ΕΛΛΑΔΑ

Βρίσκονται πάλι στο «σημείο μηδέν»

βρίσκονται-πάλι-στο-σημείο-μηδέν-418440

Ναυάγησε η λύση Πετσάλνικου ως πρωθυπουργού της νέας κυβέρνησης πριν καν ανακοινωθεί και επισήμως το όνομά του. Αποτέλεσμα της θύελλας αντιδράσεων εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ που ξεσήκωσε η πληροφορία ότι επίκειται η ανακοίνωσή του από τον πρωθυπουργό στη χθεσινή συνάντηση με τον Κ. Παπούλια. Η ελπίδα και η αγωνία για την κατάληξη σε συμφωνία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ως προς το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού μετατίθεται, για μία ακόμη φορά, για σήμερα το πρωί, στη νέα συνάντηση των αρχηγών με τον Κ. Παπούλια.

Μία εξέλιξη που σύμφωνα με πληροφορίες έχει δυσαρεστήσει σφόδρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος θεωρεί ότι ενεπλάκη σε μία κομματική διελκυστίνδα. Εάν δεν βρεθεί λύση και συμφωνία ούτε σήμερα, δεν αποκλείεται να υπάρξει κίνηση πρωτοβουλίας από τον Κ. Παπούλια για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο, ακόμη και μέσω άμεσων εκλογών.

Στο μεταξύ, όμως, ο Γ. Παπανδρέου έχει παραιτηθεί από πρωθυπουργός.

Μόλις κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι ο νυν πρόεδρος της Βουλής θα είναι ο νέος πρωθυπουργός που θα προτείνει στο Κ. Παπούλια ο Γ. Παπανδρέου, ξεσηκώθηκε πλήθος οργισμένων αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Με κοινό παρονομαστή των αντιδράσεων το ερώτημα «ταλαιπωρούμαστε τέσσερις μέρες για να καταλήξουμε στον Πετσάλνικο;», ενώ νυν υπουργοί διεμήνυαν ότι δεν θα έμπαιναν σε κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο της Βουλής.

Αποχώρηση Καρατζαφέρη

Το πρόβλημα διαπιστώθηκε μόλις ξεκίνησε χθες το απόγευμα και μετά από νέα παράταση θρίλερ στο ραντεβού η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Προηγήθηκε μετά την έναρξη η θυμωμένη αντίδραση και αποχώρηση του Γ. Καρατζαφέρη από το Προεδρικό Μέγαρο, με την καταγγελία ότι τον άφησαν μόνο του σε ένα δωμάτιο, ενώ οι δύο άλλοι αρχηγοί συνομιλούσαν με τον Κ. Παπούλια.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο καταγγέλλοντας τους κυρίους Παπανδρέου και Σαμαρά για παιγνίδια τακτικής στα οποία οι δύο αρχηγοί παρέσυραν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

"Λυπάμαι εξαιρετικά", είπε ο κ. Καρατζαφέρης. "Δεν θέλω Πετσάλνικο, αν δεν μπει Παπαδήμος δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στη χώρα", είπε στους δημοσιογράφους.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι ο Γ. Παπανδρέου ήταν αποφασισμένος να καταβάλει ολονύχτια προσπάθεια για να «περάσει» το όνομα του κ. Πετσάλνικου στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος.

Νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών θα γίνει σήμερα Πέμπτη στις 10 το πρωί υπό την προεδρία του κ. Κ. Παπούλια.

Ο Αντ. Σαμαράς

«Πολλοί θα το ήθελαν αλλά η ΝΔ δεν θα γίνει μέρος του προβλήματος, είμαστε βαθιά προσηλωμένοι στο Σύνταγμα» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του βγαίνοντας από τα γραφεία της Συγγρού αργά χθες το βράδυ.

«Το πρόβλημα μου δεν είναι τα πρόσωπα, είναι να ξεμπλοκάρει επιτέλους η έκτη δόση και μετά να προχωρήσουμε σε εκλογές» είπε.

Φθάνοντας στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας ο πρόεδρος της κ. Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε τα εξής: «η μόνη αλήθεια είναι ότι εγώ δεν έχω πρόβλημα με πρόσωπα. Είναι ανοιχτός σε όποιον μου προτείνει την Πέμπτη ο κ. Παπανδρέου. Το κριτήριό μου δεν έχει σχέση με πρόσωπα».

Θύελλα αντιδράσεων

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε σε όλο το ΠΑΣΟΚ η πληροφορία και μόνο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε για τη θέση του πρωθυπουργού στην κυβέρνηση συνεργασίας τον Φίλιππο Πετσάλνικο.

Κορυφαίοι υπουργοί, ακόμη και της επιρροής του κ. Παπανδρέου, βουλευτές και στελέχη εκλιπαρούσαν σχεδόν τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε αυτή την επιλογή, θεωρώντας ότι θα εκθέσει ανεπανόρθωτα τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ και την ίδια τη χώρα στο εξωτερικό, ενώ εκτιμούσαν ότι θα δικαιωθεί ο Αντώνης Σαμαράς για τη στάση που κράτησε. Ταυτόχρονα έλεγαν ότι δεν πρόκειται να σταθεί μια τέτοια κυβέρνηση, ούτε να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο, που έχει μπροστά του.

Πολλοί μιλούν για ατυχή επιλογή, άλλοι επισημαίνουν τις δηλώσεις κορυφαίων υπουργών της απελθούσης κυβέρνησης (Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου), που ζητούσαν προσωπικότητα κύρους και γνώστη των οικονομικών για τη θέση του πρωθυπουργού, ενώ κάποιοι αρχίζουν να κατηγορούν ευθέως τον κ. Παπανδρέου για τις ενέργειές του. Λέγεται ότι ο κ. Παπανδρέου βάζει ένα άνθρωπο της εμπιστοσύνης του για να ελέγχει από το παρασκήνιο τη νέα κυβέρνηση, ότι περιόρισε το εύρος της αποδοχής της για προσωπικές σκοπιμότητες και ότι δεν προώθησε κάποιο άλλο πρόσωπο από το ΠΑΣΟΚ (ο λόγος γίνεται κυρίως για τον Ευάγγελο Βενιζέλο) γιατί ενδιαφέρεται να ελέγξει το κόμμα.

Έφτασε, λένε, την υπόθεση στο μη περαιτέρω, ώστε οποιαδήποτε λύση δοθεί στο σημερινό αδιέξοδο να μοιάζει καλύτερη από την παραμικρή παράταση της εκκρεμότητας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου