ΕΛΛΑΔΑ

18 χρόνια χωρίς την αιώνια Ελληνίδα

18-χρόνια-χωρίς-την-αιώνια-ελληνίδα-352563

Σαν σήμερα, στις 6 Μαρτίου 1994, έφυγε από τη ζωή η Μαρία Αμαλία (Μελίνα) Μερκούρη, η γυναίκα που έμελλε να σημαδέψει την ιστορία του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου και να ηγηθεί του αντιδικτατορικού αγώνα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η Μελίνα Μερκούρη γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1920 στο σπίτι του παππού της Σπύρου Μερκούρη, ο οποίος διατέλεσε δήμαρχος Αθηναίων για περίπου 20 χρόνια. Ο πατέρας της, Σταμάτης, ήταν επίσης πολιτικός.

Σε ηλικία 18 ετών έγινε δεκτή στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ τον επόμενο χρόνο παντρεύτηκε τον Παναγιώτη Χαροκόπο.

Το 1944 εμφανίζεται για πρώτη φορά στο σανίδι, ξεκινώντας τη θρυλική πορεία της στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Στην θεατρική και κινηματογραφική της καριέρα συνεργάζεται με κορυφαία ονόματα της ελληνικής και παγκόσμιας Τέχνης, όπως τους Δημήτρη Μυράτ, Ειρήνη Παππά, Τίτο Βανδή, Κάρολο Κουν, Μάνο Κατράκη, Γιώργο Παππά, Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Μιχάλη Κακογιάννη, Ιάκωβο Καμπανέλλη, αλλά και τους Ζιλ Ντασσέν, Άντονι Πέρκινς, Ρόμι Σνάιντερ, Πίτερ Ουστίνοφ, Λόρενς Ολιβιέ, Έλεν Μπέρστιν και πολλούς άλλους.

Η πρώτη της ταινία, η μυθική πλέον «Στέλλα» προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1955. Η σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη, το σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη και η ερμηνεία της Μελίνας χάρισαν στην ταινία παγκόσμια αναγνώριση και βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερης ταινίας ρετροσπεκτίβας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1960, με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας του 1956, καθώς και με το βραβείο ερμηνείας για τη Μελίνα Μερκούρη, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών του 1955.

newsbomb.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου