ΕΛΛΑΔΑ

Νέο κύμα ψύχους σαρώνει τη χώρα – Θυελλώδεις άνεμοι και ισχυρές χιονοπτώσεις

νέο-κύμα-ψύχους-σαρώνει-τη-χώρα-θυελλ-359200

Θρίλερ είχαμε το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας και για περίπου δύο ώρες για 1.300 επιβάτες του πλοίου "Super Ferry 2" το οποίο είχε αναχωρήσει από την Άνδρο με προορισμό την Ραφήνα.

Το πλοίο έφτασε στην Ραφήνα αλλά είχε μείνει μείνει έξω από το λιμάνι καθώς λόγος της θαλασσοταραχής δεν μπορούσε να δέσει στην προβλήτα. Τελικά γύρω στις 21:15 το πλοίο κατάφερε να μπει στο λιμάνι και να δέσει και έτσι αποβιβάστηκαν και οι επιβάτες χωρίς κανείς να πάθει ότιδηποτε.

Προβλήματα όμως έχουν δημιουργηθεί σε όλα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν τοπικά τα 8 και τα 9 μποφόρ. Απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου

Επίσης από τη Θεσσαλονίκη δεν θα πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο του επιβατηγού πλοίου > για Καβάλα και Λήμνο και του > για Καβάλα-Λήμνο-Αι Στράτη-Λαύριο-Ψαρά-Μεστά.

Κλειστή παραμένει και η πορθμειακή γραμμή Πρίνου-Καβάλας. Κλειστή και η γραμμή Ζακύνθου – Κυλλήνης. Πάντως οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία καθώς σύμφωνα με την ΕΜΥ αναμένεται ενίσχυση των ανέμων σε πολλές περιοχές.

Με μία ώρα καθυστέρηση (στις 9 το πρωί) θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, τα σχολεία του δήμου Φλώρινας, με απόφαση του δημάρχου Γιάννη Βοσκόπουλου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ διεκόπη προσωρινά η διέλευση των συρμών του Ηλεκτρικού στο τμήμα Ειρήνη – Κηφισιά, όταν έπεσε στις ράγες κορμός δέντρου. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε λίγη ώρα αργότερα.

Προβλήματα όμως στο σιδηροδρομικό δίκτυο Αθήνας – Θεσσαλονίκης από κατολίσθηση βράχου στον σταθμό του Ασωπού όπου μάλιστα εκτροχιάστηκε και τρένο χωρίς επιβάτες. Δείτε την σχετική είδηση.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ προβλέπονται βροχές, τοπικά ισχυρές καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Σταδιακή βελτίωση αναμένεται στα δυτικά και βόρεια από το βράδυ. Τοπικά πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι 9 μποφόρ στο Αιγαίο.

Για την σήμερα Τρίτη στα ανατολικότερα ηπειρωτικά και το Αιγαίο τοπικές χιονοπτώσεις σε ορεινά-ημιορεινά, βροχές ή χιονόνερο στα υπόλοιπα και πρόσκαιρες καταιγίδες στα νοτιοανατολικά. Χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά. Βόρειοι άνεμοι 9 μποφόρ στο Αιγαίο με βαθμιαία εξασθένηση από τα βόρεια.

Αναλυτικά η πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες με παροδικές ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Ανεμοι: βόρειων διευθύνσεων 5 με 7 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία: από μείον 06 (-06) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη και τοπικά θα σημειωθεί ολικός παγετός.

Νησιά Ιόνιου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: σχεδόν αίθριος και από το απόγευμα τοπικές νεφώσεις κυρίως στο Ιόνιο. Ανεμοι: βόρειων διευθύνσεων 5 με 7 και στο ιόνιο πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: από μείον 03 (-03) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα με χιονόνερο ή χιόνι στα βόρεια και τα ορεινά και βροχή ή χιονόνερο στα νότια. Τα φαινόμενα πολύ γρήγορα θα γίνουν ασθενή και θα αποκτήσουν τοπικό χαρακτήρα. Ανεμοι: βόρειοι 5 με 7 και στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία: από μείον 03 (-03) έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και χιόνι στα ορεινά και τα βόρεια. Τις πρωινές ώρες τα φαινόμενα πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρά. Ανεμοι: Βόρειοι 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία: από 09 βαθμούς Κελσίου και βαθμιαία πτώση τοπικά στους 05 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά και ημιορεινά χιόνι. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές. Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 7 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τα βόρεια. Στα νοτιότερα τις πρωινές ώρες νότιοι 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: στα βόρεια από 01 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα Δωδεκάνησα στους 12 βαθμούς και Σταδιακή πτώση στους 06.

Αττική

Καιρός: παροδικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα ανατολικά και βόρεια με τοπικές χιονοπτώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και πιθανώς πρόσκαιρα στα βόρεια προάστια και πιθανότητα για τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα υπόλοιπα.. Ανεμοι: Βόρειοι 6 με 7 και στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία: από 02 έως 07 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα για παροδικές ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Ανεμοι: βόρειοι, βορειοδυτικοί 5 με 7 και τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: από μείον 02 (-02) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Τετάρτη 29-02-2012 και Πέμπτη 01-03-2012

Καιρός: στη Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία-Σποράδες, την ανατολική Στερεά-Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη νεφώσεις και κατά διαστήματα τοπικές χιονοπτώσεις σε ορεινά – ημιορεινά αλλά και σε κεντρικές και βόρειες περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και βροχές ή χιονόνερο στα υπόλοιπα. Βαθμιαία την Πέμπτη και από τα βόρεια ο καιρός θα βελτιωθεί και τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα. Ση δυτική Ελλάδα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.Άνεμοι: βόρειοι 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.Θερμοκρασία: σε βαθμιαία άνοδο κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Τις πρωινές ώρες όμως στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, τοπικά ισχυρός την Τετάρτη.

Παρασκευή 02-03-2012 και Σάββατο 03-03-2012

Καιρός: γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βορειοανατολικά.Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.Θερμοκρασία: σε σταδιακή σημαντική περαιτέρω άνοδο. Τις πρωινές ώρες όμως κατά τόπους στα ηπειρωτικά, κυρίως στα βόρεια, θα σημειωθεί παγετός.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου