ΕΛΛΑΔΑ

Γολγοθάς οικονομικών αποφάσεων

γολγοθάς-οικονομικών-αποφάσεων-418141

Κοντά στο 9% εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών πως θα διαμορφωθεί το φετινό έλλειμμα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση.

Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, ρώτησε σε ποιο ύψος θα κλείσει φέτος το έλλειμμα και τι θα συμβεί αν η συμμετοχή στο PSI δεν φτάσει στο 100%.

Απαντώντας ο Ευ. Βενιζέλος εκτίμησε πως το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα ανέλθει φέτος «στην περιοχή του 9%» επί του ΑΕΠ (8,9%).

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI είπε ότι αν η συμμετοχή δεν φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα του 100% «θα πρέπει να καλύψουμε την τρύπα».

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος λέγοντας ότι η επιτυχία του PSI θα εξαρτηθεί από τη προετοιμασία και τις δράσεις στις οποίες θα προχωρήσει η Ελλάδα ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξει και το κλίμα που θα δημιουργηθεί στις αγορές για την Ελλάδα από το έργο της νέας κυβέρνησης.

Δύσκολη ατζέντα

Στους επόμενους μήνες η κυβέρνηση καλείται, πλην της νέας δανειακής σύμβασης που θα φέρει προς κύρωση στη Βουλή, να περάσει άλλες δύο κρίσιμες δοκιμασίες και συγκεκριμένα την κατάρτιση και ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2012 και το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα.

Σε ό,τι αφορά τη νέα σύμβαση, οι αναλυτές της Alpha Bank, επισημαίνουν ότι η νέα κυβέρνηση απαιτείται να προχωρήσει σε συμφωνία με την τρόικα του αναθεωρημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2011-2015 που στην ουσία αποτελεί το Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής, δεδομένου ότι η νέα δανειακή σύμβαση και η νέα απόφαση του ΔΝΤ για τη δική του συμμετοχή στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδος θα ενσωματώνουν το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο και το νέο Μνημόνιο.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να προωθηθεί η κατάρτιση και η ψήφιση από τη Βουλή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, να προωθηθούν εντατικότερα και αποτελεσματικότερα οι αποκρατικοποιήσεις με την πλήρη εκμετάλλευση του νέου οργανωτικού και θεσμικού πλαισίου που ήδη λειτουργεί και, επίσης, να εξειδικευτούν τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται για την πλήρη υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου για τα έτη 2013 -2014, όπως έχει ήδη υποδειχθεί από την τρόικα στην έκθεσή της, τον Οκτώβριο.

Η ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Μεσοπρόθεσμου και η σύνταξη του νέου Μνημονίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου, ώστε να ψηφιστούν από τη Βουλή εντός του Ιανουαρίου του 2012.

Η εκταμίευση της 6ης δόσης πρέπει να γίνει νωρίτερα από τις 15 Δεκεμβρίου και η έγκριση της καταβολής της από το Eurogroup μπορεί να γίνει και μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ταυτόχρονα, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει μέσα στον Δεκέμβριο τις διαπραγματεύσεις με το IIF ώστε να κλείσει μέχρι τον Φεβρουάριο το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και το «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες.

Ακόμη, θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες για την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων, με στόχο να εισπραχθεί ως το τέλος του χρόνου ποσό ύψους 1,7 δισ. ευρώ, το οποίο δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί.

Ουσιαστικά, ο «πήχυς» έχει πέσει στα 1,5 δισ. ευρώ περίπου, αφού έχουν εισπραχθεί ήδη 391,6 εκατ. ευρώ από το 10% του ΟΤΕ και μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπουν στα ταμεία του κράτους 850 εκατ. ευρώ από την ανανέωση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ και τα βιντεολόττο.

Επίσης, στόχος είναι άλλα 230 δισ. ευρώ από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος» και ίσως περί τα 30 εκατ. ευρώ από την πώληση 4 αεροσκαφών Airbus.

Ο προϋπολογισμός αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως τις 21 Νοεμβρίου, ώστε να ψηφισθεί έως τις 23 Δεκεμβρίου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου