ΕΛΛΑΔΑ

Κριτική στη στάση της ΝΔ

κριτική-στη-στάση-της-νδ-371930

Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει παράσχει επαρκείς δεσμεύσεις για τη στήριξη των μέτρων του νέου μνημονίου, εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό SWR.

Όπως αναμεταδίδει και η Deutsche Welle, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι ένα από τα δυσκολότερα σημεία στις παρούσες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, εντοπίζεται στο γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει υποσχεθεί με σαφήνεια ότι σε περίπτωση εκλογικής της νίκης θα αφήσει ακέραιες τις συμφωνηθείσες αποφάσεις του προγράμματος περικοπών, και αυτός, σημείωσε, είναι ένας από τους λόγους της παραπομπής του ελληνικού ζητήματος στην τακτική σύνοδο του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, όπου θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες της ελληνικής κρίσης.

«Έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε ωστόσο όπως ξεκαθάρισε, «μπορούμε να βοηθήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να τροφοδοτούμε επ’ αόριστον ένα πηγάδι χωρίς πάτο». «Παρακολουθώντας την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα το ερώτημα είναι: ποιος θα εγγυηθεί ότι αυτά που αποφασίζουμε σήμερα θα ισχύουν και μετά τις εκλογές», παρατήρησε και απευθυνόμενος στην ελληνική ηγεσία επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου όλες οι πολτικές δυνάμεις ενώθηκαν πίσω από την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι. «Όποιος βλέπει την πρόοδο που κάνει η Ιταλία πρέπει να το σκεφτεί αυτό», σημείωσε, «αλλά δεν μπορώ να το επιβάλω στην Ελλάδα».

Σύμφωνα πάντως με πηγές της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς αποστέλλει εντός της ημέρας στις Βρυξέλλες την επιστολή με την οποία θα δεσμεύεται να τηρήσει το νέο μνημόνιο και μετά τις επικείμενες εκλογές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου