ΕΛΛΑΔΑ

Ρήγμα στους φαρμακευτικούς συλλόγους – Ανοιχτά τα φαρμακεία σε Αθήνα και Πειραιά

ρήγμα-στους-φαρμακευτικούς-συλλόγου-353250

Κλειστά τα φαρμακεία στην υπολοιπη χώρα Πέμπτη και Παρασκευή

Ρήγμα στις σχέσεις των φαρμακευτικών συλλόγων δημιουργεί η απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για 48ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Θόδωρος Αμπατζόγλου, πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, είπε χαρακτήριστικά ότι υπάρχει ένα ζήτημα από το γεγονός πως δεν υιοθετήθηκε η πρόταση από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθηνών.

Έθεσε το πλαίσιο της απεργίας με το τρίπτυχο: υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης, καταβολή των οφειλομένων του 2011απο τα ασφαλιστικά ταμεία και τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων.

Προανήγγειλε ότι ο σύλλογος θα προσφύγει στην ευρωπαϊκή επιτροπή με αίτημα να εφαρμοστούν οι κοινοτικές οδηγίες που παραβιάζονται συστηματικά.

Είπε ακόμα ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις περίπου 250 φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις, περίπου 200 φαρμακεία κινδυνεύουν με λουκέτο λόγω κατασχετηρίων και πως τα ασφαλιστικά ταμεία οφείλουν στους φαρμακοποιούς 300 εκατομμύρια ευρώ.

Ανοιχτά θα μείνουν τα φαρμακεία της Αθήνας και του Πειραιά. Στην κοινή συνεδρίασή τους που ολοκληρώθηκε αργα το βράδυ, οι δύο Σύλλογοι αποφασισαν να διαφοροποιήσουν τη στάση τους από τον Πανελληνιο Φαρμακευτικό Συλλογο, που κήρυξε 48ωρη προειδοποιητική απεργία σε όλη την χώρα για την Πέμπτη και την Παρασκευή, 8 και 9 Μαρτίου, αντιδρώντας μεταξύ άλλων στην απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων και στην μείωση του ποσοστού κέρδους.

Μία εκ των προτάσεων του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου είναι και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τα φαρμακεία.

Οι φαρμακοποιοι της Αθήνας και του Πειραιά αποφάσισαν να σταματήσουν από την Πέμπτη (8 Μαρτιου) να χορηγούν επί πιστώσει φάρμακα στους ασφαλισμένους των υπερχρεωμενων Ταμείων. Ειδικότερα, θα χορηγουν με πίστωση μονο στους ασφαλισμένους της ΕΥΔΑΠ, του ΕΔΟΕΑΠ και του ΤΥΠΕΤ(Ταμείο Υγειας Προσωπικου Εθνικής Τράπεζας).

Εν τω μεταξύ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών αποφάσισε να σταματήσει τη χορήγηση υλικού στα νοσοκομεία, μέχρι τις 12 Μαρτίου, λόγω κουρέματος των ομολόγων που τους έδωσε το κράτος στο πλαίσιο αποπληρωμής των οφειλών του.

Να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους κάλεσε τους φαρμακοποιούς ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής ΣΚΑΪ στις 8. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ΕΟΠΠΥ πληρώνει κανονικά τις οφειλές του

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου