ΕΛΛΑΔΑ

Σύγκρουση στη Βουλή για το δημοψήφισμα

σύγκρουση-στη-βουλή-για-το-δημοψήφισμ-419029

 Ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δυνατότητα της κυβέρνησης στο πλαίσιο της υλοποίησης των αποφάσεων της πρόσφατης συνόδου Κορυφής, ζήτησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, ανοίγοντας την τριήμερη σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Παράλληλα, ο κος Ρέππας πραγματοποίησε εκτενείς αναφορές στην απόφαση του Πρωθυπουργού για την διενέργεια δημοψηφίσματος, συνδέοντάς την με τη θέση της χώρας στο ευρώ.

Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε την απόφαση της συνόδου Κορυφής της 27ης Οκτωβρίου, «δικαίωση για την προσπάθεια και τον μόχθο του πρωθυπουργού και της διαπραγματευτικής ομάδας», τονίζοντας πως «δεν πρέπει να χαθεί η νέα δυνατότητα που προσφέρεται στη χώρα».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκρινε σκόπιμο να απορρίψει τις κατηγορίες περί «εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας», όπως επίσης και την αποφυγή επιδίωξης αναδιάρθρωσης του χρέους ενώ σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενάντια στην πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος, ο κ. Ρέππας την χαρακτήρισε «παράδοξη».

Το δημοψήφισμα αποτελεί κορυφαία δημοκρατική διαδικασία που φέρει τα πάντα στο φως και δεν επιτρέπει παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και διευθετήσεις. Το δημοψήφισμα αυτό αποτελεί και την καλύτερη απάντηση για όσους μιλούν εξ ονόματος του λαού προβάλλοντας την δική τους εκδοχή», σημείωσε ο κ. Ρέππας για να καταλήξει υπογραμμίζοντας πως για το ΠΑΣΟΚ, «η θέση της χώρας στο ευρώ, είναι εθνικό κεκτημένο και δόγμα απαράλλακτο. Η θέση της χώρας στο ευρώ όμως, είναι υπενθύμιση να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και ποιοτικοί».

Επεισόδιο με Α. Γεωργιάδη

Σφοδρή αντιπαράθεση και παρέμβαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππα προκλήθηκε στην Ολομέλεια με αφορμή τους χαρακτηρισμούς του βουλευτή του ΛΑΟΣ Άδωνη Γεωργιάδη, στην συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, για τον πρωθυπουργό, την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή.

Ο κ. Γεωργιάδης σε πολύ υψηλούς τόνους και απευθυνόμενος προς την κοινοβουλευτική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο πρωθυπουργός έχει τους βουλευτές «γραμμένους στα παλιά του τα παπούτσια» και ζήτησε την Παρασκευή να μην παράσχουν την εμπιστοσύνη τους ως ένδειξη «πατριωτικού καθήκοντος».

Τον χαρακτήρισε επίσης «επικίνδυνο για τον τόπο» με αιχμή την πρότασή του για δημοψήφισμα και ακόμη υποστήριξε πως ο κ. Παπανδρέου «σαν άλλος Λουδοβίκος 14ος εξαρτά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας από την καρεκλίτσα του».

Για τον κ. Παπουτσή είπε πως ενώ είναι «ανίκανος, άχρηστος, ανύπαρκτος», εμφανίζεται σαν «σύγχρονος Ηρακλής Πουαρό» εφευρίσκοντας «συμφέροντα» και «αποστάτες» που θέλουν να ρίξουν τον κ. Παπανδρέου.

Έτσι – όπως ισχυρίστηκε ο κ. Γεωργιάδης – έθιξε τους βουλευτές εκείνους του ΠΑΣΟΚ που ζητούν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας σαν όργανα μεγαλοσυμφερόντων.

«Με αυτή τη συμπεριφορά και μπερδεύοντας τις τηλεοπτικές εκπομπές με το Κοινοβούλιο έρχεται η πολιτική χρεοκοπία οσονούπω» απάντησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππας ο οποίος τόνισε ότι «εδώ δεν γίνονται αγοραπωλησίες».

Χαρακτήρισε «δόλιο και αντιθεσμικό» τον τρόπο με τον οποίο εκφράστηκε ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνοντας πως έτσι απέκρυψε ότι η κυβέρνηση πέτυχε να αναληφθεί ελληνικό χρέος 100 δισ. από άλλους.

«Αν δεν ήταν τόσο προσβλητικός θα τον ευχαριστούσα γιατί μας έδωσε πρόσθετους λόγους να δώσουμε την ψήφο μας στην κυβέρνηση» είπε ο Χρ. Πρωτόπαπας.

Κώστας Μαρκόπουλος: «Εκλογές, η μόνη δημοκρατική λύση»

«Οι εκλογές είναι η μόνη δημοκρατική λύση για τη χώρα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος κατά τη συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει την αποτυχημένη πολιτική της και κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «να δώσουν τέλος στη κατηφόρα του τόπου».

Ο κ. Μαρκόπουλος έκανε λόγο για διχαστικά και τραγικά διλήμματα που βάζει ο πρωθυπουργός με το δημοψήφισμα και με τη ψήφο εμπιστοσύνης σε μια προσπάθεια, όπως είπε, να εκβιάσει και την κοινωνία και τους βουλευτές του.

«Ποιός σας έδωσε το δικαίωμα να πετάτε το όνειρο του ελληνικού λαού για την Ευρώπη στα σκουπίδια; Είστε μια ανώριμη κυβέρνηση που εκβιάζει το λαό και τη κοινωνία γιατί αισθάνεστε ότι αυτή η πολιτική που συμφωνήσατε δεν μπορείτε να την περάσετε στη κοινωνία», ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος.

«Μόνον οι εκλογές θα δώσουν τη λύση και στα δύο ερωτήματα. Αν είναι καλή η συνταγή και καλός ο μάγειρας. Αν ο πρωθυπουργός είναι ο καλύτερος ή θα είναι κάποιος άλλος. Μόνον οι εκλογές είναι το πιο δυνατό όπλο να εκτονωθεί η κοινωνία», συνέχισε.

«Αν πιστεύετε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ικανή να διαπραγματευτεί και δεν έχει κατεβασμένα χέρια μπορείτε να τη στηρίξετε. Αν πιστεύετε ότι δεν μπορεί, ελάτε να βάλουμε στοπ, να πάμε σε εκλογές και εκεί να μετρηθούμε», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Θ. Παφίλης: «Ωμός εκβιασμός το δημοψήφισμα»

Το δημοψήφισμα είναι «ένας ωμός εκβιασμός», τόνισε, μιλώντας στην συζήτηση επί της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σημειώνοντας πως θα υπάρξει «ιδεολογική τρομοκρατία» και «θα επιστρατευτούν όλοι οι μηχανισμοί για να αποσπαστεί το ναι».

Σημείωσε ότι η διαδικασία «γίνεται με νόμο αντιδραστικό και απαράδεκτο», αφού «το όχι του ΚΚΕ με το όχι της ΝΔ και των υπόλοιπων κομμάτων μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι, ενώ εμείς λέμε όχι δημοψήφισμα, αλλά να γίνουν εκλογές» και διευκρίνισε πως «αν όμως γίνει καλούμε να συμμετέχει μαζικά ο λαός να πει ένα συντριπτικό όχι».

«Aπευθυνόμαστε στην εργατική τάξη τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες τη νεολαία, τις γυναίκες, που βλέπουν τη ζωή τους κυριολεκτικά να καταστρέφετε», ανέφερε στη συνέχεια «τους καλούμε να γίνουν πρωταγωνιστές των εξελίξεων, ενάντια στην εντεινόμενη τρομοκρατία δυναμώνοντας τους αγώνες και την ανυπακοή στην μεσαιωνική πολιτική».

Ο κ. Παφίλης απαντώντας στο επιχείρημα ότι κάποιοι φοβούνται το δημοψήφισμα είπε: «Εμείς δε φοβόμαστε το λαό. Εσείς τον φοβάστε όταν βγαίνει στους δρόμους, αυτή όμως είναι και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».

Την καταψήφιση της κυβέρνησης ζήτησε ο Δ. Παπαδημούλης

Την καταψήφιση της κυβέρνησης και ένα «μαζικό, λαϊκό μαχητικό όχι» στο δημοψήφισμα εφόσον διενεργηθεί, πρότεινε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Όταν μία κυβέρνηση στα δύο χρόνια ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, οφείλει έναν απολογισμό σε σχέση με αυτά που υποσχέθηκε» σημείωσε ο κος Παπαδημούλης. «Υπογράφοντας το Μνημόνιο είπατε πως θα μειώσετε το χρέος και από 120% πήγε στο 170%. Είπατε πως θα μειώσετε την ανεργία, που διπλασιάστηκε. Είπατε ότι θα κατανείμετε δίκαια τα βάρη και τις μονόπλευρες θυσίες τις επιβαρύνονται τα λαϊκά στρώματα. Είπατε ότι θα καθαρίσετε τα σκάνδαλα και ούτε ένας δεν έχει κάτσει στο εδώλιο. Στα λαϊκά νοικοκυριά έρχονται αυτό το μήνα νέα χαράτσια: Πληρώνει η Ελλάδα που δεν έχει και βγάζει το γλώσσα το μεγάλο κεφάλαιο».

Η «ολοφάνερη αποτυχία της κυβέρνησης, οδηγεί στη λαϊκή κατακραυγή με αποτέλεσμα να σέρνεται η κυβέρνηση προς την κάλπη την οποία απέφευγε με κάθε τρόπο. Ο Πρωθυπουργός, νομίζει πως θα κρύψει την αποτυχία του με την συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης και την εξαγγελία δημοψηφίσματος. Εμείς δεν φοβόμαστε το δημοψήφισμα. Θα εργαστούμε για ένα μαζικό, λαϊκό, μαχητικό όχι στα κυβερνητικά μέτρα. Λέμε όμως και πως η πιο έντιμη δημοκρατική διέξοδος απ’ την κρίση που έχει προκαλέσει η πολιτική σας, είναι η κάλπη των εκλογών. Γιατί δεν χρειάζεται απλώς να αποτραπεί η νέα δανειακή σύμβαση – αλλά να αλλάξει και η πολιτική και το τιμόνι της χώρας και το πολιτικό της προσωπικό» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Καταψηφίζουμε αυτήν την κυβέρνηση και αυτή τη φορά έχουμε μαζί μας την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που βλέπουν στην Αριστερά μια δημοκρατική λύση» κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου