ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσκόπηση που ανάβει φωτιές

δημοσκόπηση-που-ανάβει-φωτιές-417374

Εξόχως αποκαλυπτικά για το πολιτικό σκηνικό αλλά και την ψυχολογία του εκλογικού σώματος είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την δημοσκόπηση της Alco για το Newsit με αφορμή τη νέα κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο.
Πρόκειται για την δημοσκόπηση που γίνεται για τη νέα κυβέρνηση, αφού έγινε από τις 14 έως τις 16 Νοεμβρίου 2011 και περιλαμβάνει και την άποψη των πολιτών για τους χειρισμούς των πολιτικών αρχηγών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, η πλειοψηφία των πολιτών διάκειται θετικά στον Λουκά Παπαδήμο αφού το 68% των ερωτηθέντων λέει ΝΑΙ στο πρόσωπό του!
Εντυπωσιακά είναι και τα ποσοστά αποδοχής του κ. Παπαδήμου από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Και στα τρία κόμματα περισσότεροι από 7 στους δέκα ψηφοφόρους τους εγκρίνουν το νέο πρωθυπουργό.
Όμως αξιοσημείωτα είναι τα ποσοστά αποδοχής του κ. Παπαδήμου στα κόμματα της Αριστεράς!
Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ έχουν θετική γνώμη σε ποσοστό 33% και του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 59%!
Παρά την αποδοχή όμως στο πρόσωπο του κ. Παπαδήμου οι πολίτες βλέπουν με σκεπτικισμό την σύνθεση της κυβέρνησης. Το 43% διάκειται θετικά και το 38% αρνητικά.
Υψηλά αρνητικά ποσοστά δεν καταγράφονται μόνο στους ψηφοφόρους των κομμάτων της αριστεράς, αλλά και ανάμεσα στους ψηφοφόρους των κομμάτων που στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση. Το ποσοστό εκείνων που εγκρίνουν το κυβερνητικό σχήμα είναι τόσο για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ όσο και για αυτούς της ΝΔ περίπου στο 50%.

Για την στάση των πολιτικών αρχηγών τόσο στις διαπραγματεύσεις όσο και στην απόφαση για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, οι πιο ευχαριστημένοι ψηφοφόροι από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι εκείνοι του ΛΑΟΣ.

Το ΝΑΙ του κ. Καρατζαφέρη επικροτεί το 44% του συνόλου των πολιτών.

Το ΝΑΙ του κ. Σαμαρά επικροτεί το 37%.

Το ΝΑΙ του κ. Παπανδρέου επικροτεί το 24%.

Η δημοσκόπηση αποδεικνύεται σε πολλά επίπεδα κόλαφος για τον κ. Παπανδρέου.

Στο ερώτημα στους ψηφοφόρους των 2 μεγάλων κομμάτων αν ήταν σωστή ή λάθος η απόφαση Παπανδρέου και Σαμαρά για συνεργασία το αποτέλεσμα είναι αποκαλυπτικό: Το 52% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ θεωρεί λάθος την απόφαση Παπανδρέου.

Αντίθετα, το αποτέλεσμα στο ίδιο ερώτημα αποτελεί δικαίωση για τον κ. Σαμαρά, αφού το συντριπτικό ποσοστό του 70% των ψηφοφόρων της ΝΔ θεωρεί την απόφασή του σωστή! Σωστή θεωρούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ και την επιλογή των προσώπων και των θώκων που πήρε το κόμμα τους στη νέα κυβέρνηση.

Το δημοψήφισμα δικαιώνει όσους θέτουν ήδη ζήτημα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Στο ερώτημα "ποιος θα θέλατε να είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές" οι ψηφοφόροι του κόμματος απάντησαν χωρίς να τους υποδειχθούν συγκεκριμένα πρόσωπα ότι επιλέγουν ως πρώτο τον κ. Βενιζέλο με ποσοστό 23%, δεύτερο τον κ. Λοβέρδο με 13% και τρίτο τον κ. Παπανδρέου με μόλις 8%. Μεγάλο πάντως είναι και το ποσοστό των αναποφάσιστων που φτάνει το 35%.

Πρόθεση ψήφου

Η πτώση του ΠΑΣΟΚ μοιάζει να μην έχει πάτο, όπως θα έλεγε και ο κ. Βενιζέλος. Το ποσοστό του καταγράφεται σε αυτή τη μέτρηση κάτω και από το 12%.

Η ΝΔ βρίσκεται σχεδόν 10 μονάδες ψηλότερα αλλά έχει και πάλι ελάχιστα κέρδη από την εικόνα αποσύνθεσης του ΠΑΣΟΚ.

Τα κόμματα της αριστεράς ανεβάζουν τα ποσοστά τους με τη Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη να εκτινάσσεται και να καταγράφεται ως 4ο κόμμα.

Έτσι τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

ΠΑΣΟΚ: 11,8%

ΝΔ: 21,2%

ΚΚΕ: 8%

ΛΑΟΣ: 5,2%

ΣΥΡΙΖΑ: 5,7%

ΔΗ.ΣΥ.: 2,5%

ΔΗΜ.ΑΡ.: 6,3%

Αν μάλιστα τα συγκρίνει κανείς με τα ποσοστά δημοσκόπησης της Alco που έγινε πριν από 10 ημέρες θα διαπιστώσει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλες απώλειες (είχε 15%) και η ΝΔ χάνει ένα μικρό ποσοστό (22,5%).

Αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα τα αποτελέσματα (πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων) θα ήταν τα εξής:

ΠΑΣΟΚ: 14,8%

ΝΔ: 26,7%

ΚΚΕ: 10,1%

ΛΑΟΣ: 6,5%

ΣΥΡΙΖΑ: 7,2%

ΔΗ.ΣΥ.: 3,1%

ΔΗΜ.ΑΡ.: 7,9%

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: 3,5%

 
Όπως αποτυπώνεται στους σχετικούς πίνακες υπάρχει μεγάλη διαρροή ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ προς το κόμμα του κ. Κουβέλη που εκτινάσσει τα δημοσκοπικά.
Στην νέα βουλή εάν τα αποτελέσματα της κάλπης ήταν αυτά της δημοσκόπησης θα έμπαιναν 8 κόμματα. Αυτό θα καθιστούσε σχεδόν αδύνατη την αυτοδυναμία για το πρώτο που είναι αδιαφιλονίκητα η Ν.Δ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου