ΕΛΛΑΔΑ

Το φημισμένο “μετσοβόνε” του Ιδρύματος Αβέρωφ κινδυνεύει από την έλλειψη αγελαδινού γάλακτος .

το-φημισμένο-μετσοβόνε-του-ιδρύματ-350521

Το τυροκομείο του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα λειτουργεί στο Μέτσοβο από το 1959. Μεταξύ των τυριών που παρασκευάζει είναι και το γνωστό τυρί «μετσοβόνε». Το όνομά του προέρχεται από την πόλη που «γεννήθηκε» και είναι δημιούργημα του τυροκομείου.

Η ετήσια παραγωγή του ανέρχεται στους 200 τόνους. Για κάθε 1 κιλό τυρί που παράγεται χρειάζονται περίπου 11 κιλά αγελαδινού γάλακτος. Το τυροκομείο συνεργάζεται με περίπου… είκοσι αγελαδοτρόφους, από τους οποίους αγοράζει το γάλα που χρειάζεται για την παραγωγή του τυριού.

Όταν έγινε ΠΟΠ το τυρί μετσοβόνε η αγελαδοτροφία στο Μέτσοβο ήταν αναπτυγμένη, οπότε ήταν εύκολο να βρεθεί το γάλα για την παραγωγή του. Σήμερα όμως η αγελαδοτροφία απαξιώθηκε στην περιοχή και έτσι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες ποσότητες γάλακτος. Μετά από αυτό οι υπεύθυνοι του τυροκομείου ζητάνε τον αποχαρακτηρισμό του τυριού από τη λίστα των προϊόντων ΠΟΠ για να μπορέσουν να συνεχίσουν να το παράγουν.

Ο διευθυντής του τυροκομείου κ. Κων/νος Τρίτος δηλώνει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Το μετσοβόνε έγινε τυρί ΠΟΠ όταν ήταν υπουργός Γεωργίας ο Γιώργος Μωραΐτης (13/10/1993 – 15/9/1995). Όμως για να είναι ένα τυρί ΠΟΠ πρέπει το γάλα να προέρχεται από τη συγκεκριμένη περιοχή. Τότε υπήρχε η αναγκαία πρώτη ύλη, σήμερα όμως η αγελαδοτροφία εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της περιοχής.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μπόρεσε να μας βρει κάποια λύση. Επειδή το αγελαδινό γάλα του Μετσόβου δεν είναι αρκετό για την παραγωγή του τυριού, αποφασίσαμε να ζητήσουμε τον αποχαρακτηρισμό από τη λίστα των προϊόντων ΠΟΠ. Όταν ξεκίνησε το Ίδρυμα τη λειτουργία του είχε ένα βουστάσιο με 40 αγελάδες που όμως έκλεισε πριν από 10 περίπου χρόνια. Αυτή τη στιγμή αγοράζουμε από τους κτηνοτρόφους με 0,60 ευρώ το κιλό το γάλα τους».

Το όραμα του Ευάγγελου Αβέρωφ – Τοσίτσα (ο οποίος δημιούργησε το Ίδρυμα) ήταν να λειτουργήσει ένα τυροκομείο που θα είχε τη μορφή μιας πρακτικής τυροκομικής σχολής. Για το λόγο αυτό φρόντισε να πάνε για τυροκομικές σπουδές στην Ιταλία νεαροί Μετσοβίτες από οικογένειες κτηνοτρόφων. Εκείνοι πάντρεψαν τον τρόπο παρασκευής ορισμένων ιταλικών τυριών με τον αντίστοιχο ελληνικό. Έτσι γεννήθηκε το μετσοβόνε, το οποίο φτιάχνεται εδώ και 40 χρόνια στην περιοχή του Μετσόβου.

agrotypos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου