ΕΛΛΑΔΑ

Το Γερμανικό μοντέλο ανάπτυξης αμφισβήτησε η Μαριέττα Γιαννάκου

το-γερμανικό-μοντέλο-ανάπτυξης-αμφισ-289546
Η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ, κατά τη παρέμβασή της στη συζήτηση για την προετοιμασία της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής αναφορικά με τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τις θέσεις απασχόλησης, αμφισβήτησε το δόγμα περί ενός μοντέλου ανάπτυξης κατ’εικόνα του γερμανικού για όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Η παρέμβαση έγινε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Η κ. Γιαννάκου επεσήμανε επίσης ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο το χρέος ορισμένων χωρών, αλλά και οι διαφορές στον τύπο της ανάπτυξης που προτείνεται.
«Η αξιοποίηση καλών πρακτικών από άλλες χώρες θα ήταν ιδιαίτερα σημαντική, ωστόσο η θεωρία περί ενός μοντέλου ανάπτυξης για όλους, παραδείγματος χάριν του γερμανικού, μάλλον έρχεται σε αντίθεση με την ανελέητη πραγματικότητα. Αυτό που χρειάζεται σήμερα δεν είναι μόνο η σταθερότητα ή μόνο η ανάπτυξη, αλλά η σύνθεση αυτών».
Η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού εμφανίστηκε διστακτική για το κατά πόσο θα παρουσιαστούν καινούριες ιδέες στην αυριανή άτυπη σύνοδο κορυφής, εστιάζοντας την κριτική της στη κακοφωνία και τα προβλήματα συνεργασίας που παρατηρούνται στα θεσμικά όργανα της Ένωσης. «Η εικόνα της ΕΕ, παρά την πρόοδο σε επίπεδο Συνθηκών, θυμίζει Πύργο της Βαβέλ» δήλωσε.
Στην συνέχεια της παρέμβασής της, η κα. Γιαννάκου αναγνώρισε ότι μια χώρα με υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα χρειάζεται πρόγραμμα περιστολής δαπανών και πολλές διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη, αλλά επεσήμανε ωστόσο ότι οι σημερινοί δανειστές μας τυγχάνουν και εταίροι μας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Ο ελληνικός λαός γνωρίζει τις υποχρεώσεις του.
Όμως κάθε λαός που βρίσκεται στην ανέχεια και αισθάνεται ότι το μέλλον του είναι σκοτεινό μπορεί να πάρει αποφάσεις απελπισίας στις εκλογές που έρχονται. Παρόμοια φαινόμενα μας έχει δείξει η ιστορία της Ευρώπης με τραγικά αποτελέσματα.
Αντί να υποστηρίζουν ή να υπαινίσσονται ορισμένοι ότι η Ελλάδα είναι το πρόβλημα και πρέπει να απομακρυνθεί από την ευρωζώνη, ας βοηθήσουμε όλοι να πέσουν οι τόνοι, να κατανοηθούν τα προβλήματα και να βρεθεί η ισορροπημένη οδός αυτή που ταιριάζει στο ευρωπαϊκό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο».
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ τόνισε ότι χρειάζεται υπέρβαση της κατεστημένης νοοτροπίας στα θεσμικά όργανα για να εξευρεθούν πραγματικές λύσεις.
«Η Ευρώπη δεν είναι πια ο σίγουρος παίκτης -νικητής στο παγκόσμιο σύστημα. Χρειάζεται σχεδιασμός, συσπείρωση, συντονισμός και πραγματικά ευρωπαϊκός ρόλος των θεσμικών οργάνων και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου