ΕΛΛΑΔΑ

Δεν ξεκαθάρισε το πολιτικό τοπίο

δεν-ξεκαθάρισε-το-πολιτικό-τοπίο-419003

Σήμερα στη Βουλή κρίνονται όλα. Ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία στο Κοινοβούλιο επανέλαβε ότι ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, προσθέτοντας ότι είναι ανοικτός να συζητήσει τα θέματα που έθεσε ο Αντ. Σαμαράς, αφού όμως ψηφισθεί η νέα δανειακή σύμβαση από τη Βουλή. Διευκρινίζοντας ότι χαιρετίζει την προοπτική κυβέρνησης εθνικής ενότητας, χωρίς όμως την παραίτηση του ιδίου και της κυβέρνησής του, για να μην πέσει η χώρα σε περίοδο μακράς ακυβερνησίας.
Ο Παπανδρέου δήλωσε πρόθυμος να ξεκινήσει η συζήτηση για τη συγκρότηση ενός σχήματος με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή και κατόπιν, αφού διασφαλιστεί η ομαλή πορεία της χώρας και η ψήφιση της δανειακής σύμβασης, να πάει η χώρα στις εκλογές.

«Να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις για τη συγκρότηση ενός νέου κυβερνητικού σχήματος και στη συνέχεια και αφού διασφαλίσουμε την 6η δόση να προχωρήσουμε στην εθνική διαδικασία των εκλογών», είπε. 

«Η παραίτηση της κυβέρνησης θα άφηνε τη χώρα έωλη. Εγώ καλώ και τώρα τον κ. Σαμαρά να επιστρέψει στη συζήτηση και να πει ότι έχει να πει. Χαιρετίζουμε τη νέα αυτή περίοδο πολιτικής συνεργασίας. Γι’ αυτό και ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης» είπε ο κ. Παπανδρέου. 

«Πιστεύω ότι η χώρα μπορεί να πάει μπροστά, πρέπει να πάει μπροστά και θα πάει μπροστά ενώνοντας τις δυνάμεις μας», κατέληξε..

«Δεν είμαι κολλημένος στην καρέκλα» είπε ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας στην σφοδρή κριτική που άσκησε νωρίτερα από το ίδιο βήμα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. «Δεν παραιτείται έτσι μία κυβέρνηση. Μήπως υπάρχει κάποια άλλη έτοιμη που περιμένει« πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να υπάρξει «τρομακτικό κενό ακυβερνησίας».

Η κατάληξη του χθεσινού πολύωρου θρίλερ θα γραφεί σήμερα με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Αν και κάθε πρόβλεψη θεωρείται παρακινδυνευμένη, μετά τη θύελλα αντιδράσεων χθες από μεγάλη μερίδα κυβερνητικών βουλευτών, αργά χθες το βράδυ υπήρχε η εκτίμηση ότι υπήρξαν σημάδια εκτόνωσης της έντασης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Αντιδράσεις
Αρκετοί βουλευτές πάντως, όπως η Β. Παπανδρέου, η Λ. Κατσέλη, ο Ν. Αλευράς, ο Δ. Λιντζέρης ακόμη και μετά τη βραδινή ομιλία του πρωθυπουργού εξακολουθούσαν να λένε ότι δεν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Θα φανεί σήμερα τα μεσάνυχτα. Υπάρχουν, επίσης, βουλευτές που επιμένουν στη δρομολόγηση εξελίξεων για αλλαγή και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αν και ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στη Βουλή, δεν έστειλε μηνύματα μόνο προς την αντιπολίτευση αλλά και προς το εσωτερικό της κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για την ανάγκη «να φύγουμε από τακτικισμούς», είπε ότι ο ίδιος θα επιμείνει στην ανάγκη συνεννόησης και εξέφρασε την πρόθεσή του να δρομολογηθούν οι εξελίξεις «το γρηγορότερο, συνετά, προσεχτικά, χωρίς κινδύνους για τη χώρα».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι με την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά περί μεταβατικής κυβέρνησης και ψήφου στη δανειακή σύμβαση «έγινε ένα μεγάλο βήμα». Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα, όπως ο χρόνος των εκλογών και η σύνθεση αυτής της κυβέρνησης, είπε ότι αυτά πρέπει να συζητηθούν.

Νωρίτερα, στη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ο πρωθυπουργός εξήγησε τους λόγους για τους οποίους πρότεινε το δημοψήφισμα «για τη δανειακή σύμβαση», όπως τόνισε, όχι για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ -αν και παραδέχτηκε ότι το τελευταίο προκύπτει εκ των πραγμάτων.

Περίμενα -δήλωσε ο κ. Παπανδρέου- ότι μετά την συμφωνία της 26ης-27ης Οκτωβρίου θα έβρισκα μία ευρύτερη στήριξη. Αντί αυτού, «εισπράξαμε από άρνηση μέχρι ύβρη», συμπλήρωσε, με αποτέλεσμα να «υποχρεωθώ να προτείνω το δημοψήφισμα».

«Αν δεν αναλάβει ο πολιτικός κόσμος τις ευθύνες του, πρέπει να ερωτηθεί ο λαός» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Το δημοψήφισμα το πρότεινα ακριβώς για να εγγυηθώ την πορεία μας στο ευρώ» τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

Πολύωρο θρίλερ
Ξεκίνησε, από το πρωί με τη μορφή ενός «πολιτικού θρίλερ» με κύριο χαρακτηριστικό τις καταιγιστικές εξελίξεις και πιθανή κατάληξη την επίτευξη συμφωνίας κυβέρνησης και ΝΔ για εθνική συναίνεση, όπως τουλάχιστον παρουσίαζαν τα πράγματα κυρίως ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών. Κατέληξε σε ένα κανονικό αλαλούμ, με υπουργούς να διαψεύδουν τον πρωθυπουργό και να του επισημαίνουν ότι άλλα είπαν στο υπουργικό συμβούλιο και άλλα μετέφερε στην Κ.Ο., με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε έξαλλη κατάσταση να προειδοποιούν ότι θα καταψηφίσουν σήμερα την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά να παρεμβαίνει στη Βουλή για την… αποκατάσταση όσων ο ίδιος υποστήριξε και ζήτησε και τα οποία παρουσιάσθηκαν με διαφορετικό νόημα από τον Γ. Παπανδρέου.
Στη Βουλή η επίθεση του Αντ. Σαμαρά προς τον πρωθυπουργό, λίγο πριν αποχωρήσει από τη συζήτηση η ΝΔ ήταν σφοδρή, με χαρακτηριστικά σημεία την αναφορά στις κατηγορίες από την κυβερνητική πλευρά ότι ετοιμάζεται νέα αποστασία, λέγοντας ότι «Τότε ο πρωθυπουργός κατήγγειλε την άρνηση προσφυγής στις εκλογές. Σήμερα ο πρωθυπουργός, που έχει το ίδιο όνομα, προσπαθεί να αποφύγει τις εκλογές. Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα».
Αναλυτικά, στις εσωτερικές σελίδες, παρουσιάζεται όλο το ρεπορτάζ από τις συνεδριάσεις στο υπουργικό συμβούλιο, στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή και οι δηλώσεις πολιτικών αρχηγών, υπουργών και βουλευτών.
 
 
».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου