ΕΛΛΑΔΑ

Κράτηση και υποχρεωτικές εξετάσεις για μετανάστες με λοιμώδη νοσήματα

κράτηση-και-υποχρεωτικές-εξετάσεις-γ-327558

Τη δυνατότητα κράτησης παράνομων μεταναστών, που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα και την υποχρεωτική παραπομπή τους σε νοσοκομεία για εξετάσεις, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, το οποίο συζητείται απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής. Ηδη έχει γίνει σχετική προετοιμασία και έχουν ανοίξει ειδικοί θάλαμοι σε μεγάλα νοσοκομεία.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που συνυπογράφουν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφέρεται ότι η μεγάλη συγκέντρωση λαθρομεταναστών στα μεγάλα αστικά κέντρα, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία «αν ληφθούν υπόψη οι συνθήκες διαβίωσής τους (άθλιοι χώροι διαμονής, πορνεία, χρήση ναρκωτικών κ.α.) καθώς και τα λοιμώδη νοσήματα που κατ’ ανάγκη μεταφέρονται από τις χώρες προέλευσής τους».

Με βάση την τροπολογία, «συμπληρώνεται η ισχύουσα νομοθεσία και προβλέπεται δυνατότητα κράτησης για τους αλλοδαπούς, είτε αυτοί ζητούν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας είτε όχι, εφόσον συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, επειδή πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες σε λοιμώδεις ασθένειες, όπως χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, εκδιδόμενα πρόσωπα, διαμένοντες υπό συνθήκες που δεν πληρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής κλπ».

Επίσης προβλέπεται «η παραπομπή των αλλοδαπών αυτών σε υποχρεωτικό πρόγραμμα υγειονομικών εξετάσεων και η υποβολής τους στην αναγκαία κατά περίπτωση νοσηλεία, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία».

Ηδη πάντως το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε ετοιμότητα τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Νίκος Πολύζος, ζήτησε από τις διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών να διατεθούν οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι των μεγάλων νοσοκομείων της κάθε περιφέρειας για τη φιλοξενία παράνομων μεταναστών, όπου και όταν απαιτηθεί.

Σε περίπτωση που χρειαστεί νοσηλεία παράνομων μεταναστών, τα νοσοκομεία θα διαθέτουν ειδικούς θαλάμους νοσηλείας, όπως επίσης και σε περίπτωση που σημειωθούν κρούσματα μολυσματικών ασθενειών.

Οι υγειονομικές περιφέρειες θα ανακοινώνουν τα περιστατικά στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και τις αντίστοιχες πρεσβείες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου