετοί στο ΠαΣοΚ σχολίαζαν ότι με αφορμή τον νόμο για την Παιδεία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το λεγόμενο «μέτωπο των μεταρρυθμιστών», το οποίο βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τον κ. Βενιζέλο και ότι χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο θέμα για να προχωρήσουν σε μια πολιτική αντιπαράθεση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου