ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Το «ντέρμπι του χρέους»

το-ντέρμπι-του-χρέους-257799

Ο μεγάλος αγώνας που όλοι περιμένουν αρχίζει σήμερα στις 21.45, οπότε και θα αναμετρηθεί η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας μ’ αυτήν της Γερμανίας. Ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και καταγωγής, οι Έλληνες αναμένεται να «καρφωθούν» με αγωνία στις οθόνες των τηλεοράσεών τους, μετατρέποντας ολόκληρη την χώρα σε μία μεγάλη παρέα. Πίτσες, σουβλάκια, μπίρες, αναψυκτικά τα απαραίτητα για τη χαλάρωση της παρέας πριν και κατά τον αγώνα και τα «αίματα είναι έτοιμα να ανάψουν» με το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή.

«Συνήθως δεν βλέπω πολύ μπάλα, αλλά τώρα νομίζω ότι θα κάνουμε μία εξαίρεση. Και ας έχω πολλή δουλειά. Αν και δεν έχουμε κανονίσει ακόμα για σίγουρα, το πιο πιθανόν είναι ότι θα μαζευτούμε κατά τις 20.45 και θα παραγγείλουμε σουβλάκια. Ευκαιρία να ξαναδώ τα παιδιά αλλά και να χαρούμε για την εθνική μας», υπογραμμίζει στο ΑΜΠΕ ο Σταυρόνικος Παναγόπουλος, 31 ετών.

«Θα μαζευτούμε στο σπίτι κατά τις 21.00 με φίλους και νομίζω θα παραγγείλουμε πίτσες. Είναι ωραίο να βλέπεις μεγάλα αθλητικά γεγονότα με ωραία παρέα. Πιστεύω να στείλουμε ένα διαφορετικό μήνυμα στην Ευρώπη», εξηγεί η Μαρία, 28 ετών.

«Βεβαίως και θα το παρακολουθήσω. Τελειώνω την δουλειά κατά τις 18.00 και μετά θα πάω από το σπίτι να αλλάξω και να χαλαρώσω. Μετά γυρίζει και η αδερφή μου και θα δούμε τι θα κάνουμε. Δεν έχω κανονίσει ακόμα, μπορεί και να μην τον δούμε. Αλλά νομίζω ότι έστω και για λίγο θα ρίξουμε μία ματιά. Μπορεί και να καλέσουμε την παρέα στο σπίτι για να παρακολουθήσουμε μαζί τον αγώνα, τέτοιοι αγώνες αξίζουν», δηλώνει με τη σειρά της η Βασιλική Καραγιάννη, 28 ετών.

«Εννοείται ότι θα δούμε την ομαδάρα. Θα οργανωθούμε κατάλληλα. Θα είμαι μόνος με την γυναίκα και το παιδί, για να μας φέρει γούρι. Δεν πρόκειται να παραγγείλουμε, φτιάχνουμε μόνοι μας φαγάκι, το ίδιο ακριβώς που κάναμε και με τον αγώνα με την Ρωσία. Πιάνουμε ίδιες θέσεις, ίδιες γωνίες για να μην το γρουσουζέψουμε και πάμε δυνατά για την νίκη», εξηγεί με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο στο ΑΜΠΕ ο Ιωσήφ Κοσμίδης, 36 ετών.

Την ίδια ακριβώς άποψη φαίνεται πως εκφράζει και ο Γιώργος Αλοίμονος, 39 ετών. «Νομίζω ότι σήμερα θα είναι μεγάλη μέρα τόσο για την εθνική μας ομάδα, όσο και για όλους τους Έλληνες που αναγνωρίζουν στα μάτια των παικτών μας την ελπίδα για κάτι καλύτερο γενικότερα. Αν και δεν παρακολουθώ ποδόσφαιρο, ο αγώνας αυτός έχει έναν υπέρτατο συμβολισμό. Για τους μεν Γερμανούς να αναλογιστούν ότι δεν είναι υπερδύναμη στο ποδόσφαιρο, για τους δε Έλληνες ότι εκτός από καλή ομάδα ξέρουμε να φερόμαστε και σε ξένα γήπεδα, όπως αξίζει στην χώρα μας. Εύχομαι να νικήσει ο καλύτερος».

Σκληρό αλλά δίκαιο παιχνίδι «βλέπει» ο γερμανικός Τύπος

Ο γερμανικός Τύπος μπερδεύει σήμερα το ποδόσφαιρο με την οικονομία και την πολιτική, τονίζοντας πως η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ πρέπει να λειτουργήσει ως παράδειγμα για την Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου που σήμερα το βράδυ αντιμετωπίζει την Ελλάδα στα προημιτελικά του Euro 2012.

«Σήμερα στις 20:45 (ώρα Γερμανίας) υπάρχει ένα επαναληπτικό μάθημα για τους Έλληνες στο ευρώ. Τα αγόρια θα παίξουν όπως η καγκελάριος: σκληρά, αλλά δίκαια», γράφει η εφημερίδα ταμπλόιντ του Βερολίνου BZ, που προσφέρει στους αναγνώστες της ένα πόστερ της Εθνικής Γερμανίας με τα πρόσωπα των παικτών να έχουν αντικατασταθεί με το πρόσωπο της Μέρκελ σε διαφορετικές εκφράσεις.

«Σήμερα δεν θα μπορέσουμε να σας σώσουμε», γράφει στην πρώτη της σελίδα η Bild, η οποία κάνει λόγο για «το πιο δύσκολο ματς της καγκελάριου», η οποία θα παρακολουθήσει τη συνάντηση από τις κερκίδες του σταδίου του Γκντάνσκ.

Η Bild αναρωτιέται αν η Αγγελα Μέρκελ θα μπορέσει πραγματικά να εκφράσει τη χαρά της σε περίπτωση που η Γερμανία βάλει γκολ. «Θα δείξει τη χαρά της ή θα την κρύψει τελείως», επισημαίνει η εφημερίδα η οποία εκφράζει τη βεβαιότητα πως ο «Γερμανός προπονητής Γιοακίμ Λεβ θα σπάσει το ελληνικό μπετόν» .

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επέλεξε μια εικόνα από σκηνή ταινίας «Ιπτάμενο Τσίρκο των Μόντι Πάιθονς» που δείχνει τον Σωκράτη και τον Χέγκελ να δίνουν τα χέρια πριν από τον ποδοσφαιρικό αγώνα στο σκετς «Ο Αγώνας των Φιλοσόφων» της ταινίας.

Η εφημερίδα τονίζει πως ως «λαός ποιητών και των στοχαστών οι Γερμανοί είναι ισότιμοι με τους Έλληνες» .

Η Tageszeitung βλέπει έναν αγώνα «πιστωτών εναντίον οφειλετών» και εικονογραφεί το ρεπορτάζ της με ένα σκίτσο που απεικονίζει ένα καφέ στην Αθήνα με τους έντεκα Έλληνες παίκτες να αναρωτιούνται πως θα σκοράρουν απέναντι σε έντεκα ομπρέλες με τα ευρωπαϊκά χρώματα που έχουν παραταχθεί στο αντίπαλο τέρμα, σε μια αναφορά στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Την ώρα που αρκετοί θεωρούν πως αυτή η αναμέτρηση ξεπερνά το ποδόσφαιρο, η Tagespiegel υπενθυμίζει πως «ίσως να μην είναι παρά ένα παιχνίδι» .

Τέλος, η Frankfurter Rundschau εκτιμά πως θα δούμε αντίπαλους τους «στρατιώτες του ευρώ» με μια ελληνική ομάδα που έχει έναν και μόνο στόχο: να στείλει τη μπάλα στα μούτρα της Μέρκελ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου