ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελική παρέμβαση για τη μη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση σε ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ

εισαγγελική-παρέμβαση-για-τη-μη-χορήγ-280228

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε η απόφαση των φαρμακοποιών να αναστείλουν, λόγω των μεγάλων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του Ταμείου.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Γ. Σακελάκος, έδωσε εντολή στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών να διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή την απόφαση των φαρμακοποιών.

Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν από την αναστολή της χορήγησης φαρμάκων προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος της έκθεσης σε κίνδυνο σε βάρος ασφαλισμένων.

Στο ΣτΕ οι φαρμακοποιοί κατά των φαρμακείων ΕΟΠΥΥ

Παράλληλα, οι φαρμοκοποιοί προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της ίδρυσης φαρμακείων από τον ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητά με προσφυγή του την ακύρωση και την αναστολή υπουργικής απόφασης (της 10ης Απριλίου) με την οποία προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ (Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας) για τη χορήγηση φαρμάκων και φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, υπό προϋποθέσεις.

Η απόφαση κατά της οποίας έχει προσφύγει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος φέρει την υπογραφή των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Μεταξύ άλλων, στην προσφυγή του ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι η ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ θα υποβαθμίσει τις υπηρεσίες που παρέχουν τα φαρμακεία, θα επιφέρει σοβαρή νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού στον τομέα της λιανικής πώλησης φαρμάκων και φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων και θα πλήξει καίρια τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών φαρμακείων.

Στην προσφυγή υποστηρίζεται επίσης πως η υπουργική απόφαση δεν στηρίζεται σε νόμιμη νομοθετική εξουσιοδότηση αφού σε κανένα νόμο δεν προβλέπεται παρόμοια δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων από ασφαλιστικούς οργανισμούς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου