ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ευρώπη για να τους πείσει

στην-ευρώπη-για-να-τους-πείσει-417935

Δευτέρα και Τρίτη είναι αφιερωμένες στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης. Αμέσως μετά ο Λουκάς Παπαδήμος πρόκειται να αναχωρήσει για Βρυξέλλες, ενώ δεν αποκλείεται στους προορισμούς του να προστεθούν το Παρίσι και το Βερολίνο. Όπως επισήμανε και στην πρώτη του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο, η αξιοπιστία της χώρας είναι στο μηδέν και αυτό πρέπει να αλλάξει.
Ο νέος πρωθυπουργός θα δει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ενώ έχει ήδη προγραμματίσει τηλεφωνικές επικοινωνίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Στόχος του είναι να πάρει άμεσα το ΟΚ για την έκτη δόση και να οριστικοποιήσει το χρονοδιάγραμμα για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Ο χρόνος είναι ένας από τους αντιπάλους της κυβέρνησης Παπαδήμου. Καθώς, ταυτόχρονα με τις συζητήσεις με τους δανειστές πίσω στην Αθήνα θα πρέπει να παρουσιαστούν το νέο φορολογικό και ο προϋπολογισμός του 2012. Και κυρίως θα πρέπει να ψηφιστούν. Γι΄ αυτό τον λόγο έπιασε δουλειά άμεσα καλώντας στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό των Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Εντός της εβδομάδας ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να στελεχώσει και το επιτελείο του. Να ορίσει τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, να επιλέξει τους συμβούλους του, θέματα τα οποία θα δείξουν και τη διάθεσή του έναντι των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του και των υπουργών που συμμετέχουν σε αυτή. Αν επιλέξει πρόσωπα χαμηλού προφίλ οι υπουργοί θα ανακουφιστούν. Αν όχι, τότε μπορεί να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά.

  
 
Ερχεται η τρόικα
 
Η έλευση της Τρόικας κατά την ερχόμενη εβδομάδα έχει σημάνει συναγερμό στη νέα κυβέρνηση, καθώς παρά την θετική αποδοχή των πολιτικών εξελίξεων από Ευρώπη και ΔΝΤ, ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πρώτο δανειακό πακέτο που προβλέπεται στο Μνημόνιο.
Έπειτα από μπαράζ συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρμόδιος υπουργός κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε για περίπου μία ώρα κατ΄ ιδίαν συνεργασία με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τόσο η πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων της χώρας που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση, όσο και η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, τα νούμερα του οποίου σαφώς και επηρεάζονται πλέον υπό το πρίσμα νέων εκτιμήσεων για παραμονή της χώρας μας σε βαθιά ύφεση και κατά τη νέα χρονιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πηγές της Τρόικας ανέφεραν στο Reuters ότι το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει την έκτη δόση μόνο όταν λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από τη νέα ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

  Ανάλογα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, δήλωσε ότι η απόφαση για την έκτη δόση θα ξανασυζητηθεί στο Eurogroup, μόλις ληφθούν διευκρινίσεις από τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Οι συζητήσεις στην Αθήνα θα αφορούν στην πιστοποίηση ότι έχουν γίνει όλα όσα έχουν ζητηθεί από τους δανειστές για να εκταμιευθεί η 6η δόση, αλλά και να αρχίσει η διαπραγμάτευση για την εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Με βάση πληροφορίες από το ΔΝΤ που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υφίσταται η αίσθηση ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με την καταβολή της 6ης δόσης, αν και εκφράζονται φόβοι ότι σημειώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις- λόγω της πολιτικής κρίσης- που δημιουργούν προβλήματα στην επίτευξη των στόχων.

Σαφώς οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν διαφοροποιήσει επί τα βελτίω το κλίμα για την χώρα μας τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικές ήταν οι επιδοκιμαστικές δηλώσεις στις οποίες προέβη το πρωί η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ.

Δεν λείπουν, ωστόσο και εκτιμήσεις ξένων οίκων, όπως εκείνες της Bank of America – Merrill Lynch, οι οποίοι κάθε άλλο παρά αποκλείουν την χρεοκοπία της χώρας μας.

Σημειώνεται ότι στο χθεσινό πρόγραμμα του κ. Βενιζέλου περιλαμβανόταν και συνεργασία με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Μουρμούρα, ο οποίος προτάθηκε για την κυβέρνηση από την Νέα Δημοκρατία και ο οποίος αναλαμβάνει τον κρίσιμο τομέα των εσόδων.

 
Οι προγραμματικές
 
Την ερχόμενη Δευτέρα στις 7 το απόγευμα  θα ξεκινήσουν οι προκριματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Την πρώτη μέρα σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής θα μιλήσει ο νέος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος έως τότε θα έχει λάβει από όλους τους υπουργούς τα σημειώματα με τις προτεραιότητες του υπουργικού τους έργου, ώστε με αυτό τον τρόπο να εξηγήσει ποια είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.
Η συνέχεια των δηλώσεων θα δοθεί την Τρίτη με δύο συνεδριάσεις καθώς και την Τετάρτη το πρωί, όταν και αναμένεται να τοποθετηθούν οι αρχηγοί των κομμάτων.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες τόσο του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος εξακολουθεί να παραμένει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και του Α. Σαμαρά.
Το μεσημέρι προς απόγευμα της Τετάρτης με τη λήξη της συζήτησης θα ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία που θα δείξει αν η νέα κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου. Να σημειωθεί ότι εκτός από ΠΑΣΟΚ ΛΑΟΣ και ΝΔ ψήφο εμπιστοσύνης αναμένεται να δώσουν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενώ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν.
Αν και κανονικά η ψηφοφορία γίνεται τα μεσάνυχτα της τρίτης μέρας αυτή τη φορά έγινε μια αλλαγή έτσι ώστε να μη συμπέσει η λειτουργία της Βουλής με τυχόν επεισόδια εν όψει της επετείου της 17ης Νοεμβρίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου