ΕΛΛΑΔΑ

Αμεσα οι εκλογές λέει ο Α. Σαμαράς

αμεσα-οι-εκλογές-λέει-ο-α-σαμαράς-418219

Ποικίλες είναι οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την επιλογή του Λουκά Παπαδήμου στη θέση του νέου πρωθυπουργού της χώρας.
Ισχύει η συμφωνία που έγινε την περασμένη Κυριακή στην Προεδρία της Δημοκρατίας, είπε ο πρόεδρος ΝΔ Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στα γραφεία του κόμματος, μετά την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και παρέπεμψε στην ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Πρόσθεσε δε ο κ. Σαμαράς ότι θα γίνουν εκλογές άμεσα.

Για «μαύρη συμμαχία» ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ κάνει λόγο το ΚΚΕ«Οι φανατικότεροι υποστηρικτές του μνημονίου στη βουλή, στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και στα κυβερνητικά έδρανα, έδωσαν μάχη για να επιβάλουν αυτή την εξέλιξη. Η επιλογή του κ. Παπαδήμου αποτελεί για όλους αυτούς εγγύηση ότι θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και συνέπεια, η ίδια πολιτική που μέχρι σήμερα μας έχει καταστρέψει» ανέφερε.

Ικανοποιημένη από την επιλογή Παπαδήμου είναι η Δημοκρατική Συμμαχία. «Η Δημοκρατική Συμμαχία θα στηρίξει την κυβέρνηση στη Βουλή, θα παρακολουθεί και θα παρεμβαίνει όποτε και όπως χρειάζεται και εύχεται να βάλει τις βάσεις της εξόδου από τα σημερινά αδιέξοδα. Ελπίζουμε τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση να κάνουν το ίδιο, αναφέρει η Δημοκρατική Συμμαχία.

Το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη επισημαίνει ότι εδώ και μήνες είχε ζητήσει το σχηματισμό κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή και είχε τοποθετηθεί υπέρ της επιλογής για τη θέση του πρωθυπουργού ενός προσώπου με κύρος, γνώσεις και ικανότητες, όπως ο Λουκάς Παπαδήμος.

«Με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από παλινωδίες έγινε ένα σημαντικό βήμα το οποίο χαιρετίζουμε», συνεχίζει η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας και τονίζει ότι «είναι ώρα ευθύνης για όλες τις πολιτικές δυνάμεις και πρέπει όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Την ικανοποίησή του από την επιλογή του Λουκά Παπαδήμου στη θέση του νέου πρωθυπουργού εκφράζει εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς ο Γρηγόρης Ψαριανός.

«Είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να αποτελεί εγγύηση, γιατί είναι αποδεκτός και από την κοινωνία και από το πολιτικό κατεστημένο και από τις τράπεζες, τα χρηματιστήρια, την Ευρώπη και το μέσο πολίτη» ανέφερε.

«Νομίζω ότι δεν θα είναι μαριονέτα, δεν θα είναι κούριερ κανενός, ούτε διαμεσολαβητής του δικομματισμού και ταχυδακτυλουργός για να διατηρήσει τις ισορροπίες του δικομματισμού, που είναι γαντζωμένος στην εξουσία και δεν θέλει να αποχωρήσει» πρόσθεσε.

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι, από την πλευρά τους, τονίζουν:«Η νέα κυβέρνηση έχει υποχρέωση να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις επείγουσες υποθέσεις της χώρας και να την οδηγήσει χωρίς καθυστέρηση σε εκλογές, καθώς η σημερινή Βουλή δεν έχει νομιμοποίηση για μέτρα ή αποφάσεις που θα μας δεσμεύουν για δεκαετίες».  Και προσθέτει ότι ο νέος πρωθυπουργός «οφείλει να διευκρινίσει στους πολίτες το πώς σκοπεύει να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις για τη δανειακή σύμβαση και το κούρεμα τη στιγμή που πρόσφατα είχε εκφράσει δημόσια τις επιφυλάξεις του».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς με τη σειρά του μίλησε για «κυβέρνηση στις υπηρεσίες των τραπεζιτών και των αγορών» που δεν έχει την εντολή του λαού και τόνισε ότι η μόνη λύση είναι οι εκλογές.

Την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση της προσπάθειας ανάδειξης πρωθυπουργού ευρείας αποδοχής εξέφρασε η Δράση του Στέφανου Μάνου., τονίζοντας ότι η επιλογή του Λουκά Παπαδήμου στη θέση του νέου πρωθυπουργού «είναι επιθυμία της ελληνικής πλουτοκρατίας και της ΕΕ».

Καλεί για ακόμη μια φορά το λαό να εμποδίσει και να ανατρέψει τη νέα κυβέρνηση. «Ο λαός πρέπει να αντιτάξει τη δική του εργατική-λαϊκή συμμαχία για να τους εμποδίσει και να τους ανατρέψει» αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Για «ωμή αλλοίωση της λαϊκής κυριαρχίας» μιλά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «η νέα κυβέρνηση και ο νέος πρωθυπουργός καλούνται να υλοποιήσουν μία πολιτική που δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση».

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου