ΕΛΛΑΔΑ

Αξιωματικοί του Λιμενικού στο κύκλωμα των τσιγάρων

αξιωματικοί-του-λιμενικού-στο-κύκλωμ-418312

Είκοσι ένα άτομα, όλα ελληνικής υπηκοότητας, μεταξύ των οποίων πέντε αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα για τη μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων που αποκαλύφθηκε από τις πολύμηνες έρευνες των διωκτικών αρχών.

Ακόμα έξι άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας υπαξιωματικός του Λιμενικού, κατηγορούνται για την ίδια υπόθεση και τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στη δικογραφία, η οποία ολοκληρώθηκε, αλλά δεν συνελήφθησαν λόγω έλλειψης αυτοφώρου.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης, της πλαστογραφίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, καθώς επίσης και τα αδικήματα που αφορούν παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και της βλάβης των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά ειδικότερα στους συλληφθέντες αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, η δικογραφία περιλαμβάνει συμπληρωματικά και τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας, της παραβίασης του υπηρεσιακού απορρήτου και της παράβασης καθήκοντος.

Από την έρευνα, σύμφωνα με την Αστυνομία και το Λιμενικό, εξαρθρώθηκαν πλήρως οι τέσσερις οργανωμένες ομάδες που δραστηριοποιούνταν στο λαθρεμπόριο.

Στις έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια της κοινής ευρείας κλίμακας επιχείρησης σε Αττική, Πάτρα και Ιωάννινα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

-198.420 ευρώ, που προέρχεται από τη λαθρεμπορία, 18.400 ρούβλια, Τέσσερα πολυτελή Ι.Χ. αυτοκίνητα και ένα Ι.Χ. φορτηγό, που χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους και τη μεταφορά λαθραίων τσιγάρων, Τρία πιστόλια και μία κυνηγετική καραμπίνα, 484 φυσίγγια, 67 συσκευές κινητών τηλεφώνων, 156.500 πακέτα λαθραίων – αφορολόγητων τσιγάρων., 54 αφορολόγητα πακέτα καπνού., Μία πλαστή σφραγίδα, με τον τίτλο του Τελωνείου Ελευσίνας., Ένα γραμμάτιο είσπραξης τράπεζας, 30.214 ευρώ, 11 βιβλιάρια τραπεζών και επτά μπλοκ επιταγών, 120 κερδισμένα δελτία του Ο.Δ.Ι.Ε. (ιπποδρομιών), 40 κερδισμένα δελτία του Ο.Π.Α.Π, Μία μηχανή αυτόματης καταμέτρησης χαρτονομισμάτων, Τέσσερις φορητοί υπολογιστές, Μία κεντρική μονάδα σταθερού ηλεκτρονικού υπολογιστή, Διάφορες σημειώσεις που περιγράφουν τεχνητά (προχείρως κατασκευασμένα) αγκυροβόλια πλοίων για παράνομη φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων, Πέντε αναλυτικοί χάρτες θαλάσσης, Διάφορες ατζέντες τηλεφώνων.

Οι διαφυγόντες δασμοί, από την παράνομη δράση των τεσσάρων οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται χρονικά τουλάχιστον την τελευταία τριετία, υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου