ΕΛΛΑΔΑ

Καζάνι που βράζει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

καζάνι-που-βράζει-η-κ-ο-του-πασοκ-419146

Θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων αποτέλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο μετατράπηκε η κυβερνητική σύσκεψη της Τρίτης, μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις (Μιλένα Αποστολάκη) και τις δηλώσεις βουλευτών ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν την κυβέρνηση Παπανδρέου, όπως της Βάσως Παπανδρέου και της Εύας Καϊλή.

Αναλυτικά, σε δισέλιδη επιστολή της, η Μιλένα Αποστολάκη (στη σελ. 20) εκφράζει την κατηγορηματική διαφωνία της με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι «είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται οι θεσμοί ως εργαλεία, προκειμένου να επιδιωχθούν σκοπιμότητες.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης, Εύα Καϊλή με τη σειρά της κατέθεσε επιστολή, λέγοντας ότι αν επιμείνει η κυβέρνηση στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, η ίδια θα ανεξαρτητοποιηθεί.   Παράλληλα ζήτησε σχηματισμό κυβέρνησης σωτηρίας με άλλον πρωθυπουργό.

Στην επιστολή της αναφέρει: «Στην συνεδρίαση της ΚΟ χθες, δεν μας δόθηκε ο λόγος, έτσι καταθέτω την παρακάτω επιστολή, για να εκφράσω την δική μου άποψη. Η διακυβέρνηση μας χαρακτηρίστηκε από Ιστορικά διλήμματα, με κρισιμότερο εκείνο της προσφυγής μας στο ΔΝΤ.

Εφόσον δεν ζητήθηκε τότε η συμμετοχή όλων των Ελλήνων πολιτών, και καθώς το ΠΑΣΟΚ ενσαρκώνει την Ευρωπαϊκή Προοπτική της χώρας, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να θέσουμε σε αμφισβήτηση αυτή την προοπτική μέσω δημοψηφίσματος ή οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας, μετά τις τιτάνιες προσπάθειες σας τα τελευταία δυο χρόνια.

Εδώ που έχουνε φτάσει τα πράγματα, είναι απαραίτητο να ληφθεί πρωτοβουλία από εσάς, για μια νέα κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας και Συνεργασίας, με Πρωθυπουργό πρόσωπο κοινής αποδοχής, για την διασφάλιση αυτής της Συμφωνίας.

Θεωρώ αυτονόητο αγαπητέ Πρόεδρε, ότι τα σχέδια περί Δημοψηφίσματος θα εγκαταλειφθούν άμεσα και ρητά, και θα προταχθεί το Εθνικό Συμφέρον της Ελλάδας.

Η συνείδηση μου δεν μου επιτρέπει σε καμία περίπτωση να προτάξω το κομματικό ή το προσωπικό μου συμφέρον, από το Εθνικό.

Ούτως ή άλλως και σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για το Έθνος, καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, πράγμα το οποίο θα πράξω.»

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κ. Παπούλια ζητά η Βάσω Παπανδρέου, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση σωτηρίας με ορίζοντα τη διασφάλιση του πακέτου που αποφασίστηκε στις 26 Οκτωβρίου και στη συνέχεια προσφυγή στις κάλπες. «Η χώρα κινδυνεύει με άμεση χρεοκοπία» δήλωσε η πρώην υπουργός.

Τη μεσολάβηση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να επιτευχθεί μία στοιχειώδης συμφωνία μεταξύ Παπανδρέου-Σαμαρά προτείνει ο Μίμης Ανδρουλάκης.

Η αντιπολίτευση

Την ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την νέα δανειακή σύμβαση, ανήγγειλε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης προανήγγειλε πρωτοβουλία συνεννόησης με τον Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.
Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός σύρονται σε κάλπες που δεν θα είναι κάλπες δημοψηφίσματος αλλά κάλπες εκλογών, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών «με συμφωνία όλων των κομμάτων, με κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

Τέλος, ο Φώτης Κουβέλης τάσσεται υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τονίζοντας ότι το δημοψήφισμα βάζει τη χώρα σε περιπέτειες και την κοινωνία σε διλήμματα.

 
Αναβρασμός στο ΠΑΣΟΚ
 
Η βουλευτής Δράμας, Χαρά Κεφαλίδου, με τη σειρά της, ζητά με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής, τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με κοινοβουλευτικά και μη μέλη και με στόχο την αποφυγή της χρεοκοπίας.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Β’ Πειραιά Δημήτρης Λιντζέρης με ανακοίνωσή του σημείωσε ότι θα καθορίσει τη στάση του εγγράφως, τις επόμενες ημέρες.

Αλλά και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο παρέπεμψε στην τοποθέτησή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Με το περιεχόμενο και το χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος συνέδεσε την ψήφο του στην διεξαγωγή της ψηφοφορίας για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1.

Αντίθετα η βουλευτής και πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή δήλωσε ότι είναι στο πλευρό του πρωθυπουργού «για να τον δυναμώσουμε με την ψήφο μας την Παρασκευή, δεχόμενοι, ως κοινοβούλιο, τη δανειακή σύμβαση. Να προχωρήσει μπροστά.»

Ιδιαίτερα αιχμηρός ο βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης, ο οποίος δήλωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση, συμπληρώνοντας:

«Στην κρισιμότερη στιγμή για τη χώρα, από την μεταπολίτευση και μετά, ο πολιτικός κόσμος αναμετριέται με την αθλιότητα».

Την κυβέρνηση στηρίζει με δηλώσεις του και ο βουλευτής, Δ. Μιχελογιαννάκης, τονίζοντας ότι «τα συμφέροντα και το κατεστημένο προσπαθούν και θα προσπαθήσουν να κόψουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται».

Στο μεταξύ, πέντε βουλευτές, οι Γιάννης Αμοιρίδης, Αθανάσιος Οικονόμου, Χρήστος Μαγκούφης, Ηλίας Θεοδωρίδης και Σπυροπάνος Μαργιέλης, με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ζητούν «να δοθούν στη δημοσιότητα οι πίνακες με τα ονόματα όσων έχουν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού τα ποσά των οποίων δεν δικαιολογούνται, αλλά και όσων είναι μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου».

Οι πίνακες αυτοί είναι σήμερα μόνο στη διάθεση των βουλευτών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου