ΕΛΛΑΔΑ

“Θα συνεργαστούμε με κάθε ελληνική κυβέρνηση

θα-συνεργαστούμε-με-κάθε-ελληνική-κυ-303407

"Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών η Α. Μέρκελ υπογράμμισε ότι «ζητούμενο τώρα είναι να δώσουμε στην Ελλάδα την ευκαιρία να αξιολογήσει η ίδια αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα».

Η γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι «είναι μείζονος σημασίας να συνεχιστούν τα προγράμματα που έχουμε συμφωνήσει με την Ελλάδα. Αλλά τώρα θα πρέπει καταρχήν να δουν οι ίδιοι ποιοι είναι οι δυνητικοί κυβερνητικοί συσχετισμοί», όπως είπε.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ εξέφρασε την πεποίθηση ότι και μετά τις εκλογές η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποσχέσεις της, προσθέτοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση.

Συνέντευξη Σόιμπλε για Ελλάδα και Γαλλία

«Στην Ευρώπη έχουμε σαφείς συμφωνίες», δήλωσε χθες στο πλαίσιο συνέντευξής τους προς το ZDF ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των γαλλικών και ελληνικών εκλογών.

Αναφερόμενος στις επιδιώξεις του νέου προέδρου της Γαλλίας για περισσότερη έμφαση στην ανάπτυξη ο κ Σόιμπλε υπογράμμισε ότι αυτός είναι ο στόχος και της Γερμανίας και διευκρίνισε: «Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο αποσκοπεί στη δημιουργία προϋποθέσεων βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της δημοσιονομικής σταθεροποίησης». Ο γερμανός υπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του έλεγε πάντα ότι απαιτείται μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Η Γερμανία έχει αποδείξει ότι με μια συνετή μείωση των υψηλών ελλειμμάτων μπορεί να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη, πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε και επισήμανε ότι «αυτή η πολιτική έχει συμφωνηθεί στην Ευρώπη και αυτή θα ακολουθήσουν Γαλλία και Γερμανία». Ο γερμανός υπουργός πρόσθεσε ότι «είναι απολύτως βέβαιο πως αυτό είναι δυνατό και με την νέα ηγεσία στο Παρίσι.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες σχηματισμού κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε: «Η Ευρώπη τηρεί αυτά που έχουν συμφωνηθεί. Αυτό είναι ο καλύτερος δρόμος για να βοηθηθεί η Ελλάδα στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και περισσότερης κοινωνικής δικαιοσύνης».

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο νέων εκλογών ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου Ρούπρεχτ Πόλεντς λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "συμβαίνει σπάνια να προκύψουν σταθερότερες συνθήκες μετά από μια επαναληπτική ψηφοφορία". Σε δύσκολες περιπτώσεις, συνέχισε ο γερμανός πολιτικός, ενισχύονται συνήθως οι ακραίες θέσεις και επιδεινώνεται η κατάσταση αντί να βελτιώνεται".

«Εκδίκηση της δημόσιας διαπόμπευσης της Ελλάδας»

Ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εκτίμησε ότι δεν αναμένει να καταγγείλει η Ελλάδα το συμφωνηθέν πρόγραμμα λιτότητας. «Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ και η συντηρητική ΝΔ θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση», δήλωσε προς το ραδιόφωνο Deutschlandfunk προσθέτοντας ότι «και οι δυο λένε: θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ. Τώρα όμως θα πρέπει να συζητηθεί πώς μπορούν να συνοδευτούν τα πακέτα λιτότητας από μέτρα κοινωνικής στήριξης».

Ευθύνες για το εκλογικό αποτέλεσμα επιρρίπτουν Αριστερά και Πράσινοι και στη γερμανική κυβέρνηση. «Η βάναυση πολιτική λιτότητας που εφαρμόστηκε εκεί, γνώρισε μια ηχηρή απόρριψη», σχολίασε ο πρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς Κλάους Έρνστ για να προσθέσει: «Η θεραπεία σοκ της Μέρκελ έφερε την Ελλάδα στα πρόθυρα της ακυβερνησίας».

Για «εκδίκηση της δημόσιας διαπόμπευσης της Ελλάδας» έκανε λόγο η επικεφαλής των γερμανών Πρασίνων Κλάουντια Ροτ

DW

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου