ΕΛΛΑΔΑ

Νοίκιασαν αεροπλάνο για να ελέγξουν αυθαίρετα στη Μύκονο

νοίκιασαν-αεροπλάνο-για-να-ελέγξουν-α-323710

Σημεία και τέρατα για τα κυκλώματα που εμπλέκονται στη νέα γενιά αυθαιρέτων αποκαλύφθηκαν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, όπου ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε για το πρόσφατο νόμο και τους μηχανισμούς ελέγχου, καταγραφής και ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης.

"Δημιουργείται πλέον ένα αυστηρό πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης της αυθαίρετης δόμησης στην Ελλάδα με κεντρικό στόχο την αποτελεσματική καταπολέμηση του μείζονος αυτού φαινομένου που έχει τεράστιες κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Για «θλιβερό φαινόμενο» που τροφοδοτείται από παγιωμένες αρνητικές και βλαπτικές νοοτροπίες και βασίζεται «σε ένα ολόκληρο κύκλωμα εμπλεκομένων γύρω από την αυθαίρετη δόμηση», έκανε λόγο η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Μάλιστα τόνισε ότι αποκτά πολύ μεγάλες διαστάσεις στις τουριστικές και νησιωτικές περιοχές, όπως η Μύκονος η Σαντορίνη, η Ρόδος κα, όπου – όπως αποκάλυψε η κα Καραβασίλη – έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αιφνιδιαστικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες του υπουργείου και έχουν δοθεί οι σχετικές εντολές στην αποκεντρωμένη διοίκηση να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις, μαζί με την ειδική υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ.

Εξήγησε δε, ότι οι περιπτώσεις αυτές αφορούν σε συντριπτικό ποσοστό κτίρια για κατοικία και μετά τουριστικά καταλύματα, αποθήκες κλπ.

Θα δημοσιοποιηθεί λίστα με βίλες επωνύμων

Η κα Καραβασίλη, προκειμένου να καταδείξει τη διάσταση που έχει προσλάβει το φαινόμενο, είπε πως πριν ξεκινήσουν τα μέλη της Υπηρεσίας για αιφνιδιαστικό έλεγχο στη Μύκονο, τοπικοί φορείς και Πολεοδομία «ήξεραν ότι πηγαίναμε».

Ανέφερε μάλιστα ότι προκειμένου να κρατηθεί η επίσκεψη μυστική «αναγκαστήκαμε να νοικιάσουμε αεροσκάφος, για να μην χρησιμοποιήσουμε αεροπλάνο της γραμμής και μας αντιληφθούν».

Η ειδική γραμματέας ανακοίνωσε ότι ελέγχθηκαν 40 πολυτελείς αυθαίρετες κατασκευές και σε μερικές περιπτώσεις χρειάστηκε «να περιμένουμε και έξι ώρες για να εμφανιστεί η Πολεοδομία του νησιού».

Η κα Καραβασίλη δεσμεύτηκε να καταθέσει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής κατάσταση με τις 40 αυτές περιπτώσεις, για τις οποίες επισήμανε ότι «κάποιες αφορούν γνωστά ονόματα».

Μιλώντας τέλος για τις εκφάνσεις του φαινομένου η κα Καραβασίλη είπε πως υπάρχει η νέα γενιά αυθαιρέτων, οι επεκτάσεις στα ήδη υπάρχοντα και οι αλλαγές στις αδειοδοτήσεις.

"Να αντιμετωπιστεί το παρασιτικό κύκλωμα"

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Καρτάλης τόνισε ότι «ευθύνη μας είναι να αντιμετωπίσουμε το παρασιτικό κύκλωμα που κερδοσκοπεί με τα αυθαίρετα καταστρέφοντας παράλληλα και το περιβάλλον».

«Δυστυχώς η κόκκινη γραμμή με την δεύτερη γενιά των αυθαιρέτων αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ανεξίτηλη. Πρέπει να στελεχωθεί άμεσα το Σώμα Επιθεωρητών για να αποφευχθεί η τρίτη γενιά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Χρήστος Σπίρτζης είπε πως μέχρι το τέλος του 2012 θα έχει ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα διεκπεραίωσης στην έκδοση αδειών δόμησης και πρόσθεσε πως ήδη 1.050 ελεγκτές δόμησης έχουν περάσει τις σχετικές εξετάσεις.

Ζήτησε ωστόσο να σταματήσουν οι νομοθετικές αλλαγές στο βασικό νόμο καθώς έτσι «δημιουργείται η πεποίθηση ότι όλα μπορούν να γίνουν», ενώ έκανε λόγο για ανυπαρξία ουσιαστικών, μόνιμων και αξιόπιστων μηχανισμών ελέγχου από την Πολιτεία, καθώς και για ανολοκλήρωτο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου