ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛ.ΑΣ: Ιδιοκτήτες νυκτερινών κέντρων προστατεύουν «νονούς»

ελ-ασ-ιδιοκτήτες-νυκτερινών-κέντρων-π-288292

Με ιδιαίτερη επιμέλεια ιδιοκτήτες νυκτερινών κέντρων, καφετεριών, εμπορικών καταστημάτων, προσφέρουν «ασπίδα ασφαλείας» σε γνωστούς κακοποιούς προκειμένου να μην συγκεντρώνονται επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος τους και έτσι να αποφεύγουν την σύλληψή τους από την ΕΛ.ΑΣ.

Με κύριο όφελος να έχουν με την σειρά τους καλύτερη «μεταχείριση» από τους μπράβους και ίσως να πληρώνουν -σε περίοδο οικονομικής κρίσης- μικρότερα ποσά για τον εκβιασμό τους! Καθότι, όπως φαίνεται, ο τρόμος και η κρίση αλλάζουν τους ρόλους στον «κόσμο της νύκτας» και όχι μόνο…

Μπροστά, λοιπόν, σ’ ένα νέο ιδιότυπο φαινόμενο βρέθηκαν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής που ερεύνησαν την δράση των 15 μπράβων που δραστηριοποιούνταν στην Ανατολική Αττική και οι οποίοι συνελήφθησαν, μετά από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών της Δίωξης Εκβιαστών και των ΕΚΑΜ.

Στο διαβιβαστικό έγγραφο που συνέταξε στις 23 Μαίου 2012 η αρμόδια υπηρεσία της Ασφάλειας Αττικής αναφέρεται διεξοδικά στις έρευνές της για τους νονούς της νύκτας οι οποίοι, όπως αναφέρεται, «μετέβαιναν στα καταστήματα είτε για να εισπράξουν συγκεκριμένα χρηματικά ποσά για “προστασία”, είτε για να επιληφθούν σε φασαρίες που προκαλούσαν πελάτες ή μέλη αντίπαλων ομάδων προστασίας. Ενας εκ των κατηγορουμένων με αρχηγικό ρόλο, ανελάμβανε ο ίδιος την επίλυση των διαφορών άλλοτε με ειρηνικό τρόπο και άλλοτε με την χρήση βίας (ξυλοδαρμοί κλπ)».

Το εντυπωσιακό όμως στοιχείο για την «κάλυψη» που προσέφεραν καταστηματάρχες σε νονούς της νύκτας, προέρχεται από άλλο σημείο του διαβιβαστικού της ΕΛ.ΑΣ όπου μνημονεύεται ότι «ορισμένοι από τους κατηγορουμένους ενημερωνόταν από καταστηματάρχες για ελέγχους της Αστυνομίας για να αποφύγουν τον έλεγχο και την ανεύρεση όπλων στην κατοχή τους».
«Το Βήμα» επικοινώνησε με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ που παρακολούθησαν τις σχετικές έρευνες της Δίωξης Εκβιαστών οι οποίοι επεσήμαιναν ότι «παρουσιάστηκε το νέο φαινόμενο, όταν πηγαίναμε σε νυκτερινά κέντρα, ορισμένοι ιδιοκτήτες όχι μόνο να μην μας λένε οτιδήποτε για παρουσία μπράβων στο μαγαζί τους αλλά και να ειδοποιούν αμέσως τους νονούς ότι βρισκόμαστε εκεί και πραγματοποπιούμε ελέγχους.

Αυτό το αντιληφθήκαμε ύστερα από την παρακολούθηση των τηλεφώνων των μπράβων μέσω του συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ όπου, όταν πηγαίναμε για ελέγχους σε μαγαζιά, καταγράφονταν την ίδια ώρα συνομιλίες με ειδοποιήσεις καταστηματαρχών για την παρουσία μας εκεί. Ακούγονταν να τους λένε να μην κάνουν λάθος κι έλθουν για να “μην τους πιάσουν οι μπάτσοι”.

Είναι προφανές ότι αυτό γινόταν είτε λόγω αφέλειας και επιπολαιότητας αλλά και για να εξασφαλίσουν την εύνοια των κακοποιών προκειμένου να μην τους πιέζουν για την προστασία τους. Είναι φανερό ότι η κρίση και οι διαρκής παρουσία μπράβων έχει αναγκάσει αρκετούς καταστηματάρχες να επιδιώκουν να τους προσεταιρισθούν για να έχουν καλύτερη μεταχείριση αφού πλέον τους θεωρούν δεδομένο κακό. Κι αυτό βέβαια στέκεται εμπόδιο στην έρευνα μας».

Εντυπωσιακό ακόμη στοιχείο της δικογραφίας είναι ότι οι κατηγορούμεν οι για τις εκβιάσεις είχαν αναπτύξει και άλλες έκνομες δραστηριότητες όπως εμπορία προιόντων μαϊμού, ιδιοκτησία καταστημάτων με «φρουτάκια», συμμετοχή σε τοκογλυφικά κυκλώματα, εμπλοκή σε σωματεμπορία και άλλα.

Ενας εκ των κατηγορουμένων ήταν ιδιοκτήτης με χαρτικά είδη που προχωρούσε σε σωρεία φορολογικών παραβάσεων και ήδη υπάρχει εμοπλοκή του ΣΔΟΕ στην υπόθεση.

Από την άλλη πλευρά οι νομικοί εκπρόσωποι κατηγορουμένων κ.κ. Φραγκίσκος Ραγκούσγης και Αλέξης Καννελόπουλος μιλούν για «ασαφή στοιχεία που θα επανακριθούν δικαστικώς».

tovima.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου