ΕΛΛΑΔΑ

Το ζεύγος Τσοχατζόπουλου έτρεχε να κλείσει λογαριασμούς στη UBS

το-ζεύγος-τσοχατζόπουλου-έτρεχε-να-κλ-282655

Άρον-άρον έκλειναν τους λογαριασμούς τους στην ελβετική τράπεζα «UBS» ο Άκης Τσοχατζόπουλος και η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, την περίοδο κατά την οποία είχαν ήδη κληθεί με την ιδιότητα του «υπόπτου» από τις εισαγγελικές αρχές για την υπόθεση της απόκτησης των περιουσιακών τους στοιχείων.

Όπως προκύπτει από το προσωπικό αρχείο που τηρούσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, από το Νοέμβριο του 2011, η σύζυγός του έστελνε ιδιόχειρες επιστολές προς την ελβετική τράπεζα «UBS» ζητώντας να κλείσουν οριστικά οι τραπεζικοί λογαριασμοί που διατηρούσε και στους οποίους είχαν απομείνει μόλις λίγα ευρώ !

Σύμφωνα με τις επίμαχες επιστολές η Βίκυ Σταμάτη ζητά: α) τη μεταφορά περίπου 32 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό του συζύγου της στην Εθνική Τράπεζα και τη μεταφορά περίπου 400 ευρώ σε δικηγορικό γραφείο του Αμβρούργου.

Η επιστολή των ανώνυμων Αξιωματικών

Ανάμεσα στα έγγραφα που κατασχέθηκαν βρίσκεται και η περιβόητη επιστολή των ανώνυμων αξιωματικών οι οποίοι από τον Μάρτιο του 2004, έγραφαν προς τον τότε γενικό γραμματέα Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφορικά με τις «αμαρτωλές» συμβάσεις των TOR Μ1:

«Από τις Συμβάσεις αυτές με μία έρευνα που μπορείτε να διατάξετε θα προκύψει ανενδοίαστη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, κυρίως όσον αφορά τις υπερτιμολογήσεις και προπαντός τις παροχές-μίζες σε διαφόρους διαπλεκόμενους και ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας κυρίου Άκη Τσοχατζόπουλου…

Από τις Συμβάσεις αυτές προκύπτει ότι παραβιάστηκε μια βασικότατη διεθνώς αρχή που διέπει αυτές, ήτοι την έκπτωση από το προσφερόμενο τίμημα. Με λίγα λόγια σε τέτοιου συμβάσεις ο αγοραστής (το Ελληνικό Δημόσιο) μετά από πολλές διαπραγματεύσεις απαιτεί τη μείωση του αρχικού τιμήματος, ενώ εδώ αντίθετα συμφωνήθηκαν “κάτω από το τραπέζι” υπερτιμολογήσεις.

Στις υπό κρίση συμβάσεις δεν συνομολογήθηκε προφανώς καμία έκπτωση του τιμήματος. Αλλά την έκπτωση την καρπώθηκαν με μορφή “μίζας” οι εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις και την υπογραφή των Συμβάσεων. Με επιεικείς εκτιμήσεις των ειδικών το ποσό που ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές….

Η πολιτική ηγεσία (Τσοχατζόπουλος, Σμπώκος) προέβη στην αγορά πολεμικού υλικού “OSA”, “TOR M1” κλπ, παρότι ο υπάρχων στρατιωτικός εξοπλισμός της Ελλάδας δεν ήταν συμβατός με τα αγορασθέντα….».

Και η περίφημη επιστολή των ανώνυμων αξιωματικών έκλεινε ως εξής: «Κατόπιν των ανωτέρω, κύριε Γενικέ, θεωρούμε ότι είναι καθήκον σας να διατάξετε άμεσα εισαγγελική έρευνα για την διαπίστωση και δικαστικά των ποινικών αδικημάτων που διέπραξαν τα ανωτέρω πρόσωπα (Τσοχατζόπουλος και Σμπώκος) και λοιποί υπηρεσιακοί παράγοντες εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου προκειμένου αυτοί και οι συνεταίροι τους να πλουτίσουν παράνομα κατακλέβοντας το Ελληνικό Δημόσιο και το χρήμα του ελληνικού λαού».

Ωστόσο, από το 2004 που ξεκίνησε η έρευνα πέρασαν τέσσερα χρόνια για να ανοίξουν οι δύο κρίσιμοι ελβετικοί λογαριασμοί της Drumilan Κύπρου, απ’ όπου πέρασαν 25.000.000 δολάρια για διάφορους προορισμούς, μεταξύ των οποίων και προς την off-shore Bluebell…

Και παρά το γεγονός ότι τα «ευρήματα» αυτά έφθασαν στις ελληνικές αρχές το 2008, ουδείς όπως φάνηκε, ενδιαφέρθηκε να τα αξιοποιήσει! Χρειάστηκε έτσι να περάσουν άλλα τέσσερα χρόνια, φθάνοντας στο 2012, για να ενεργοποιηθούν οι δικαστικές αρχές και να οδηγηθούν στον Άκη Τσοχατζόπουλο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου