ΕΛΛΑΔΑ

Στις 5 Απριλίου το δώρο Πάσχα

στις-5-απριλίου-το-δώρο-πάσχα-344711
ΣΤΙΣ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ

Ξεχωριστά από τη σύνταξη θα δοθεί για πρώτη φορά φέτος το δώρο Πάσχα στους συνταξιούχους του ΙΚΑ λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα, το οποίο παίρνει δάνεια με τον μήνα για να πληρωθούν οι συντάξεις.

Έτσι το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στις 5 Απριλίου και η σύνταξη στις 22 Μαρτίου όταν στα προηγούμενα έτη δίνονταν μαζί σύνταξη και δώρο.

Τονίζεται ότι το ΙΚΑ πλέον υποχρεώνεται σε μηνιαία βάση να δανείζεται από το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό) και το ΤΑΠ ΔΕΗ προκειμένου να συμπληρώνει τα ποσά που χρειάζονται για να καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις.

Με νέα απόφαση της διοίκησης, το ΙΚΑ θα δανειστεί για 14 ημέρες, από τις 20 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου, 150 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑΜ και άλλα 50 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ ΔΕΗ «προκειμένου να διενεργηθούν ομαλά οι πληρωμές». Ο δανεισμός γίνεται για τρίτο συνεχή μήνα καθώς το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ είχε δανειστεί, αντίστοιχα τα ίδια ποσά από τα δύο Ταμεία, τον Ιανουάριο (από 17 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου) και τον Φεβρουάριο (από τις 17 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου).

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος δήλωσε ότι φέτος το Ταμείο θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην καταβολή των συντάξεων κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, αλλά θα αντεπεξέλθει με τη μετατροπή ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου σε repos για την άντληση πρόσθετης ρευστότητας. Ο ίδιος διαβεβαιώνει τους συνταξιούχους ότι οι συντάξεις θα καταβληθούν παρά τις δυσκολίες, αλλά ταυτοχρόνως ξεκαθαρίζει ότι θα εκτελεστεί μέχρι κεραίας ο προϋπολογισμός. Δηλαδή, δεν θα ζητηθεί επιπλέον κρατική επιχορήγηση, αλλά θα ρευστοποιηθούν ομόλογα που κατέχει το Ίδρυμα.

Tanea.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου