ΕΛΛΑΔΑ

Παπανδρέου: «Δεν θα είμαι υποψήφιος για το κόμμα και για πρωθυπουργός»

παπανδρέου-δεν-θα-είμαι-υποψήφιος-γι-401368

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν προτίθεται να κατέβει ούτε ως υποψήφιος πρωθυπουργός, ούτε ως υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τις εθνικές εκλογές, όπως ανέφερε στο Πολιτικό Συμβούλιο του κινήματος. Τον βαθύ προβληματισμό τους για τα τεκταινόμενα, αλλά και για τις προτάσεις Παπανδρέου, εξέφρασαν τα μέλη του Συμβουλίου. Το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσει για τη Μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του προέδρου του Κινήματος, Γιώργου Παπανδρέου. Όπως τονίστηκε, θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, κατά το διήμερο 14-15 Ιανουαρίου, στο οποία θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για πιθανή διαρχία η άμεση εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ.

Πρόταση Παπανδρέου για δυαρχία

Ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε στα μέλη του οργάνου ότι δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός, ούτε υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος στις διαδικασίες που θα λάβουν χώρα, σύμφωνα με την εισήγησή του, μετά τις εθνικές εκλογές.

Η πρόταση του κ. Παπανδρέου για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβάνει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή και την ανάδειξη Εθνικού Συμβουλίου, γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου και Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος.

Ειδικότερα η πρόταση του κ. Παπανδρέου είναι να αναδειχθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με εκλογική διαδικασία από τη βάση του κόμματος, μετά τις εθνικές εκλογές. Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ να αναδείξει υποψήφιο πρωθυπουργό είτε από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα είτε μέσω άλλης θεσμοθετημένης διαδικασίας που θα επιλέξουν τα όργανα του Κινήματος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε στη συνέχεια, μετά τις αποφάσεις που θα λάβει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο, να συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο και στη συνέχεια να συγκληθεί Συνέδριο εκλογικού προγράμματος ή Συνδιάσκεψη. Επίσης, στην επόμενη περίοδο το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ θα συνεδριάζει μία ή δύο φορές την εβδομάδα και θα λειτουργεί ως συντονιστικός κρίκος του ΠΑΣΟΚ με τα στελέχη της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Ενδεικτικά στην πρώτη συνεδρίασή του, μετά τις σημερινές αποφάσεις, θα ασχοληθεί παρουσία του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, με θέματα εργασίας και απασχόλησης.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην εισήγησή του και στο ζήτημα που ετέθη για το αν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποκτήσει νέα ηγεσία πριν ή μετά τις εθνικές εκλογές, λέγοντας ότι το πριν τις εκλογές συναρτάται ευθέως με τον χρόνο διεξαγωγής τους που κι αυτός με την σειρά του συναρτάται από την πορεία της χώρας και των διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην κατατεθείσα πρόταση για «σύντομες διαδικασίες» εκλογής προέδρου του Κινήματος, επισημαίνοντας ότι η πρόταση αυτή δεν είναι ρεαλιστική, καθώς είναι αδύνατη η εκλογή προέδρου από τη βάση σε διάστημα μιας εβδομάδας και πάντως πριν από τις 15 Ιανουαρίου.

Εν κατακλείδι ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε όλα τα «υπέρ» και «κατά» των προτάσεων για την εκλογή προέδρου πριν ή μετά τις εθνικές εκλογές και όπως υπογράμμιζαν στελέχη της Ιπποκράτους, όλα αυτά έχουν μελετηθεί και ζυγιστεί με ευθύνη και σοβαρότητα.

«Ψευτο-δίλημμα» χαρακτήρισε ο κ. Γ. Παπανδρέου αυτό -που όπως είπε- ετέθη πολλές φορές, δηλαδή «θα φύγει ή θα μείνει ο Παπανδρέου» υπογραμμίζοντας ότι «θα κάνω το καθήκον μου, δεν πάω σπίτι μου και έχω πει ότι θα υπηρετήσω την δημοκρατική παράταξη από όποια θέση», προσθέτοντας πως «δεν είμαι δεμένος με καρέκλες και το απέδειξα πρόσφατα με την κυβέρνηση Παπαδήμου».

Ο κ. Παπανδρέου με βάση όσα εισηγήθηκε, ανέφερε τέλος ότι μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές και την εκλογή νέου προέδρου του Κινήματος θα παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ασκώντας τις εκ του Καταστατικού οριζόμενες αρμοδιότητες του, στηρίζοντας την δημοκρατική παράταξη και το έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου και υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό που προτείνει «δεν υπάρχουν ούτε δεύτερες, ούτε πονηρές σκέψεις».

Αναφορές στη σύγκρουση με συμφέροντα

Δεν είμαστε σταθεροί στη σύγκρουσή μας με τα συμφέροντα, ομολόγησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνησή του αναγκασμένη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, δεν ασχολήθηκε με τα αίτια που τα δημιούργησαν.

Στη διετία, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Μπεγλίτη, δεν δώσαμε βάρος στις αιτίες της κρίσης και δεν ήμασταν σταθεροί στη σύγκρουσή μας με ένα σύστημα αντιπαραγωγικό, κρατικοδίαιτο και κομπραδόρικο, το οποίο ευθύνεται και ενέχεται για την ελληνική πλευρά της κρίσης. Έπρεπε, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, να ονομάσουμε τα συμφέροντα αυτά.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στον πρόεδρο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, Σταύρο Ψυχάρη, ο οποίος, όπως είπε, ζήτησε δάνειο 10 εκ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, θέμα που έφθασε και στον ίδιο, κακώς, όπως υποστήριξε, διότι τα θέματα αυτά πρέπει να κρίνονται με τραπεζικά κριτήρια. Και όταν του αναφέρθηκε ότι δεν πληρούνται τα τραπεζικά κριτήρια, είπε να μη δοθεί το δάνειο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τοποθετεί τον χρόνο έναρξης της σύγκρουσης με το δημοσιογραφικό συγκρότημα που διευθύνει ο κ. Ψυχάρης, από τότε που απορρίφθηκε η αίτηση χορήγησης του δανείου. Αναφέρθηκε και στην υπόθεση της συγχώνευσης Εθνικής-ΑLPHA, η οποία δεν έγινε ποτέ, διότι, όπως είπε, υπονομεύθηκε, χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Αναφορά έκανε και στις καταγγελίες για τα CDS και την ενδεχόμενη εμπλοκή αδελφού του στην υπόθεση, τονίζοντας ότι από τη στιγμή που έγινε η καταγγελία, θα έπρεπε να είχε κινηθεί αυτεπάγγελτα η Δικαιοσύνη, αντί να γίνεται ο πρωθυπουργός υπόλογος για περιστατικά που δεν ερευνήθηκαν και δεν ολοκληρώθηκαν.

Σχετικά με τους στόχους του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι η χώρα, στρατηγικός στόχος της οποίας είναι να παραμείνει ισότιμο μέλος της ευρωζώνης, εντός του ευρώ, με πλήρη συνείδηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη και πλήρη συνείδηση της χώρας και του λαού του τι σημαίνει η συμμετοχή στο ευρώ.

Για μια ακόμα φορά τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπερασπιστεί την κυβέρνηση Παπαδήμου και να συμβάλει στην ομαλή ολοκλήρωση της αποστολής της, η οποία, όπως είπε, δεν περιορίζεται μόνο στην εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, αλλά έχει και την ευθύνη της καθημερινής διακυβέρνησης. Η κυβέρνηση, υπογράμμισε, πρέπει να στηριχτεί μακριά από σκοπιμότητες, παίγνια και εκβιασμούς.

Προσδιορίζοντας τις καθημερινές ευθύνες της κυβέρνησης από τις 15 Ιανουαρίου, τις συνόψισε ως εξής: ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης, οι υποχρεώσεις της χώρας από το επικαιροποιημένο μνημόνιο, η διαπραγμάτευση για το PSI, θέματα τα οποία χαρακτήρισε εξαιρετικής σημασίας.

Τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δίνει ιδιαίτερο βάρος στην επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και την αναδιοργάνωσή του, διότι, σήμερα, δεν επιτελεί την αποστολή του.

Αναφερόμενος στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι συνεχίζει να παραμένει πυλώνας σταθερότητας για το πολιτικό σύστημα και τη χώρα. Βασική του υποχρέωση, πρόσθεσε, είναι η επαναξιολόγηση της πολιτικής του, της φυσιογνωμίας του, της πολιτικής του ταυτότητας και του ιδεολογικού του στίγματος.

Σχετικά με την κυβερνητική διετία τόνισε ότι η αξιολόγηση και ο απολογισμός πρέπει να γίνει χωρίς αποστασιοποίηση από τις ευθύνες και πρόσθεσε ότι δεν είναι έντιμο να ακουμπάμε τις ευθύνες στις πλάτες ενός ή ολίγων οι οποίοι γίνονται εξιλαστήρια θύματα, ενώ οι άλλο μένουν στο απυρόβλητο.

Προβληματισμός στα μέλη του Συμβουλίου

Τον βαθύ προβληματισμό τους για τα τεκταινόμενα στη χώρα και το ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.

Η συζήτηση που άνοιξε στο Πολιτικό Συμβούλιο αμέσως μετά από την εισήγηση του προέδρου του Κινήματος, Γιώργου Α. Παπανδρέου άρχισε να λαμβάνει τον χαρακτήρα ενός καταρχήν απολογισμού για την διετή διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και τα τρωτά σημεία της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκαν διαφωνίες για τον απολογισμό αυτό, χωρίς να αποφευχθούν, κάποιες στιγμές, και αιχμές για τη στάση προσώπων του ευρύτερου περιβάλλοντος του κ. Παπανδρέου.

Ταυτόχρονα, οι τοποθετήσεις των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου αναφέρθηκαν και στα επόμενα βήματα του ΠΑΣΟΚ.

Οι απόψεις των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου που δίιστανται ως προς την πρόταση του κ. Παπανδρέου, εστιάζονται στο επείγον που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, υπαγορεύεται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, ενώ οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου προσανατολίζονται προς μια «καθαρή» λύση, η οποία, όπως προκύπτει πάντα από πληροφορίες για τις τοποθετήσεις του μελών του οργάνου, δεν ταυτίζεται με την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου