ΕΛΛΑΔΑ

Να δοθούν στην Ελλάδα τα περιθώρια για μεταρρυθμίσεις

να-δοθούν-στην-ελλάδα-τα-περιθώρια-για-392391

Πιέσεις προς τους Έλληνες πολιτικούς προκειμένου να δεσμευτούν για την απρόσκοπτη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ζητά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν σε χθεσινή του συνέντευξη.

Για τον κίνδυνο αποτυχίας του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα προειδοποιεί η Κομισιόν. Μιλώντας προς την Süddeutsche Zeitung, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν τονίζει ότι οι Έλληνες έχουν πετύχει ήδη πολλά. Το ότι δεν προχωρούν όπως θα έπρεπε οφείλεται σε εσωτερικούς πολιτικούς λόγους.

Ως εκ τούτου εκτιμά ότι είναι πλέον αποφασιστικής σημασίας τα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα να πείσουν επιτέλους τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα να δεσμευτούν για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας που έχει αποφασιστεί με την ΕΕ. «Σε διαφορετική περίπτωση θα αποτύχει το πρόγραμμα» και αυτό δεν βοηθά «ούτε τους Έλληνες, ούτε την Ευρώπη». Ερωτηθείς δε αν τα μέτρα λιτότητας που έχουν ζητηθεί από την Ελλάδα είναι σκληρά, ο Όλι Ρεν ανέφερε πως «θα πρέπει να δώσουμε στους Έλληνες τα περιθώρια για να μεταρρυθμίσουν τη χώρα τους».

Τι απαντά στις χώρες που ζητούν μεγαλύτερη συμβολή από τη Γερμανία;

Ότι καταρχήν οι χώρες αυτές θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Από κει και πέρα διευκρινίζει ότι οι χώρες αυτές δεν απευθύνονται μόνον στη γερμανική κυβέρνηση αλλά σε όλες τις χώρες που βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση. Και οι τελευταίες, τονίζει ο κ. Ρεν δεν θα πρέπει να ξεχνούν πόσο επωφελούνται από το ευρώ, από σταθερές εξαγωγικές αγορές και ένα σταθερό νόμισμα. Καθότι δεν υπάρχουν πλέον υποτιμήσεις νομισμάτων εντός της ευρωζώνης, οι χώρες με εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως η Γερμανία εξάγουν χάρη στο ευρώ πολύ περισσότερο από ότι πριν την καθιέρωση του κοινού νομίσματος.

Τετραμερής στο Μέζεμπεργκ

Εν τω μεταξύ όλο και περισσότερες χώρες της ΕΕ στηρίζουν τις προωθούμενες από Γερμανία και Γαλλία προτάσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Πορτογαλία, Αυστρία και Σουηδία προτίθενται να στηρίξουν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιανουαρίου, σχετικό πακέτο μέτρων. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο Στέφεν Ζάιμπερτ, μετά την άτυπη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ στο Μέζεμπεργκ η Άνγκελα Μέρκελ με τους συναδέλφους της από τις εν λόγω τρεις χώρες.

Στην άτυπη αυτή συνάντηση -που εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς επαφών που θα έχει η γερμανίδα καγκελάριος σε μικρό κύκλο με αντικείμενο το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης- συζητήθηκαν όλες οι τρέχουσες εξελίξεις στην ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα η ομάδα εργασίας που συστάθηκε από τις χώρες της ευρωζώνης και την Κομισιόν συμφώνησε σε ένα νέο προσχέδιο για το προωθούμενο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Rheinische Post προβλέπεται ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης ESM να καταβάλει οικονομική βοήθεια μόνον προς εκείνες τις χώρες που θα υπογράψουν το δημοσιονομικό σύμφωνο.

Επίσης θα υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον χωρών για τις οποίες υπάρχει υποψία ότι δεν υιοθετούν το σχεδιαζόμενο χρεόφρενο. Στις δε χώρες που δεν υλοποιούν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο που μπορεί να φτάνει έως και το 0,1 % του ΑΕΠ τους. Τα χρήματα αυτά θα καταλήγουν στα ταμεία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου