ΕΛΛΑΔΑ

Βενιζέλος: Να μη θεωρείται δεδομένη η παραμονή μας στο ευρώ

βενιζέλος-να-μη-θεωρείται-δεδομένη-η-π-307256

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ GUARDIAN

Την ανησυχία του ότι μερίδα του εκλογικού σώματος αντιμετωπίζει τις επερχόμενες εκλογές με συγκεκριμένες «παρανοήσεις», εκφράζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στον βρετανικό Guardian.

«Υπάρχουν συγκεκριμένες παρανοήσεις που με ανησυχούν: για παράδειγμα η παρανόηση πως οτιδήποτε και αν συμβεί, δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε το ευρώ», λέει ο κ. Βενιζέλος προειδοποιώντας ότι καθώς στις επικείμενες εκλογές διακυβεύονται πολλά, είναι σημαντικό από το αποτέλεσμα της κάλπης να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα της Ελλάδας.

Δεν έχουν λόγο να μας διώξουν αλλά…«Η Ευρώπη και η ευρωζώνη δεν έχουν κανένα λόγο, λογικά, να πετάξουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ. Ομως πρόκειται για ένα σύστημα στο οποίο συμμετέχουν πολλά κόμματα, πολλές χώρες, πολλές κυβερνήσεις, πολλά κοινοβούλια και μπορεί να έχουν καταστσεις, που φυσιολογικά, δεν θα είναι δυνατόν να ελεγχθούν».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρεται και στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής:

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την ελληνική κοινωνία να εκφασιστεί ούτε το Κοινοβούλιο να στεγάσει οπαδούς του νεοναζισμού.

Είναι κρίμα και παράλογο άνθρωποι που είναι πικραμένοι και απελπισμένοι, που είναι άνεργοι και έχουν χάσει τις δουλειές τους, να πείθονται από τέτοιες πολιτικές προτάσεις».

Kυβέρνηση συνεργασίας στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμειςΜιλώντας ο Ε. Βενιζέλος στην κρατική τηλεόραση, τάχθηκε υπέρ μιας κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και από το χώρο της Αριστεράς.

Ανάφερε πάντως πως η συμμετοχή του Κινήματος σε κυβέρνηση συνεργασιάς δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένο να γίνει δεκανίκι λύσεων». Δεν θα είμαστε σε κανένα σχήμα αν δεν υπάρχει πανστριατά, αν δεν συνιστά φιλοευρωπαϊκή δύναμη, είπε.

Όπως είπε ο Ε. Βενιζέλος, σκοπός είναι να υπάρξει κυβέρνηση με ισχυρή εντολή, πρέπει να υπάρχει νομιμοποίησή της. Ανέφερε ότι «στο χώρο της Αριστεράς υπάρχουν δυνάμεις που δηλώνουν φιλοευρωπαικές, αλλά προφανώς νομίζουν ότι η Ευρώπη είναι μια παιδική χαρά, είναι μια εκδρομή». Αναφερόμενος στους κ.κ. Κουβέλη και Τσίπρας σημείωσε μάλιστα ότι εμφανίζονται ως «δωρεάν ευρωπαίοι».

Μόνη λύση η συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της υπευθυνότητας

Με συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» το βράδυ της Δευτέρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος περιέγραψε την μεγάλη συνεργασία των «φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της υπευθυνότητας, της αλληλεγγύης και των μεταρρυθμίσεων, από την οποία δεν θα πρέπει να λείπει και μία εκδοχή της Αριστεράς» ως τη μόνη διέξοδο για τη χώρα

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τις εκλογές της 6ης Μαΐου πολύ κρίσιμες καθώς σε αυτές κρίνεται το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς.

Επανέλαβε ότι αυτοδυναμία δεν μπορεί να υπάρξει για κανένα κόμμα διότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας ενώ σχολιάζοντας τη γενικότερη στάση του κ. Σαμαρά ανέφερε ότι πρώτη φορά κόμμα της αντιπολίτευσης χάνει δυνάμεις από τις προηγούμενες εκλογές.

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις είπε ότι «αυτήν την εβδομάδα, οι δημοσκοπήσεις δοκιμάζονται περισσότερο από τα κόμματα».

Υπεραμυνόμενος της θέσης του περί κυβερνήσεων συνεργασίας, ανέφερε ότι ήταν λάθος του ΠΑΣΟΚ που δεν επιδίωξε κάτι τέτοιο από την αρχή και πρόσθεσε πως εάν αυτό είχε γίνει θα είχαμε λιγότερες «δωρεάν μαγκιές» από τη αντιπολίτευση και λιγότερο εμπόριο ψευδαισθήσεων.

Πληρώσαμε (ως ΠΑΣΟΚ), είπε «πολύ ακριβά το γεγονός ότι δεν έγινε κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας». Κατηγόρησε όμως τη ΝΔ, λέγοντας πως όταν αυτή δημιουργήθηκε, την υπονόμευσε.

Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή θέση της Ελλάδας στο πρωθυπουργικό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας και στο αρχηγικό μοντέλο διοίκησης των κομμάτων.

Σχετικά με την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία χρησιμοποιήθηκαν από την Ε.Ε. και κυρίως από τη Γερμανία, που ήθελε να προσφύγει στο ΔΝΤ κάθε χώρα ξεχωριστά και όχι η ευρωζώνη στο σύνολό της. Πρόσθεσε ακόμη πως η Ε.Ε. δεν ήθελε το ΔΝΤ ως χρηματοδότη, αλλά ως εμπειρογνώμονα. Ανέφερε επίσης ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει δικό της μηχανισμό χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί μέτρα πριν από το μνημόνιο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε το εύλογο των σχετικών αιτιάσεων, αλλά τόνισε ότι στην περίπτωση αυτή, τα μέτρα θα ήταν «αφάνταστης σκληρότητας».

Με ανάλογο τρόπο σχολίασε ο κ. Βενιζέλος και το ενδεχόμενο να επικρατούσε η λογική ορισμένων ευρωπαίων εταίρων, σύμφωνα με την οποία εκείνοι θα μας δάνειζαν για να πληρώσουμε τα προηγούμενα δάνεια και να καλύπτουμε τις εσωτερικές δαπάνες με ίδια έσοδα. Σε αυτή την περίπτωση, τόνισε, μισθοί και συντάξεις θα μειώνονταν κατά 40-50%, θα υπολειτουργούσαν νοσοκομεία, παιδεία κλπ.

Ο κ. Βενιζέλος τήρησε αποστάσεις από επιλογές του κ. Παπανδρέου, αν και ανέφερε ότι όποιος μετέχει σε μια κυβέρνηση, μετέχει και στις συλλογικές της ευθύνες. Δικαιολόγησε τη μη διαφοροποίησή του σε πολλά θέματα, λέγοντας ότι η θέση του ήταν λεπτή, λόγω της αντιπαλότητάς του με τον κ. Παπανδρέου το 2007, αλλά και επειδή είχε «στοχοποιηθεί» από πολλούς.

Ανέφερε επίσης, ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν τον ενημέρωσε για το δημοψήφισμα, πριν το ανακοινώσει στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε πως αν το γνώριζε από πριν, θα μπορούσε να είχε συμβάλει ώστε να μη ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στη Σύνοδο των Καννών, λέγοντας ότι εκεί οι ευρωπαίοι εταίροι προσπάθησαν να θέσουν εκείνοι το ερώτημα του δημοψηφίσματος, το οποίο θα ήταν «εντός ή εκτός ευρώ», κάτι που, όπως είπε δεν ήταν το δίλημμα της χώρας.

Αναφερόμενος στη φυγή της τρόικας τον Αύγουστο του 2011, τόνισε ότι αυτό οφειλόταν στο ότι η ελληνική πλευρά δεν δέχονταν τις απόψεις της για τη λήψη συνεχόμενων νέων μέτρων.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε πως το πρώτο μνημόνιο ήταν μια «επείγουσα δανειακή σύμβαση» προκειμένου η χώρα να μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και ότι η απόφαση να υλοποιηθεί δεν ήταν θέμα, τόσο, της Ελλάδας, όσο της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Σχετικά με το θέμα του κ. Τσοχατζόπουλου, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι οι ποινικές συμπεριφορές είναι ατομικές και όχι συλλογικές. Εξέφρασε τη θλίψη του, αλλά αυτό, όπως είπε δεν αφορά την παράταξη και υπενθύμισε ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ εδώ και πολύ καιρό. Ανέφερε επίσης ότι ανάλογα φαινόμενα υπήρξαν και σε άλλες παρατάξεις, αλλά το ΠΑΣΟΚ έχει περισσότερη ευαισθησία και ετοιμότητα ως προς την αντιμετώπισή τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου