ΕΛΛΑΔΑ

Απόφαση παραμονής στο ευρώ

απόφαση-παραμονής-στο-ευρώ-417535

Συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, με τοποθετήσεις βουλευτών και των πολιτικών αρχηγών. Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε ονομαστική ψηφοφορία στην οποία η κυβέρνηση έλαβε 255 «Ναι» και 38 «Όχι». Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 293 βουλευτές.

Καταψήφισαν ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος, ο οποίος τέθηκε εκτός της Κ.Ο. της ΝΔ, ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουπλής, ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Κατσούρας, ο βουλευτής Ξάνθης του ΠαΣοΚ Τσετίν Μαντατζή …

Ο Χάρης Καστανίδης σε επιστολή που επέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής υποστηρίζει ότι ψήφισε «Ναι» στην κυβέρνηση «Όχι» στους υπουργούς του ΛΑΟΣ.

Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσε επίσης η ανεξάρτητη βουλευτής Έλσα Παπαδημητρίου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Λιάνης και ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής Σωτήρης Χατζηδάκης.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός ήταν απών, χωρίς να έχει αποστείλει επιστολή του για την πρόθεση ψήφου του.

Απόντες ήταν επίσης τρεις βουλευτές του ΚΚΕ (Γ.Μαυρίκος, Ι.Ζιώγας και Στ.Σκοπελίτης), οι οποίοι έστειλαν επιστολές, αλλά ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι δεν θα καταμετρηθούν.

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης ξεκίνησε η ομιλία του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου.

Καθεμία από τις ψήφους στη νέα κυβέρνηση, αντιστοιχεί σε απόφαση ευθύνης για να μείνει η Ελλάδα στην Eυρωζώνη και να ανορθωθεί η ελληνική οικονομία, τόνισε ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, στη ομιλία του πριν τη ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε αιτιάσεις κυρίως της αριστεράς, υποστήριξε ότι όντως διακυβεύεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ και αυτό «δεν είναι εκβιασμός είναι η αλήθεια».

Επιρρίπτοντας ευθύνες για την κλιμάκωση και την επέκταση της κρίσης που πλέον απειλεί τον «σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης» και στους χειρισμούς των Βρυξελλών ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι απαιτούνται ριζοσπαστικές κινήσεις για την ανάσχεσή της μεταξύ των οποίων η ενίσχυση των πόρων και του ρόλου του EFSF και η ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν λειτούργησε αποτελεσματικά, δεν κατάφερε να αποτρέψει την δημοσιονομική εκτροπή είπε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπαδήμος.

Τιτάνιο το έργο της νέας κυβέρνησης, επανέλαβε, ενώ έδωσε περισσότερη έμφαση -από ό,τι στην αρχική ομιλία του- στην ανάγκη για δίκαιη κατανομή των βαρών και των θυσιών.

Ακόμη ο πρωθυπουργός έκανε σήμερα πιο σαφή αναφορά στο χρόνο των εκλογών. Το έργο αυτής της κυβέρνησης είναι πολύ συγκεκριμένο και η θητεία της περιορισμένη και αφορά την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου της 26-27ης Οκτωβρίου. Αμέσως μετά θα γίνουν εκλογές, είπε ο κ. Παπαδήμος.

Ο κ. Παπαδήμος επεσήμανε, επίσης, ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη του και τις θέσεις όσων δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει με το τέλος της ομιλίας του για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου