ΕΛΛΑΔΑ

Το “άρπαγμα της τίγρης” – Έτσι απήγαγαν τον 15χρονο στην Χαλκίδα

το-άρπαγμα-της-τίγρης-έτσι-απήγαγ-272752

Το «άρπαγμα της τίγρης» ή tiger kidnap. Με αυτούς τους αστυνομικούς όρους προσδιορίζεται η απαγωγή του 15χρονου Βαγγέλη στην Χαλκίδα. Έμεινε για περισσότερες από 14 ώρες στα χέρια των απαγωγέων και απελευθερώθηκε χωρίς την καταβολή λύτρων στη Δροσιά Ευβοίας. Σύμφωνα με αξιωματικούς του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, αυτή είναι η νέα «μόδα» δράσης που έχει εμφανιστεί στο εξωτερικό και μοιάζει να έρχεται και στη χώρα μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι δράστες εντοπίζουν τα θύματά τους ανάλογα με την επαγγελματική δραστηριότητα των γονέων του στόχου τους και όχι απαραίτητα σύμφωνα με την οικονομική τους κατάσταση.

Εντοπίζουν δηλαδή γονείς που είναι στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, επενδυτικών ομίλων και τραπεζών, όπως στην ελληνική περίπτωση, καθώς ο πατέρας του Βαγγέλη ήταν διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας της Χαλκίδας και αρπάζουν συγγενικά τους πρόσωπα. Μοναδική προϋπόθεση στην επιλογή του στόχου της αρπαγής είναι ο γονέας ή ο κοντινός συγγενής να έχει πρόσβαση στο ταμείο της επιχείρησης που εργάζεται. Αρπάζουν λοιπόν, συνήθως τα παιδιά τους, και απαιτούν άμεσα τα χρήματα για την ελευθέρωση του ομήρου χωρίς να διαπραγματεύονται το ύψος των λύτρων.

Στην περίπτωση της Χαλκίδας ζήτησαν 3.000.000 ευρώ. Σε αυτές τις λεγόμενες «αρπαγές του τίγρη», οι δράστες επενδύουν στον φόβο και τον πανικό των γονέων. Ευελπιστούν ότι κυριαρχούμενοι από αυτά τα συναισθήματα θα πάνε στις επιχειρήσεις που εργάζονται και θα υφαρπάξουν τα χρήματα που τους ζητούνται ως λύτρα. Αν αυτό δεν γίνει, τότε οι δράστες συνήθως απελευθερώνουν άμεσα τους ομήρους, όπως έγινε στην περίπτωση του 15χρονου Βαγγέλη. Να σημειωθεί ότι οι επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών, κυρίως εκείνων που έχουν και υποκαταστήματα στο εξωτερικό, έχουν ενημερωθεί σχετικά με το νέο εγκληματικό φαινόμενο, και έχουν αναπτύξει δικλείδες ασφαλείας προς τα πρόσωπα που έχουν πρόσβαση στα ταμεία τους, ώστε να μην είναι δυνατή η εκταμίευση χωρίς να γίνει αντιληπτή.

Στο μεταξύ, στελέχη της αστυνομίας, επιδιώκουν πλέον να εντοπίσουν τα ίχνη των «τίγρεων» αρπαγής του 15χρονου. Από τις πρώτες συναντήσεις με το ανήλικο θύμα, επιχείρησαν να αντλήσουν κάποιες πληροφορίες και λεπτομέρειες για την δράση των κακοποιών, όσο αυτό ήταν εφικτό, καθώς ο 15χρονος εύλογα ακόμη είναι σοκαρισμένος σε σημείο να χάνει τα λόγια του και τον ειρμό της σκέψης του, όταν επιχειρεί να περιγράψει τα όσα βασανιστικά έζησε.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, δύο ήταν τα άτομα που τον άρπαξαν, όταν πήγαινε στο σχολείο του και τον έβαλαν μέσα στο κλειστό λευκό φορτηγάκι. Ο ένας φορούσε κράνος και ο άλλος κουκούλα. Άμεσα έκλεισαν τα μάτια και το στόμα του 15χρονου παιδιού, έδεσαν τα χέρια του πίσω από την πλάτη, όπως και τα πόδια του. Ο Βαγγέλης είπε στους αστυνομικούς ότι ένας από τους δράστες τον καθησύχαζε διαρκώς και προσπαθούσε να τον ηρεμήσει λέγοντας του συνέχεια πως «όλα θα πάνε καλά».

Ο μικρός είπε στους αστυνομικούς πως μετά από κάποια διαδρομή που δεν μπορούσε να προσδιορίσει τη διάρκειά της, καθώς οι στιγμές του φαίνονταν αιώνες, το αυτοκίνητο σταμάτησε. Κάποιος του έλυσε τα πόδια. Τον έβγαλαν από το όχημα και τον πήγαν σε κάποιο χώρο, ισόγειο, ίσως αποθήκη, καθώς δεν κατέβηκε ή ανέβηκε σκαλιά. Εκεί τον έβαλαν να κάτσει κάπου και του έδεσαν και πάλι τα πόδια. Ενώ περνούσαν οι ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων του έδωσαν να πιει νερό, και τον ρώτησαν αν θέλει κάτι να φάει αλλά εκείνος δεν ήθελε.

Αρκετές ώρες αργότερα, περίπου στις 21:30 το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, δύο τουλάχιστον άτομα τον έπιασαν από τις μασχάλες και τα πόδια και τον τοποθέτησαν σε έναν κλειστό στενό χώρο, που όμως κατάλαβε μερικά λεπτά αργότερα ήταν το πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου. Μετά από διαδρομή που και πάλι δεν θυμάται τη διάρκειά της, τον έβγαλαν από εκεί, και δεμένος όπως ήταν χειροπόδαρα, με κλειστά μάτια και στόμα, τον έστησαν όρθιο. Το μόνο που του έβγαλαν ήταν η ταινία που είχαν φράξει το στόμα του. Τον είχαν αφήσει δίπλα στον δρόμο στην Δροσιά Ευβοίας. Όταν ο 15χρονος Βαγγέλης κατάλαβε ότι οι δράστες είχαν φύγει άρχισε να φωνάζει βοήθεια και έγινε αντιληπτός από τον οδηγό διερχόμενου οχήματος, ο οποίος και ειδοποίησε την αστυνομία. Λίγο αργότερα ο Βαγγέλης επικοινωνούσε με τον πατέρα του δίνοντας αίσιο τέλος στην δυσάρεστη περιπέτειά του.

Τώρα πλέον οι αστυνομικές αρχές αναζητούν την άκρη του νήματος, προβαίνοντας σε άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου και αναζητήσεις πολιτών που πιθανόν εντόπισαν κινήσεις που τους προκάλεσαν υποψίες. Να σημειωθεί ότι οι δράστες προέβησαν σε τουλάχιστον 4 τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πατέρα, και τους αστυνομικούς να αναζητούν το τοπογραφικό στίγμα τους σε μια προσπάθεια εντοπισμού και του χώρου που κρατείτο όμηρος ο 15χρονος.

NewsIt.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου