ΕΛΛΑΔΑ

Εκτός ΠΑΣΟΚ-ΝΔ 43 βουλευτές που ψήφισαν κατά της δανειακής σύμβασης

εκτός-πασοκ-νδ-43-βουλευτές-που-ψήφισαν-373682
Οι διαρροές κατά την ψήφιση της δανειακής σύμβασης από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ οδήγησε τις ηγεσίες των δύο κομμάτων να προχωρήσουν στην διαγραφή 43 βουλευτών. Ανάμεσά τους στελέχη πρώτης γραμμής όπως οι Μανώλης Κεφαλογιάννης, Βάσω Παπανδρέου, Κώστας Μαρκόπουλος, αλλά και οι Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης από το ΛΑΟΣ.
Μετά το τέλος της ψηφοφορίας με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο Γιώργος Παπανδρέου διέγραψε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ 22 βουλευτές που ψήφισαν όχι ή παρών. Για τους υπόλοιπους 9 που καταψήφισαν το άρθρο 1 ή ψήφισαν παρών αποφασίστηκε να μην βρίσκονται στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.
Αντίστοιχα, ο Αντώνης Σαμαράς διέγραψε 21 βουλευτές. Ανάμεσά τους και οι δύο από τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους: ο Κώστας Μαρκόπουλος που ψήφισε «όχι» και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, που απουσίαζε. Επιπλέον, πραγματοποιώντας όσα είπε το Σάββατο στην συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, ο Αντώνης Σαμαράς παρέπεμψε του 21 βουλευτές αλλά και τον Πάνο Καμμένο (που είναι εκτός ΚΟ από την προηγούμενη ψηφοφορία), στο πειθαρχικό της Νέας Δημοκρατίας με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής.
Στο ΛΑΟΣ, ο Γιώργος Καρατζαφέρης διέγραψε τον Μάκη Βορίδη και τον Αδωνι Γεωργιάδη, που κόντρα στη γραμμή του κόμματος έμειναν μέσα στην αίθουσα και ψήφισαν υπέρ της δανειακής σύμβασης.
Δεύτερο κόμμα οι διαγραφέντες και οι ανεξάρτητοι!
Μετά από τις χτεσινές διαγραφές, το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει την δεδηλωμένη ενώ δεύτερο «κόμμα» στην Βουλή είναι οι… ανεξάρτητοι βουλευτές που μετρούν 63 ψήφους. Η Νέα Δημοκρατία μετρά πλέον 62 βουλευτές:
ΠΑΣΟΚ 131
Ν.Δ. 62
ΚΚΕ 21
ΛΑΟΣ 14
ΣΥΡΙΖΑ 9
Ανεξάρτητοι 63
Ειδικότερα από το ΠΑΣΟΚ διεγράφησαν οι:
Σπύρος Κουβέλης (Α’ ΑΘήνας), Βάσω Παπανδρέου (Β’ Αθήνας), Αννα Βαγενά (Α’ Αθήνας), Λούκα Κατσέλη (Β’ Αθήνας), Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (Β’ Αθήνας) (όχι στο άρθρο 1, παρούσα στα υπόλοιπα), Βασίλης Τόγιας (Βοιωτίας), Γιώργος Κασσάρας (όχι στο 1), Γιάννης Μιχελογιαννάκης (Ηρακλείου), Χρήστος Κατσούρας (Θεσπρωτίας),Θεόδωρος Παραστατίδης (Κιλκίς), Γιώργος Παπαμανώλης (Κυκλάδων), Οδυσσέας Βουδούρης (Μεσσηνίας), Τσετίν Μάντατζη (Ξάνθης), Γιάννης Αμοιρίδης (Πιερίας), Χρήστος Μαγκούφης (Τρικάλων), Αλέκος Αθανασιάδης (Κοζάνης), Λάμπρος Μίχος, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Μαρία Κυριακοπούλου, Χάρης Καστανίδης, Κυριακή Τεκτονίδου και Ηλίας Θεοδωρίδης. Ο κ. Αργύρης Λαφαζάνης που επίσης δεν προσήλθε στην ψηφοφορία είχε παραιτηθεί νωρίτερα από βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Ακόμη 9 νυν βουλευτές που δεν ψήφισαν το άρθρο 1 δεν διαγράφονται αλλά δεν θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Είναι οι:
Τάκης Αντωνακόπουλος (Ηλείας), Τάκης Δημητρουλόπουλος (Ηλείας), Γιάννης Κουτσούκος (Ηλείας), Βασίλης Κεγκέρογλου (Ηρακλείου), Χρύσας Αράπογλου (Α’ Θεσσολονίκης), Δημήτρης Κουσελάς (Μεσσηνίας), Δημήτρης Καρύδης (Α’ Πειραιά), Μαρία Μίχου (Πιερίας), Μιχάλης Τζελέπης (Σερρών)
Από τη Νέα Δημοκρατία διεγράφησαν οι εξής 21 βουλευτές:
Ελενα Κουντουρά (Α’ Αθήνας), Δημήτρης Σταμάτης (Αιτωλοακαρνανίας), Μιχάλης Γιαννάκης (Βοιωτίας), Τζίμας Μαργαρίτης (Δράμας), Τσαμπίκα Ιατρίδη (Δωδεκανήσου), Κώστας Μαρκόπουλος (Εύβοιας), Κώστας Γκιουλέκας (Α’ Θεσσαλονίκης), Ζήσης Τζηκαλάγιας (Καστοριάς), Χρήστος Ζώης (Λάρισας), Σπύρος Γαληνός (Λέσβου), Παναγιώτης Μελάς (Α’ Πειραιά), Γιώργος Καρασμάνης (Πέλλας), Μαρία Κόλλια (Σερρών), Γιώργος Βαγιωνάς (Χαλκιδικής), Ελίζα Βόζεμπεργκ (Α’ Αθήνας), Αλέκος Δερμεντζόπουλος (Εβρου), Γιώργος Βλάχος (Αττικής), Κώστας Παπασιώζος (Αρτας), Θεόφιλος Λεονταρίδης (Σερρών), Αναστάσιος Καρυπίδης (Σερρών). Διαγράφηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Κεφαλογιάννης: «Έχω ήσυχη τη συνείδηση μου»
Η απουσία του στην ψηφοφορία για τη δανειακή σύμβαση στοίχισε τη διαγραφή του από την ΚΟ του κόμματος (και την παραπομπή του με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από τη Νέα Δημοκρατία) στον βουλευτή και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη. Μετά την ψηφοφορία ο Μανώλης Κεφαλογιάννης είπε ότι έχει «ήσυχη την συνείδησή» του και υπογράμμισε: «Η Νέα Δημοκρατία είναι το σπίτι μας και η στάση μου αυτή, βοηθά την Νέα Δημοκρατία και την Ελλάδα».
Βορίδης – Γεωργιάδης: «Πράξαμε κατά συνείδηση»
«Έπραξα κατά τη συνείδηση μου σε μια κρίσιμη για το έθνος ψηφοφορία» είπε μετά την ψηφοφορία, και αφού ο Γιώργος Καρατζαφέρης είχε ανακοινώσει τη διαγραφή του από το ΛΑΟΣ, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης . Όπως είπε ο βουλευτής πράττει κατά το Σύνταγμα και τόνισε ότι τώρα πρέπει να προχωρήσουμε ως έθνος στα βήματα που είναι απαραίτητα, ενώ τόνισε ότι δεν τιθεται θέμα επαναφοράς του στην κυβέρνηση. Επίσης είπε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για ένταξή του στη ΝΔ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Άδωνις Γεωργιάδης που επίσης διαγράφηκε από την ΚΟ του ΛΑΟΣ επειδή ψήφισε υπέρ του Μνημονίου. «Έπραξα κατά τη συνείδησή μου», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τη νέα δανειακή σύμβαση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου