ΕΛΛΑΔΑ

ΕΦΕΤ: Η συντριπτική πλειοψηφία όλων των μη ασφαλών ανθρακούχων αναψυκτικών έχουν αποσυρθεί

εφετ-η-συντριπτική-πλειοψηφία-όλων-τω-310442

Η ετοιμότητα που επέδειξαν ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και η ίδια η εταιρεία «Coca – Cola Τρία Έψιλον» έχει οδηγήσει στη συγκέντρωση της συντριπτικής πλειοψηφίας όλων των μη ασφαλών ανθρακούχων αναψυκτικών coca cola και sprite, για τα οποία έγινε πολύς λόγος τις τελευταίες μέρες, και σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη του ΕΦΕΤ, δεν διατρέχει κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Δρ Κωνσταντίνος Μπαρμπέρης από τη Διεύθυνση Εργαστηριακών Ελέγχων του ΕΦΕΤ: «ο φορέας τήρησε πλήρως τις υποχρεώσεις του και ενημέρωσε ως όφειλε την εταιρεία για τις καταγγελίες που δέχθηκε, και όπως προκύπτει από την απαντητική επιστολή της εταιρείας, ήταν ήδη ενήμερη και δεν είχε μείνει αδρανής, αλλά είχε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες απόσυρσης των προβληματικών παρτίδων από την αγορά μας».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, το ποσοστό ανάκλησης/απόσυρσης των εμπλεκόμενων προϊόντων από όλα τα σημεία διάθεσης ανέρχεται περίπου σε 91,3% επί των συνολικών παραχθέντων λίτρων, καθώς τα ανακληθέντα/αποσυρθέντα προϊόντα, σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους, χαρακτηρίστηκαν ως μη ασφαλή.

Σχετικά με την ορθή λειτουργία του μηχανισμού, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Μπαρμπέρης, η διαχείριση του συγκεκριμένου περιστατικού ασφάλειας τροφίμων, όπως προβλέπεται από το καταστατικό του φορέα, θα ελεγχθεί εξονυχιστικά από αρμόδια επιτροπή – εφόσον ολοκληρωθεί μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες η καταστροφή των κατασχεθέντων ποσοτήτων – και η οποία θα γνωμοδοτήσει σχετικά.

Ανάλογα με τα ευρήματα της έρευνας θα ενημερωθεί αρμοδίως και η εισαγγελική αρχή.

Πάντως, όπως σημειώνει ο ΕΦΕΤ, «οι έλεγχοι ήταν εντατικοί και αυστηροί, και διενεργήθηκαν τόσο σε όλες τις παραγωγικές μονάδες της επιχείρησης (Ηράκλειο, Αθήνα, Σχηματάρι, Ακταίο Πατρών, Βόλος και Ν. Ραιδεστός Θεσσαλονίκης) όσο και στο σύνολο της εσωτερικής αγοράς. Επιπλέον, ο ΕΦΕΤ είχε υπό συνεχή επιτήρηση την επιχείρηση, ωθώντας την παράλληλα να προβεί στην εφαρμογή των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία σχετικών ενεργειών».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου