ΕΛΛΑΔΑ

El Mundo: Κι αν ο Παπανδρέου είχε δίκιο για το δημοψήφισμα;

el-mundo-κι-αν-ο-παπανδρέου-είχε-δίκιο-για-το-δ-295130

Η ισπανική εφημερίδα «El Mundo», αναρωτιέται σε άρθρο της την Τετάρτη: «Κι αν ο Παπανδρέου είχε δίκιο;». Η ερώτηση αναφέρεται στο πολύκροτο δημοψήφισμα που πρότεινε ο πρώην πρωθυπουργός τον Νοέμβριο του 2011.

«Μετά από τρία χρόνια σκληρής κρίσης και περικοπών αποδοχών, ήταν αρκετά προβλέψιμο ότι οι ελληνικές εκλογές της 6ης Μαΐου θα μετατρέπονταν σε ένα είδος δημοψηφίσματος πάνω στα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα από την αποκαλούμενη “τρόικα”, σε αντάλλαγμα για τα δύο σχέδια διάσωσης που έχει χορηγηθεί», είναι η εισαγωγή του άρθρου της εφημερίδας.

«Ήταν επίσης εύκολο να φανταστεί κανείς, όπως τελικά συνέβη, ότι οι Έλληνες θα ψήφιζαν μαζικά κατά εκείνων που μείωσαν τους μισθούς κατά ένα τέταρτο, που περιέκοψαν τις συντάξεις κατά 20% και από το 2009 προκάλεσαν τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 14%.

Για να μην αναφέρουμε το προφανές: σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα για την Ελλάδα από την “τρόικα”, η νέα Βουλή θα πρέπει να εγκρίνει πριν το τέλος του Ιουνίου νέες περικοπές που αντιστοιχούν σε 11,5 εκατομ. ευρώ, ώστε να λάβουν τα 3 δις ευρώ που θα τους επιτρέψουν να πληρώσουν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις των ηλικιωμένων», προσθέτει η El Mundo.

Η εφημερίδα εξηγεί στη συνέχεια πως «μετά από αυτή την κατάσταση και μπροστά στην κατηγορηματική άρνηση της Γερμανίας να επαναδιαπραγματευθούν τους όρους που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα, είναι από μόνο του επαρκές στοιχεία για αυτό που θα συμβεί στις επερχόμενες εκλογές της 17ης Ιουνίου». Ο αρθρογράφος μιλά για τη θεαματική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, τονίζοντας ότι αυτή η άνοδος κάνει «την πιθανότητα να εξέλθει η Ελλάδα από το ευρώ περισσότερο πιο δυνατή από κάθε άλλη φορά».

Και συνεχίζει: «Μπροστά σε αυτή τη μνημειώδη καταστροφή, η αποτυχημένη πρωτοβουλία του πρώην Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να εξαγγείλει δημοψήφισμα για να θέσει στην κρίση του λαού τα μέτρα λιτότητας , μοιάζει σήμερα μια αρκετά καλή ιδέα. Αν και σε εκείνη τη στιγμή, αυτή η ιδέα απορρίφθηκε, μέσα από θύελλα επικρίσεων, προσέφερε εμφανή πλεονεκτήματα».

Η εφημερίδα συνεχίζει αιτιολογώντας τα πλεονεκτήματα της πρότασης Παπανδρέου, με τον μεσότιτλο: «Απροκάλυπτη κατάσταση». Επισημαίνει ότι εκείνη την περίοδο, το «ναι», θα υπερψηφιζόταν από τον ελληνικό λαό, καθώς η ερώτηση που θα ετίθετο προς ψήφιση, θα ήταν «πολύ μετρημένη και μελετημένη» και το κυριότερο, «θα ετίθετο πριν από ενάμισι χρόνο» . Έτσι, «οι Έλληνες θα δέχονταν τα μέτρα λιτότητας» από το να «εγκαταλείψουν το ευρώ». Το γεγονός αυτό θα αποτελούσε «μία τεράστια νίκη και για το ευρώ και για τα μέτρα λιτότητας», καθώς σύμφωνα με έρευνες «το 75% των Ελλήνων δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα».

Αναφερόμενος ο αρθρογράφος στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Παπανδρέου στην ιταλική «La Stampa», ανέφερε τη φράση του: «Είμαι βέβαιος ότι αν είχαμε δώσει φωνή στον λαό εκείνη την εποχή θα είχε επικρατήσει η κοινή λογική». Μάλιστα, η εφημερίδα τονίζει ότι «όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκε αυτό το δημοψήφισμα, αλλά κόστισε και την πολιτική καριέρα στον Γιώργο Παπανδρέου», ο οποίος αντιμετώπισε «εχθρούς κι εντός του κόμματός του».

Και το άρθρο καταλήγει: «Το ερώτημα του σήμερα είναι αν είχε ή δεν είχε δίκιο (σ.σ. ο κ. Παπανδρέου): θα ήταν η Ελλάδα σε θέση να διεξάγει αυτό το δημοψήφισμα;».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου