ΕΛΛΑΔΑ

Χριστούγεννα με «κουρεμένες» συντάξεις

χριστούγεννα-με-κουρεμένες-συντάξ-416745

Μειωμένες θα είναι οι συντάξεις Δεκεμβρίου για περισσότερους από 500.000 συνταξιούχους μετά την παρακράτηση, στις κύριες και στις επικουρικές, που έγινε με βάση το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο.

Στις συντάξεις Δεκεμβρίου, των οποίων η καταβολή έχει αρχίσει από την Τρίτη σταδιακά, έχουν περιληφθεί οι μειώσεις του Δεκεμβρίου, αλλά και του Νοεμβρίου.

Ο νόμος προβλέπει ότι οι μειώσεις ισχύουν από την 1η Νοεμβρίου. Επειδή κατά την ημέρα της δημοσίευσής του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α’ 226/27.10.2011), οι συντάξεις Νοεμβρίου είχαν ήδη καταβληθεί η παρακράτηση μεταφέρθηκε για τον επόμενο μήνα.

Σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους κύριας σύνταξης του ΙΚΑ, έγινε περικοπή κατά 40% στους συνταξιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας και στο ποσό που μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων υπερέβαινε τα 1.000 ευρώ.

Στους συνταξιούχους που έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας έγινε περικοπή κατά 20%, στο ποσό που μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων υπερέβαινε τα 1.200 ευρώ.

Περικοπή 30% στο ποσό της επικουρικής σύνταξης που υπερβαίνει τα 150 έχει γίνει και στις επικουρικές συντάξεις.

Από τις μειώσεις εξαιρούνται οι συνταξιούχοι αναπηρίας ή γήρατος που λαμβάνουν το εξω-ιδρυματικό επίδομα ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας, τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών, οι αιμορροφιλικοί, οι μεταμοσχευμένοι, όσοι πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μεσογειακή αναιμία από μυασθένεια, ακρωτηριασμό, φωκομέλεια, σκλήρυνση κατά πλάκας, οι συνταξιούχοι γονείς, αδέλφια και οι σύζυγοι αναπήρων, καθώς και τα συνταξιούχα ορφανά και από τους δύο γονείς παιδιά που πάσχουν από νοητική υστέρηση, αυτισμό ή πολλαπλές βαριές αναπηρίες.

Ακόμη, όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με το καθεστώς των υπερβαρέων επαγγελμάτων, για τους οποίους έχει καταβληθεί το ειδικό πρόσθετο αυξημένο επασφάλιστρο, και συνταξιούχοι του ΤΑΠ – ΔΕΗ με τις ειδικές προϋποθέσεις, λόγω απασχόλησης σε ορυχεία, σταθμούς παραγωγής και δίκτυα. Επίσης όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με 35 έτη τουλάχιστον πραγματικής ασφάλισης, άρα και όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με τις διατάξεις περί 37ετίας, όπου δεν απαιτείτο η συμπλήρωση ορίου ηλικίας και οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου