ΕΛΛΑΔΑ

Οι εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ για τη «βόμβα του σωλήνα» στου Ζωγράφου

οι-εκτιμήσεις-της-ελασ-για-τη-βόμβα-το-267463

“Κόκκινο συναγερμό” έχει σημάνει στην ΕΛΑΣ ο εντοπισμός βόμβας που σε σακίδιο κρεμασμένο στα κάγκελα της μάντρας που χωρίζει το ΑΤ Ζωγράφου με την Πανεπιστημιούπολη.

Οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρερμηνειών. Ο εκρηκτικός μηχανισμός περιελάμβανε σωλήνα, ένα μεγάλο δοχείο με καρφιά, ένα μεγάλο ρολόι, μπαταρία και καλωδιώσεις συνδεσμολογίας και έγινε αντιληπτός από τον ίδιο τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος την ώρα που πάρκαρε τη μοτοσικλέτα του έξω από τη μάντρα της Πανεπιστημιούπολης.

Στη συνέχεια ο αξιωματικός ειδοποίησε το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. Αποκλείστηκε το σημείο, ενώ οι πυροτεχνουργοί που έφτασαν εκεί διαπίστωσαν ότι πρόκειται πράγματι για εκρηκτικό μηχανισμό και προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη βόμβα δεν προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι μέσα στον εκρηκτικό μηχανισμό εντοπίστηκε ένα δοχείο με καρφιά.

Οι εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ για τη “βόμβα του σωλήνα”

Oι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ ονομάζουν τον συγκεκριμένο εκρηκτικό μηχανισμό ως “βόμβα του σωλήνα”. Η ιδιαιτερότητα της βόμβας αυτής ήταν ότι ήταν τοποθετημένη σε τέτοιο σημείο ώστε να κατευθύνει την ωστικό κύμα προς το ΑΤ Ζωγράφου, ενώ η εκρηκτική ύλη της ήταν μαύρη πυρίτιδα. Τα παραπάνω συνηγορούν ότι εφόσον εκρήγνυτο, θα είχαμε θύματα.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί επίσης το γεγονός ότι όταν έφτασαν οι αρχές, το ρολόι του εκρηκτικού μηχανισμού δούλευε ακόμη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ, η βόμβα πιθανότητατα τοποθετήθηκε τις βραδινές ώρες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η κίνηση της τοποθέτησης του εκρηκτικού μηχανισμού είχε έντονο σημειολογικό χαρακτήρα, καθώς η επίθεση θα γινόταν σε αστυνομικό τμήμα δίπλα σε πανεπιστήμιο, μετά από την ένταση που έχει προηγηθεί από τις εκκενώσεις των καταλήψεων, την επέμβαση στην ΑΣΟΕΕ και τις κινητοποιήσεις για το άσυλο.

Σε αυτήν τη φάση, ουδείς μπορεί αν αποκλείσει το σενάριο ότι οι δράστες ήθελαν να προχωρήσουν σε ένα τυφλό χτύπημα, αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη και το γεγονός ότι δεν υπήρχει προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

Την ίδια στιγμή, όμως, δεν μπορεί επίσης να αποκλειστεί και το σενάριο της αποστολής μηνύματος προς τις αρχές, του να ήθελαν δηλαδή οι δράστες να στείλουν κάποιου είδους προειδοποιητικό μήνυμα ή ακόμη ένα μήνυμα ότι η εγχώρια τρομοκρατία παραμένει ενεργή.

Κοινά χαρακτηριστικά με άλλες βόμβες

Ο εκρηκτικός μηχανισμός που εντοπίστηκε στο ΑΤ Ζωγράφου, η “βόμβα του σωλήνα”, παρουσιάζει ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά με δύο άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Ο πρώτος εντοπίστηκε στις 7 Απριλίου 2018, στα σκαλιά της σχολής μηχανικών του Πολυτεχνείου.

Ο δεύτερος στις 27 Δεκεβρίου 2018, έξω από τον Άγιο Διονύσιο στο Κολωνάκι.

Δείτε την εικόνα με τον εκρηκτικό μηχανισμό:

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου