ΕΛΛΑΔΑ

Πιο ακριβή η Αθήνα από το Βερολίνο

πιο-ακριβή-η-αθήνα-από-το-βερολίνο-269157

Ακριβότερη πόλη στον κόσμο και πάλι το Τόκιο βάσει της λίστας της Mercer

Στην 78η θέση της ακριβότερης πόλης στον κόσμο, από πλευράς κόστους ζωής για έναν μη πολίτη βρίσκεται η Αθήνα, την ώρα που το Βερολίνο βρίσκεται στην 106η θέση, σύμφωνα με τη λίστα της ετήσιας έρευνας που διεξάγει η εταιρεία συμβούλων ανθρώπινου δυναμικού Mercer. Οπως επισημαίνει μάλιστα, ένας καφές στο Βερολίνο κοστίζει 4 ευρώ, ενώ στην Αθήνα 4, 65 ευρώ.

Οπως ήταν αναμενόμενο, και εφέτος την πρώτη θέση κάλυψε το Τόκιο, όπου ένα φλιτζάνι καφές κοστίζει 6,48 ευρώ, μια εφημερίδα 5 ευρώ και ένα μπουκάλι γάλα 2,5 ευρώ. Παράδοξο ίσως θεωρηθεί το γεγονός ότι στη δεύτερη θέση φιγουράρει η Λουάντα, στην Αγκόλα, όπου περισσότερος από τον μισό πληθυσμό των πέντε εκατομμυρίων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και όπου οι ξένοι αξιωματούχοι δεν τολμούν να κυκλοφορήσουν τη νύχτα. Στην τρίτη θέση καταλαμβάνει άλλη μία ιαπωνική πόλη, η Οσάκα, ενώ και στην 10η βρίσκεται η Ναγκόγια. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Μόσχα και στην πέμπτη η Γενεύη.

Οι βρετανικές πόλεις, όπως το Λονδίνο πέφτουν στη λίστα τα τελευταία χρόνια, αντανακλώντας έτσι την αδυναμία της λίρας έναντι του δολαρίου. Το Λονδίνο βρίσκεται στην 25η θέση, πέφτοντας από την 18η που ήταν πέρυσι, ενώ σχεδόν κάθε μεγάλη πόλη της Αυστραλίας βρίσκεται πιο ψηλά στην κατάταξη, όπως και πολλές αναδυόμενες ασιατικές μητροπόλεις.Για τον υπολογισμό της κατάταξης συμπεριλήφθηκε η αγορά αντικειμένων μικρού κόστους, όπως ένα σάντουιτς ή ένα εισιτήριο κινηματογράφου, αλλά και το κόστος ενός πολυτελούς διαμερίσματος με δύο υπνοδωμάτια, από αυτά που προτιμούν όσοι δεν μένουν στη χώρα καταγωγής τους.

Οσον αφορά τη Βόρειο και Νότιο Αμερική, ακριβότερο είναι το Σάο Πάολο της Βραζιλίας στη 12η θέση, ακολουθεί το Ρίο ντε Τζανέιρο στη 13η θέση, το Καράκας της Βενεζουέλας στην 29η θέση και τέλος η Νέα Υόρκη στην 33η θέση. Η φθηνότερη πόλη να ζει κάποιος που έχει εκπατριστεί είναι το Καράτσι το Πακιστάν, όπου το κόστος ζωής είναι ένα τρίτο από ό,τι στο Τόκιο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου