ΕΛΛΑΔΑ

«Ο Σαμαράς πρέπει να υπογράψει» επιμένει το Βερολίνο

ο-σαμαράς-πρέπει-να-υπογράψει-επιμέ-416900

Πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, τόνισαν με έμφαση ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, πρέπει να κάνει το χρέος του και να υπογράψει τη δέσμευσή του για εφαρμογή της δανειακής σύμβασης ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της έκτης δόσης».

«Όλα τα κόμματα πρέπει να συναινέσουν για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» είπε ο Γερμανός αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι αυτό είναι προϋπόθεση.

Ο ίδιος σχολίασε ότι «οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 26 Οκτωβρίου ήταν πολύ καλές αλλά η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για δημοψήφισμα άλλαξε τα δεδομένα και διέλυσε την εμπιστοσύνη στις αγορές».

«Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να αναμορφώσει πρακτικές και νοοτροπίες» τόνισε, αναφερόμενος στο ζήτημα της εμπιστοσύνης.

«Θέλουμε την Ελλάδα μέσα στη ζώνη του ευρώ αφού όμως μεταρρυθμιστεί και σταθεροποιηθεί» συνέχισε για να καταλήξει πως «η έξοδος της από την Ευρωζώνη θα την οδηγήσει δεκαετίες πίσω και θα δημιουργήσει πρόβλημα σε άλλες χώρες».

Σε ερώτηση Ελλήνων δημοσιογράφων γιατί απαιτείται η υπογραφή Σαμαρά, ο Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος απάντησε ότι προκαλούν ανησυχία στο Βερολίνο οι παλαιότερες δηλώσεις του κ. Σαμαρά περί επαναδιαπραγμάτευσης όταν έρθει στην κυβέρνηση.

Χαρακτηριστική των πιέσεων είναι και δήλωση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ, ο οποίος σύμφωνα με το Reuters φέρεται να είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL7: «Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι υπάρχει επίσης δέσμευση από τον ηγέτη του μεγαλύτερου [ελληνικού] κόμματος της αντιπολίτευσης για την εφαρμογή του πακέτου των μεταρρυθμίσεων.

»Το να λες ότι ο λόγος σου επαρκεί… έχουμε ξεπεράσει αυτό το στάδιο. Θέλουμε μια υπογραφή από αυτόν τον κ. Σαμαρά. Αλλιώς δεν πρόκειται να πάρουν χρήματα, σε καμία περίπτωση».

Η ΝΔ μένει στις πέντε θεσμικές και πλήρεις ενέργειες, με τις οποίες έχει δημοσίως δεσμευτεί ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς στην συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης. «Δεν έχω να προσθέσω κάτι πάνω στο θέμα της υπογραφής που ζητείται από τον κ. Σαμαρά» συμπλήρωσε.

Επίσης, ο κ. Μιχελάκης είπε ότι δεν έχει υποβληθεί κάποιο αίτημα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικό με υπογραφή του κ. Σαμαρά.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου