ΕΛΛΑΔΑ

Θρίλερ… μέχρι νεωτέρας για πρωθυπουργό

θρίλερ-μέχρι-νεωτέρας-για-πρωθυπουρ-418729

Μέχρι αργά χθες το βράδυ οι κ.κ. Λ. Παπαδήμος, Παν. Ρουμελιώτης και Νικ. Διαμαντούρος ήταν τα τρία πρόσωπα που «έπαιζαν» για τη θέση του πρωθυπουργού στο νέο κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονταν μεταξύ των επιτελείων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ με τις δύο πλευρές να διαβεβαιώνουν ότι σήμερα θα ανακοινωθεί ο νέος πρωθυπουργός. Δεν αποκλείεται μάλιστα να επιλεγεί συνδυασμός προσώπων, με τον κ. Λ. Παπαδήμο στη θέση του πρωθυπουργού και τον κ. Παν. Ρουμελιώτη στη θέση του Υπουργού Οικονομικών.
 
Με μία λακωνική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι υπήρξαν «θετικές προσεγγίσεις για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού» ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Με θετικές προσεγγίσεις για το πρόσωπο του νέου Πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκαν οι σημερινές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά».

Για το Λουκά Παπαδήμο σύμφωνα με πληροφορίες εκφράζονται ενστάσεις όσον αφορά την φερόμενη απαίτησή του για μεγαλύτερη θητεία. Όσον αφορά την περίπτωση του  Έλληνα εκπροσώπου στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Mega ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης κλήθηκε στην Αθήνα προκειμένου να ενημερώσει τα δύο μεγάλα κόμματα για τις τελευταίες εξελίξεις.

Το Reuters μετέδωσε ότι ο κ. Διαμαντούρος δήλωσε ότι υπήρξε προσέγγιση την Κυριακή, για την πιθανότητα να είναι υποψήφιος για την ηγεσία της νέας κυβέρνησης.  ωστόσο με δήλωσή του στην Καθημερινή διέψευσε ότι δέχτηκε κλήσεις από πολιτικά πρόσωπα.

Σήμερα πάντως στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο όπου θα ζητηθούν οι παραιτήσεις του υπουργικού συμβουλίου γεγονός που σημαίνει ότι μέχρι τότε θα υπάρχει οριστική απόφαση και ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού.

Ναι μεν, αλλά

Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος έφθασε στην Αθήνα από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, είναι άγνωστο όμως αν έχει συνομιλήσει απευθείας με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

Πληροφορίες έλεγαν ότι ο κ. Παπαδήμος, από την πλευρά του, θεωρούσε ως προϋπόθεση επιτυχίας του νέου εγχειρήματος να έχει μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, να γίνουν οι εκλογές μετά τις 19 Φεβρουαρίου, και να ζητεί την συμμετοχή περισσότερων στελεχών της ΝΔ στο κυβερνητικό σχήμα. Κι αυτό για να μην πέσει «θύμα» των διαλυτικών καταστάσεων που ακολουθούν μιας παρατεταμένης εκλογικής περιόδου τριών μηνών.

Πληροφορίες ανέφεραν ακόμη ότι από την πλευρά του κ. Παπαδήμου μεταδίδεται ότι μέχρι και την ώρα που έφτασε στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει προσωπική επικοινωνία με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Τι ζητεί ο Α. Σαμαράς
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δηλώνει σταθερά προσηλωμένος στο πολιτικό πλαίσιο που έθεσε εξ αρχής και δεν πρόκειται να δεχθεί να συμμετάσχουν στελέχη του κόμματος, ενώ δεν δέχεται να παραταθεί η ημερομηνία των εκλογών πέρα από τις 19 Φεβρουαρίου.
Την ίδια ώρα, το Reuters μετέδιδε, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ότι η ΝΔ επιθυμεί το οικονομικό επιτελείο, υπό τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, να παραμείνει στη θέση του, ενώ εμφανίζεται πρόθυμη να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2012.
Κατά πληροφορίες, η ΝΔ δεν δέχεται να αναλάβουν στελέχη της υπουργικά χαρτοφυλάκια και ζητεί την αλλαγή ηγεσίας σε πέντε υπουργεία.  

Από την πλευρά της κυβέρνησης καθίσταται σαφές ότι στα υπουργεία που έχουν άμεση σχέση με το Μνημόνιο δεν μπορεί να μην υπάρχει συμμετοχή πολιτικών στελεχών της ΝΔ, αν όχι σε επίπεδο υπουργών, τουλάχιστον σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου