ΕΛΛΑΔΑ

Επιστολή Τσίπρα προς δανειστές: Το μνημόνιο δεν ισχύει

επιστολή-τσίπρα-προς-δανειστές-το-μνη-303378

Οι δανειστές απορρίπτουν ήδη την προοπτική αυτή

Επιστολές προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να αποστείλει την Τετάρτη το πρωί ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα επισημαίνει ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπορούν να ισχύσουν, από τη στιγμή που ο ελληνικός λαός με την ψήφο του αποδοκίμασε το μνημόνιο.

Όπως θα αναφέρει, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που υπέγραψαν τις δεσμεύσεις εκπροσωπούν σήμερα περίπου το 33% του ελληνικού λαού – επομένως οι εγγυητικές επιστολές τους καθίστανται άκυρες.

Τονίζεται ότι σε δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η ετυμηγορία της 6ης Μαΐου καθιστά με σαφήνεια άκυρο το μνημόνιο και επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα βάλει από το παράθυρο αυτούς που ο λαός έδιωξε από την πόρτα. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο να πάρουν πίσω τις υπογραφές τους από το μνημόσυνο. Διαβάστε ΕΔΩ τις αντιδράσεις όλων των κομμάτων στις δηλώσεις Τσίπρα.

Σημειώνεται πάντως, ότι οι δανειστές απορρίπτουν ήδη την προοπτική αυτή.

«Σεβόμαστε το εκλογικό αποτέλεσμα και τη δημοκρατία στην Ελλάδα και αναμένουμε από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζοζέ Μπαρόζο.

Η ΕΚΤ δεν πρόκειται να δεχτεί επαναδιαπραγμάτευση του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, κατέστησε πάντως σαφές το μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ίσως βρεθεί σε δύσκολη θέση τις επόμενες εβδομάδες, καθώς στο εσωτερικό του Ταμείου ανοίγει ξανά η ίδια συζήτηση που είχε ανοίξει πριν την έγκριση του νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι διαμήνυσε ότι οι ελληνικές εκλογές δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε πιο ήπιους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.

Την άποψη ότι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη έως το ερχόμενο καλοκαίρι εξέφρασε ο Τζον Τέιλορ, διευθύνων σύμβουλος ενός εκ των μεγαλύτερων hedge funds στον κόσμο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου