ΕΛΛΑΔΑ

Εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο «Κώδικας Ναρκωτικών»

εγκρίθηκε-από-την-αρμόδια-επιτροπή-τη-393366

Αντίθετοι ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΚΚΕ

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και των ανεξάρτητων της Δημοκρατικής Αριστεράς εγκρίθηκε επί της αρχής ο Κώδικας Ναρκωτικών στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Καταψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ.

Δείτε τον Κώδικα Ναρκωτικών στη μορφή που κατατέθηκε

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως θεωρεί ανεξάρτητη την στάση των βουλευτών απέναντι στο νομοθέτημα «από τα κόμματα που στηρίζουν ή όχι την κυβέρνηση».

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ.Παπαϊωάννου υπογράμμισε πως το νέο πλαίσιο εξορθολογίζει τις ποινές «συνδέοντάς τις με τη πραγματικότητα» και δίνει βάρος εξίσου στην πρόληψη και την καταστολή.

Όσον αφορά ιδιαίτερα τις διατάξεις περί κάνναβης, ο υπουργός σημείωσε ότι αποδοκιμάζεται η χρήση όταν είναι δημόσια (σσ. «αν ο χρήστης την κάνει στο σπίτι του δεν βλάπτει το δημόσιο συμφέρον»), ενώ υπογράμμισε πως βασικός πυλώνας του νομοσχεδίου είναι ο διαχωρισμός της χρήσης από τη διακίνηση και τιμωρείται όποιος συμμετέχει στο να έχει κάποιος ναρκωτικά.

«Θέλουμε στη φυλακή τον διακινητή, δεν θέλουμε στη φυλακή τον αποκλειστικά χρήστη, γιατί η φυλακή δεν βοηθά», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Επισήμανε, πάντως, ότι και με τις τροποποιήσεις που γίνονται, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το πιο αυστηρό νομικό οπλοστάσιο για τα ναρκωτικά, χωρίς ωστόσο να απολαμβάνει και τα ανάλογα αποτελέσματα. Παρουσιάζοντας μάλιστα κατάλογο χωρών στις οποίες η χρήση των ναρκωτικών θεωρείται αδίκημα και τις ποινές που ισχύουν σε αυτές, είπε στους βουλευτές: «Αν διαπιστώσετε ότι οι χώρες που θεωρούν τη χρήση αδίκημα είναι περισσότερες, εγώ θα αποσύρω το νομοθέτημα».

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο Κ.Τζαβάρας ανέφερε πως καταψηφίζει το νομοσχέδιο, καθώς «ένα νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά θα πρέπει να σηματοδοτήσει και να δώσει ένα μήνυμα ότι η χρήση των ναρκωτικών δεν είναι μια συμπεριφορά η οποία, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως, έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να την καταστήσουν απολύτως αποδεκτή».

Ο Γιάννης Γκιόκας, από την πλευρά του ΚΚΕ, επικεντρώθηκε στο επίμαχο άρθρο για την κάνναβη (άρθρο 29), υποστηρίζοντας με αυτό γίνεται προσπάθεια να νομιμοποιηθούν τα ναρκωτικά στη συνείδηση των νέων, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «γίνεται προσπάθεια να καμφθούν τα αντανακλαστικά σε σχέση με αυτό το ζήτημα που υπήρχαν στη χώρα μας».

Την αντίθεσή του σε βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου εξέφρασε από την πλευρά τού ΛΑΟΣ ο Αθ. Πλεύρης υποστηρίζοντας πως στοχεύει αφενός στην αποποινικοποίηση των ναρκωτικών και αφετέρου στην ελάφρυνση των εμπόρων.

Θετική χαρακτήρισε την κατεύθυνση του νομοσχεδίου ο Β.Μουλόπουλος, τασσόμενος υπέρ του για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ, τονίζοντας πως, στην Πορτογαλία «η αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών, όχι της εμπορίας, έδειξε τάση σημαντικής μείωσης και μάλιστα σημαντικής μείωσης των σκληρών ναρκωτικών».

Υπερθεματίζοντας το παραπάνω, ο Γρ.Ψαριανός (Δημοκρατική Αριστερά) υπογράμμισε πως κατοχυρώνεται επιπλέον το δικαίωμα του εξαρτημένου χρήστη στη θεραπεία.

Αν και αρνητική η στάση της ΝΔ επί της αρχής του νομοσχεδίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης την χαρακτήρισε «εποικοδομητική», μίλησε για «ισοπεδωτική κριτική» του ΚΚΕ και τόνισε ότι δεν κατανοεί τη στάση του ΛΑΟΣ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου