ΕΛΛΑΔΑ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ «Συνεννόηση με την Τουρκία για τα πετρέλαια!»

μιχαλησ-τρεμοπουλοσ-συνεννόηση-με-τ-391820

Συνέντευξη στο Χρήστο Μπουκώρο

Συναντήσαμε τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων – Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο την προηγούμενη Τετάρτη. Από τη θέση του αυτή θα παραιτηθεί στις 2 Φεβρουαρίου και θα τον διαδεχθεί ο Νίκος Χρυσόγελος. Τα όσα μας είπε, κυρίως για τα πετρέλαια στο Αιγαίο, θα προκαλέσουν συζητήσεις και πιθανώς και αντιδράσεις. Ουσιαστικά προτείνει συνεκμετάλλευση των πετρελαίων με την Τουρκία και διατυπώνει μια σειρά επιχειρημάτων. Επίσης μιλάει για την πιθανή χρεοκοπία και έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη καθώς και για τη διπλωματία των εξοπλισμών και της πράσινης ενέργειας.

-Ποια είναι η γνώμη σας για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο;

Προφανώς το ζήτημα ενέργεια περνάει μια δύσκολη στιγμή και αρκετοί πιστεύουν πως αν ξετινάξουμε τα κοιτάσματα θα λύσουμε και το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Κυρίως έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την κλιματική αλλαγή και είμαστε γενικά επιφυλακτικοί στο να δημιουργούνται καινούργιες ευκαιρίες για τη συνεχιζόμενη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν και πολιτικές πλευρές που θα έπρεπε να παρθούν υπόψη. Έχει δημιουργηθεί στην περίπτωση της Κύπρου μια συμμαχία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, η οποία συγκρούεται με τη μέχρι τώρα πολιτική της Ελλάδος και της Κύπρου σε σχέση με τον αραβικό κόσμο. Την ίδια στιγμή η Τουρκία κάνει έναν άλλον άξονα με τις αραβικές χώρες και ενδεχομένως αυτό να το πληρώσουμε. Δεν ξέρω τι κινήσεις διαφορετικές μπορούν να γίνουν, λένε ότι τις κάνουν, αλλά…

– Δηλαδή μέσα από αυτή την κίνηση για οριοθέτηση της ΑΟΖ αρχικά με την Κύπρο, όπου άρχισαν και οι εξορύξεις, και στη συνέχεια όπως φημολογείται και για την Ελλάδα με τη ΑΟΖ Καστελόριζου, μέσα από αυτή την τριπλή συμμαχία που αναφέρατε βλέπετε ότι μπορεί να έχουμε πάλι έξαρση στην Μέση Ανατολή, στο Αιγαίο και να έρθουμε σε σύγκρουση με την Τουρκία και κατ’ επέκταση με τον αραβικό κόσμο του οποίου προσπαθεί να ηγηθεί η Τουρκία;

Ηδη αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι έχει αποκαταστήσει πιο ισχυρούς δεσμούς από την Ελλάδα μ’ ένα σημαντικό κομμάτι του αραβικού κόσμου και γι’ αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική. Πέρα δηλαδή από την πρώτη διάσταση, την περιβαλλοντική, υπάρχει και η πολιτική.

– Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να απεμπολήσουμε κάποια από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ;

Οχι όχι..

-Αλλά;

Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι χρησιμοποιούν ή καλύτερα θα ήθελαν πάρα πολύ να είναι μέσα στα σενάρια και μια πιθανή εξέλιξη με ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, ώστε να κερδίσουν πόντους στο εσωτερικό και να ρίξουν ένα σημαντικό κομμάτι της κρίσης σ’ αυτήν την αντιπαράθεση. Θα θέλαμε εμείς να υπάρχει μία συνεννόηση πάνω από όλα… Συνεννόηση, σύνεση και προσοχή…

-Με τον όρο συνεννόηση εννοείτε συνεκμετάλλευση;

Συνεννόηση με την Τουρκία, προφανώς. Αλλιώς να πούνε ξεκάθαρα ότι επιδιώκουν τη σύγκρουση και τα θερμά επεισόδια. Δεν είμαστε αυτής της λύσης. Αλλά από κει και πέρα υπάρχει το θέμα το περιβαλλοντικό σε περίπτωση εξόρυξης πετρελαίου. Να θυμίσω ότι η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα χωρίς δυνατότητα ανανέωσης. Αν κάνουμε τη σύγκριση με αυτό που συνέβη στον κόλπο του Μεξικού, αν συνέβαινε στο Αιγαίο, θα είχαν καταληφθεί από την πετρελαιοκηλίδα τα 2/3 του Αιγαίου. Αν αυτός ο κίνδυνος δεν είναι σημαντικός για κάποιους σε μια κλειστή θάλασσα, τότε πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανόν να οδηγηθούμε σε ένα τέτοιο ατύχημα στο μέλλον, μπορεί και μικρότερο, αλλά καταστροφικό σε κάθε περίπτωση για την τουριστική ανάπτυξη, για την οικονομική επιβίωση και μια σειρά επαγγέλματα, φυσικά και για την αλιεία και τον τουρισμό. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί δεν είναι κανένα παιχνίδι όλη αυτή η υπόθεση ή ένα δώρο χωρίς επιπτώσεις. Για μας υπάρχει μέγιστη ανάγκη να στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σ’ αυτό που είναι πλεονέκτημα για την χώρα μας και άλλοι από αυτό, εννοώ άλλες χώρες, προσπαθούν να βγάλουν κέρδος, ενώ εμείς έχουμε πολύ χαμηλό επίπεδο προσπάθειας, δεν έχουμε δική μας βιομηχανία να ενώσουμε ενέργειες τη στιγμή που η Γερμανία αυτή τη στιγμή είναι στις 370.000 θέσεις εργασίας.

-Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οπωσδήποτε είναι το ιδεατό, δεν είναι όμως παράλληλα πανάκριβη η παραγωγή ενέργειας; Επίσης πριν παράξουμε ενέργεια πρέπει να αγοράσουμε τα πάνελ από τη Γερμανία, δηλαδή πρώτα να τους πληρώσουμε και μετά να μας πληρώσουν, η οικεία βιομηχανία δεν έχει αναπτυχθεί σε βαθμό που θα μας έκανε αυτάρκεις, ώστε να παραμένει ένα καθαρό κέρδος από την εξαγωγή…

Προφανώς και υπάρχει αυτός ο κίνδυνος και πραγματικά αυτή τη στιγμή θα πρέπει να διεκδικήσουμε και να οργανώσουμε στην πράξη δικιά μας παραγωγική βιομηχανία με φωτοβολταϊκά πάνελς, δικιά μας βιομηχανία του να παράγει φτερωτές γεννήτριες. Δεν μπορεί να έρχεται η τάδε πολυεθνική, ας πούμε της Ισπανίας, και να παίρνει δικά της από εκεί. Και να πω συγκεκριμένα έχουμε μία πρόταση για μετατροπή της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος

και… να δημιουργηθούν ανεμογεννήτριες. Δηλαδή πώς μπορούν και κάνουν μια προπέλα δεν μπορεί να γίνει και μια γεννήτρια; Άρα υπάρχουν λύσεις. Ο Παπανδρέου είχε εξαγγείλει ένα τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη, εκεί μαθαίνω ότι θα γίνει η μονάδα που θα κατασκευάζονται τα πάνελς αλλά δεν θα έχει δικαίωμα στη συνέχεια να κάνει εξαγωγή, γιατί κάποιοι θέλουν να περιορίσουν αυτές τις δυνατότητες για να τις έχουν οι ίδιοι.

-Είναι οι Γερμανοί πίσω από αυτό το παιχνίδι;

Η γερμανική βιομηχανία φυσικά και είναι. Και αυτοί υπερασπίζονται τις δικές τους θέσεις εργασίας. Είπα πριν ότι έφτασαν τις 370.000 θέσεις εργασίας. Καλά έκαναν και έφτασαν, αλλά όχι εις βάρος μας. Και επίσης αυτή η λογική -θέλω να προσθέσω- να πάμε σένα άλλο συγγενές θέμα με αυτή την λογική είναι οι εξοπλιστικές δαπάνες της χώρας. Αυτό συνδέεται και με το προηγούμενο, γιατί κάποιοι θέλουν να είμαστε σε σύγκρουση με την Τουρκία, θέλουν το Κυπριακό να είναι εκκρεμές, γιατί στην ουσία δεν θέλουν την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χρησιμοποιούν την ελληνική πλευρά, το Κυπριακό πρόβλημα ως εκκρεμότητα για να μην μπει η Τουρκία, γιατί αν λύνονταν όλα κάποια στιγμή θα λέγανε ότι είναι όλα ο.κ. και μπορεί να μπει. Ούτε η Τουρκία είναι έτοιμη ούτε έχει εξελιχθεί. Όταν λέμε στη διπλωματία των εξοπλισμών σημαίνει ότι όταν στο Βουκουρέστι ήταν γνωστή για την αντιπαράθεση του ονόματος των Σκοπίων υποτίθεται ότι η Ελλάδα είχε μια νίκη με τη βοήθεια των χωρών αυτών, είδαμε πόσο νίκη ήταν, τον επόμενο μήνα αν θυμάστε είχε έρθει ο Σαρκοζί στην Αθήνα και έλεγε καμιά φρεγάτα θα πάρετε… κανένα πυρηνικό εργοστάσιο; Σημεία αυτής της απαράδεκτης συμπεριφοράς είναι αυτό που αποκάλυψε η εφημερίδα New York Times ότι η υπογραφή του Σαμαρά που ζητούσαν δεν είχε μόνο συμβολική αξία, στην ουσία στόχο είχαν να εξασφαλίσουν τη συγκεκριμένη δέσμευση και του Σαμαρά σε περίπτωση που είναι η επόμενη κυβέρνηση, σε μια δέσμευση που είχε ο Παπανδρέου -και μιλάμε για 10 δισ. εξοπλιστικές δαπάνες για Λέοπαρντ από τη Γερμανία και Ραφάλ από τη Γαλλία- και γι’ αυτό του ζητούσαν να συνυπογράψει, όχι για συμβολικούς λόγους!

– Να ρωτήσω κάτι άλλο. Όλη αυτή η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδος από την Ευρωζώνη τι εξυπηρετεί, πού στοχεύει και αν είναι πραγματικός αυτός ο κίνδυνος… Τι έχεις αντιληφθεί αυτά τα δύο χρόνια με τις επαφές σου με το Ευρωκοινοβούλιο;

Η πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη ήταν πάντα στο τραπέζι. Κάποιες φορές με μεγαλύτερη ένταση. Και μάλιστα μπορώ να πω ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου του 2010 είχε συζητηθεί αρκετά, αλλά και στη συνέχεια φλερτάριζαν αρκετοί για να γίνει αυτό. Αυτό που τους εμπόδισε ήταν οι συνθήκες, διότι δεν μπορεί να εκδιωχθεί κανείς πρέπει να φύγει μόνος του. Δεν έχω ξεκαθαρίσει ακόμη τι πιστεύει η Μέρκελ, αλλά ξέρω σίγουρα όμως ότι ένα μέρος των στελεχών στην Γερμανίας και της κοινής γνώμης είναι εναντίον αυτής της πολιτικής, δηλαδή πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι ένα βαρίδι, πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μία γάγγραινα που θίγει το σώμα της Ευρώπης και πρέπει να κοπεί έγκαιρα πριν εξελιχθεί. Στις 22 Ιουλίου του 2011 αποφάσισαν ότι η Ελλάδα πρέπει να σωθεί πριν εξαπλωθεί η κρίση, πάντα με καθυστέρηση, πάντα πίσω από τις εξελίξεις και ήδη ήταν αργά, γιατί η κρίση, η φωτιά στην πολυκατοικία, σε ένα διαμέρισμα που θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και με αλληλεγγύη, άρχισε να εξαπλώνεται σε μεγαλύτερα μεγέθη όπως είναι η Ιταλία.

– Εχετε αντιληφθεί ότι υπάρχουν σκοπιμότητες στις καθυστερήσεις ;

Ναι, υπάρχει ένα μέρος της κοινής γνώμης στη Γερμανία για το οποίο είναι μια παράδοση, να το πούμε έτσι, μια νοοτροπία, η οποία έχει μια διάσταση λουθηρανικής ηθικής, προτεσταντικής ηθικής, η ταύτιση με το κράτος, η αίσθηση του καθήκοντος, την τιμωρία του αμαρτωλού. Οι Έλληνες χρωστάνε και επειδή χρωστάνε είναι αμαρτωλοί, άρα θα πρέπει να τιμωρηθούν γι’ αυτό. Αυτά λοιπόν σε μας δημιουργούν αντανακλαστικά αρνητικά. Η Γερμανία όμως με βάση αυτή τη λογική ξεπέρασε τους καταστροφικούς πολέμους γι’ αυτήν. Υπάρχει λοιπόν μια νοοτροπία που δεν μπορεί να προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα. Σήμερα η κρίση έχει εξαπλωθεί και δεν παίζει απλώς η χρεοκοπία της Ελλάδος, στην ουσία η χρεοκοπία έχει γίνει, αυτό είναι πάντα στο τραπέζι, εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά τώρα πια διακύβευμα είναι το μέλλον της Ευρώπης και γι’ αυτό και μιλάνε για διάφορα σχέδια. Μπορεί να καταρρεύσει το σύστημα μέσα σε λίγο καιρό, μπορεί να μην υπάρχει ευρώ με την μορφή που το γνωρίσαμε.

-Πιστεύεις ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα προχωρήσει; Τώρα που μιλάμε υπάρχουν κάποιες εμπλοκές αλλά οι διαπραγματεύσεις έχουν και πάλι ξεκινήσει…

Αν υπάρξει τέτοια αρνητική εξέλιξη, θα είναι καταστροφική και είμαστε πολύ επιφυλακτικοί με τις καθησυχαστικές διαδώσεις του κ. Παπαδήμου. Αν γίνει κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεν θα έχουν δυνατότητα οι επόμενες γενιές να διαπραγματευτούν το χρέος, διότι όταν όλοι αυτοί οι πολιτικοί θα καταλήξει το 2020 να έχουν ακριβώς το ίδιο χρέος που έχουμε σήμερα, καταλαβαίνετε ότι δεν γίνεται χωρίς ένα βαθύ κούρεμα. Το βαθύ κούρεμα μπορεί να φτάσει στο 75% και 80%, το οποίο θα εξασφαλίζει τα ασφαλιστικά ταμεία. Χωρίς αυτό δεν θα μπορούν να πληρωθούν συντάξεις, αλλά να ξέρετε ότι και σ’ αυτό η Γερμανία είναι σύμμαχος, γιατί αυτοί έχουν καταφέρει και έχουν ξεφορτωθεί έγκαιρα τα ομόλογα και δεν τους νοιάζει. Στο κούρεμα αυτό αν εξασφαλιστούν τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούμε να προχωρήσουμε. Εκείνο που δεν πρέπει να εμποδίσουμε είναι η επόμενη γενιά να κάνει και το δικό της κούρεμα. Επίσης αυτό που ζητάμε είναι να ξεκαθαρίσουν όλοι τι διαπραγματεύονται στην ταμειακή σύμβαση. Υπάρχουν τρία κόμματα εξουσίας σήμερα στην Ελλάδα, βάζουμε και το ΛΑΟΣ, τι επιδίωξη έχουν για την ταμειακή σύμβαση; Λένε ότι είναι έτοιμοι από τις 27 Οκτωβρίου, αλλά αν ήταν έτοιμοι θα την είχαν υπογράψει. Άρα σημαίνει ότι υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία θα οδηγήσουν σε ένα νέο μνημόνιο. Αλλά δεν μας το λένε για να μην υποχρεωθούν σε άμεσες εκλογές. Εμείς είμαστε πολύ επιφυλακτικοί επειδή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ενδιαφέρεται σε μεγάλο βαθμό να καλύψει τα συμφέροντα των δανειστών μας.

Εκλογές πότε θα γίνουν;

Οι τάσεις τους είναι να μην γίνουν ποτέ εκλογές στο άμεσο μέλλον, γιατί θα έχουν πολιτικό κόστος για τα όσα έχουν γίνει. Δεν είναι αυτό όμως δημοκρατία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου