ΕΛΛΑΔΑ

Πρόβλημα με τις συντάξεις του ΙΚΑ

πρόβλημα-με-τις-συντάξεις-του-ικα-352394

100% επί των πρόσθετων τελών για εφάπαξ καταβολή ή έως έξι διμηνιαίες δόσεις και 75% σε περίπτωση εξόφλησης από επτά έως δέκα δόσεις, ενώ για αποπληρωμή σε περισσότερες δόσεις η έκπτωση είναι 40% επί των πρόσθετων τελών. Για όσους ενταχθούν στην ρύθμιση αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης έως την 31/12/2012.

Για την οικονομική κατάσταση του Ιδρύματος ο διοικητής Ρ. Σπυρόπουλος δήλωσε ότι «το ΙΚΑ αντιμετωπίζει προβλήματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού, όμως τα ξεπερνά με τον εξορθολογισμό των δαπανών και της αποτελεσματικότερης είσπραξης των οφειλών. Μάχεται καθημερινά και κάθε μήνα τα καταφέρνει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του».

Αναλυτικότερα η ρύθμιση προβλέπει:

Α) Ένταξη των κεφαλαιοποιημένων, την 31.12.2011, οφειλών σε ρύθμιση, με απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 01.01.2012 και εφεξής και καταβολή της πρώτης δόσης ή της εφάπαξ εξόφλησης έως την 30.04.2012. Στη περίπτωση αυτή θα χορηγείται έκπτωση επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων ως εξής:

1) εφάπαξ εξόφληση ή ρύθμιση έως και 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση (100%) επί των πρόσθετων τελών.

2) ρύθμιση από 7 έως και 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 75% επί των πρόσθετων τελών.

Β) Σε περίπτωση αδυναμίας ρύθμισης των οφειλών σύμφωνα με τα παραπάνω προβλέπεται έκπτωση κατά 40% στα πρόσθετα τέλη.

Το ποσό της μηνιαίας δόσης στη περίπτωση αυτή θα αντιστοιχεί:

1) σε ποσοστό 1,25% της κατά τα ανωτέρω κεφαλαιοποιημένης οφειλής.

Το ποσό αυτό για τους οφειλέτες που απασχολούν προσωπικό κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 20% και μεγαλύτερο του 40% επί του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου του έτους 2011 και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπολείπεται των εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

2) σε ποσοστό 1,25% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής, για τους οφειλέτες που δεν απασχολούν προσωπικό κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, το οποίο δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Σημειώνεται ότι, στις παρούσες διατάξεις εντάσσονται οφειλές προς το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. προερχόμενες από οποιαδήποτε αιτία (αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, αποκλειστικές νοσοκόμες κ.α.).

Για τους οφειλέτες που θα υπαχθούν στις ανωτέρω ρυθμίσεις και τηρούν τους όρους αυτών, αναστέλλεται έως την 31.12.2012 η λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης ενώ χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας διάρκειας δύο (2) μηνών χωρίς καμία παρακράτηση (ποσό ή ποσοστό).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου