ΕΛΛΑΔΑ

Ποινική δίωξη για το σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή

ποινική-δίωξη-για-το-σχέδιο-δολοφονία-344108
Ποινική δίωξη κατ’αγνώστων για την υπόθεση του σχεδίου δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή την περίοδο της πρωθυπουργίας του ασκήθηκε από την εισαγγελία.
Οι αποκαλύψεις που έγιναν πριν από λίγο καιρό είχαν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και πολλές συζητήσεις, ενώ ο ίδιος ο κ. Καραμανλής είχε αποφύγει να σχολιάσει το θέμα.
Η προκαταρκτική εξέταση διενεργήθηκε από τον εισαγγελέα πρωτοδικών Νίκο Ορνεράκη, ο οποίος τελικά άσκησε ποινική δίωξη για το αδίκημα των «προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας», «διατάραξης ομαλής λειτουργίας του Πολιτεύματος»
και «αποστέρησης του πρωθυπουργού από την ενάσκηση της εξουσίας, που του παρέχει το Σύνταγμα».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά την προκαταρκτική, εξετάστηκαν τόσο αξιωματικοί και διοικητές της ΕΥΠ, όσο και αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας. Από εξέταση πέρασαν επίσης και άτομα που έχουν υπηρετήσει στην ασφάλεια του τέως πρωθυπουργού.
Μέσα στις «προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας», βάσει της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί, εντάσσονται και τα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008, με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Τα δημοσιεύματα για το σχέδιο της δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή, επικαλούνται έγγραφα από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, προς την ΕΥΠ. Το σχέδιο αυτό είχε καταρτιστεί σύμφωνα με τις πηγές αυτές, λόγω της δυσαρέσκειας για τους χειρισμούς του πρώην πρωθυπουργού στα θέματα ενεργειακής πολιτικής.
Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες φέρονταν να υποστηρίζουν ότι είχαν διενεργήσει αντιπαρακολουθήσεις και είχαν εντοπίσει ομάδα 20 ατόμων, που παρακολουθούσαν, τον τότε πρωθυπουργό. Υποστηριζόταν μάλιστα στο έγγραφο ότι τα πρόσωπα αυτά ήταν μέλη ξένων μυστικών υπηρεσιών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου