ΕΛΛΑΔΑ

Κυβέρνηση με κορμό την «υπεύθυνη κεντροαριστερά» ζητά ο Ευάγγελος Βενιζέλος

κυβέρνηση-με-κορμό-την-υπεύθυνη-κεντ-282354

Την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης «με κορμό την υπεύθυνη κεντροαριστερά» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε προεκλογική του ομιλία στη Νέα Ιωνία το βράδυ της Τετάρτης, τονίζοντας πως η συνεργασία είναι απαραίτητη «αλλά πρέπει να είναι προοδευτική».

«Με τη δύναμη της αλήθειας λέμε ότι η χώρα δεν κυβερνιέται δίχως κυβέρνηση με κορμό την υπεύθυνη κεντροαριστερά» είπε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «Σε υπουργικές καρέκλες δεν θα είναι τα γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ», αφενός γιατί ο κόσμος θέλει αλλαγές και, αφετέρου, διότι «δεν έχουμε λόγο να επωμιζόμαστε φθορά μεγαλύτερη από αυτή που μας αναλογεί».

Σημείωσε δε εμφατικά ότι «δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που θα έρθει να συμπληρώσει τις πλειοψηφίες που λείπουν ή να στηρίξει πολιτικές που δεν πιστεύουμε ή είναι επικίνδυνες για τον τόπο» και ζήτησε από τους πολίτες να αναδείξουν στις κάλπες ισχυρό ΠΑΣΟΚ «που λειτουργεί ως εγγυητής της ασφαλούς πορείας της χώρας».

Όσον αφορά το θέμα της δανειακής σύμβασης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «οι όροι δανεισμού του Δημοσίου που έχουμε πετύχει είναι οι ευνοϊκότεροι που υπάρχουν στην Ευρώπη», σημειώνοντας επίσης πως με την στήριξη του τραπεζικού συστήματος «προχωράμε στην προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών». Οι «θετικές όψεις της δανειακής σύμβασης θα μας δώσουν τους μοχλούς της ανάπτυξης», υποστήριξε.

Παράλληλα, σημείωσε την εκτίμησή του πως «η γραμμή της αναθεώρησης της σύμβασης συσπειρώνει τους ευρωπαίους σοσιαλιστές». «Έχουμε συμμάχους στη διεθνή κοινή γνώμη […] τώρα λέμε αυτά που λέγαμε επί μήνες με τη τρόικα και δεν μπορούσαμε να τα περάσουμε έχοντας απέναντί μας τους ομογάλακτους αδελφούς της ΝΔ» τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε σε κάθε περίπτωση πως «η μονομερής καταγγελία της σύμβασης είναι παιχνίδι με τη φωτιά», αναρωτώμενος: «Ποιος τολμά να πει στον Έλληνα πως θα μπλοκαριστούν τα κοινοτικά κονδύλια, όπως έγινε στην Ουγγαρία;».

Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για τη σημερινή «πολιτική αστάθεια», αποδίδοντάς τη στην πρότασή του για προκήρυξη εκλογών και επιπλέον είπε ότι αυτό αποδυνάμωσε τότε τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας.

Όμως άφησε αιχμές και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας ότι «υπήρχαν κι άλλοι χορευτές σε αυτόν τον χορό, οι δυνάμεις της δημαγωγίας και του λαϊκισμού που τάσσονται εύκολα υπέρ της μονομερούς καταγγελίας».

«Δεν μπόρεσε να σχηματιστεί κυβέρνηση, για πολύ ταπεινούς και μικροκομματικούς λόγους γιατί κάποιοι νόμιζαν ότι θα ενισχύσουν την εκλογική τους δύναμη», είπε και πρόσθεσε ότι χάθηκε χρόνος, ότι κινδυνεύει να χαθεί η τουριστική περίοδος «που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση και αύξηση της ανεργίας».

Αναφορικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για κάτι καινούριο, αλλά την επαναφορά στην επιφάνεια αυτών που έλεγε επί μήνες στην τρόικα «και δεν μπορούσαμε να τα περάσουμε λόγω των συσχετισμών, έχοντας απέναντί μας τους ομογάλακτους της ΝΔ».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αλλά και των δανειοληπτών, στο οποίο, όπως τόνισε, θα βοηθήσει η σταθεροποίηση των τραπεζών. «Χωρίς υγιές σύστημα υπό τον έλεγχο του δημοσίου στον οποίο περιέρχονται τώρα, δεν μπορεί να κινηθεί η οικονομία και ο μοχλός της ανάπτυξης», σημείωσε.

Όσον αφορά το προηγούμενο εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι πολλοί πολίτες που ανήκουν ιδεολογικά στο ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, είπαν ότι δεν αντέχουν άλλη ύφεση, περικοπές και ανεργία και διερωτήθηκε ποιος θα ήθελε να υποστεί τέτοια πολιτική φθορά μέσα σε 2,5 χρόνια.

Χαρακτήρισε λάθος το ότι εξ αρχής «δεν ζητήσαμε τη συστράτευση όλων των δυνάμεων ούτε ξανά νωπή και ρητή λαϊκή εντολή», πρόσθεσε ότι τα πράγματα είχαν μεγαλύτερο βάθος, είχε διαβρωθεί το υπέδαφος και «βρεθήκαμε σε ένα τούνελ» και πως πλέον «πρέπει να δούμε πώς θα μας οδηγήσει σε ένα ξέφωτο ανάπτυξης, προοπτικής και ασφάλειας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου