ΕΛΛΑΔΑ

Δημοψήφισμα για το «κούρεμα» εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

δημοψήφισμα-για-το-κούρεμα-εξήγγει-419310

 

Δημοψήφισμα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής μιλώντας στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, για το αν θα δεχθούν οι πολίτες ή όχι τη νέα συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Η πρόταση Παπανδρέου αιφνιδίασε τις Βρυξέλλες που περιμένουν επίσημη ανακοίνωση για να τοποθετηθούν εάν και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονες αντιδράσεις αξιωματούχων που εμφανίστηκαν ενοχλημένη από την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Ομοβροντία επίθεσης από την αντιπολίτευση που ζητά εκλογές. Την ερχόμενη Παρασκευή με ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή η ψήφος εμπιστοσύνης.

Το δημοψήφισμα εξάλλου τοποθετείται στις αρχές Ιανουαρίου, όταν θα είναι έτοιμη η νέα δανειακή σύμβαση. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι, αν και ο κ. Παπανδρέου απέρριψε τις εκλογές, ανοίγει ο δρόμος προς μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σε περίπτωση αρνητικής απάντησης στο δίλημμα του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του πρωθυπουργού δεν είχε κοινοποιηθεί σε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και δεν ήταν γνωστή παρά σε πολύ λίγους στενούς του συνεργάτες.

 

 

 

Ναι ή Οχι τώρα…
 
Να πουν οι πολίτες το «μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση, ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προαναγγέλλοντας δημοψήφισμα για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και για τα μέτρα που θα τη συνοδεύουν. «Έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες», η εντολή τους θα μας δεσμεύσει όλους, πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Αν δεν θέλει ο ελληνικός λαός αυτή την απόφαση, πολύ απλά δεν θα υλοποιηθεί».
 «H απάντηση του λαού δεν αφορά την εκλογή προσώπων και κομμάτων. Εξίσου κορυφαία δημοκρατική λειτουργία είναι η κατάθεση της θέσης κάθε πολίτη. Tην ώρα που το πολιτικό σύστημα βάλλεται έχουμε χρέος να προτάξουμε το ρόλο και την ευθύνη του πολίτη. Αυτό είναι το δημοψήφισμα», είπε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε: «Για τη νέα σύμβαση πρέπει να πάμε σε δημοψήφισμα. Για μια εθνική απάντηση στο μείζον εθνικό ερώτημα. Ο λαός πρέπει να τοποθετηθεί. Θέλει να υιοθετήσουμε τη νέα συμφωνία ή θέλει να την απορρίψουμε;»
Είναι η ώρα να απαντήσει ο πολίτης υπεύθυνα: Θέλει να την υλοποιήσουμε ή να την απορρίψουμε. Αν δεν την θέλει ο λαός δεν θα εφαρμοστεί. Εάν ναι, θα προχωρήσουμε.
Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου είχε απορρίψει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι «θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας, δεν μπορούμε να παρατήσουμε τον αγώνα στη μέση γιατί έτσι συμφέρει ορισμένους». Απέρριψε παράλληλα σενάρια συγκυβέρνησης και συγκατοίκησης.
Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της συμφωνίας για το «κούρεμα» του χρέους κατά 50% και μίλησε με σκληρή γλώσσα για όσους αμφισβητούν τα οφέλη της. Η συμφωνία της συνόδου κορυφής «απομακρύνει την ανασφάλεια και μας επιτρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον μας» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι εξασφαλίσθηκε για τη χώρα μας μία πολύ σημαντική μείωση των βαρών.

Επίσης, ευχαρίστησε τους βουλευτές του κόμματός του για το θάρρος που επέδειξαν, λέγοντας ότι τίποτα δεν θα είχε συμβεί αν η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ δεν είχε σταθεί στο ιστορικό ύψος των στιγμών, ενώ επιτέθηκε σε ΜΜΕ και πολιτικές δυνάμεις που -όπως είπε- προσπαθούν να ακυρώσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

Ο κ. Παπανδρέου τέλος  καταδίκασε τα επεισόδια στις παρελάσεις για την επέτειο του "όχι", και τις αποδοκιμασίες κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι υπονομεύουν την δημοκρατία όσοι προσβάλουν τους θεσμούς και τα σύμβολα. Αναρωτήθηκε, μάλιστα, αν κάποιοι επιδιώκουν αναρχία, εθνικό διχασμό και γενικευμένη ανωμαλία.

 
Ενόχληση στις Βρυξέλλες
 
Άμεση ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος και ανανέωσης της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση.

"Ουδέν σχόλιο και για τα δυο ζητήματα. Είμαστε σε επαφές και αναμένουμε επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές" ανέφερε η εκπρόσωπος της ΕΕ Καρολίνας Κότοβα.

Στον Παπούλια ο Σαμαράς

 
Έκτακτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζήτησε για σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, αμέσως μετά την ομιλία του κ. Γιώργου Παπανδρέου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Ν.Δ   εξετάζουν τρόπους για την πρόκληση εκλογών που θεωρούν ότι είναι η μόνη λύση για το αδιέξοδο που έχει οδηγήσει η κυβέρνηση την χώρα.  Οτιδήποτε άλλο αποτελεί εκτροπή υποστηρίζει η ΝΔ και εξετάζει ακόμη και την ομαδική παραίτηση των βουλευτών του κόμματος για να προκαλέσει την διεξαγωγή εκλογών ενώ σήμερα δεν θα παραστεί στην προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή.

Ξεκαθαρίζοντας τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Γ. Μιχελάκης χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «συνταγματική και δημοκρατική εκτροπή», υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «έμμεσο εθνικό διχασμό που διακινδυνεύει την ένταξη στην ΕΕ» και «έσχατο εκβιασμό στον ελληνικό λαό».

Ο πρωθυπουργός, συνέχισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, είναι «αδίστακτος και επικίνδυνος, πέταξε στον αέρα σαν κέρμα την παραμονή την Ελλάδας στην Ευρώπη». «Αφού εκβιάζει με την πρόταση μομφής την ίδια την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, θέλει να υποχρεώσει την κοινωνία να αποφασίσει ανάμεσα στον φόβο της και το θυμό της… αντί να αποχωρήσει έντιμα, δυναμιτίζει τα πάντα» τόνισε ο Γ. Μιχελάκης.

Εκλογές ζητούν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Το αίτημα για εκλογές τώρα ήταν η απάντηση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση της πρόθεσης του πρωθυπουργού να διενεργηθεί δημοψήφισμα για να αποφανθούν οι πολίτες αν συμφωνούν με τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης.

Το ΚΚΕ ζητώντας την άμεση διενέργεια εκλογών, σε ανακοίνωση Τύπου μιλάει για «ωμό εκβιασμό και ιδεολογική τρομοκρατία σε βάρος του λαού» και αναφέρει ότι η πρωθυπουργική εξαγγελία για δημοψήφισμα «σημαίνει ότι στήνεται ένας πελώριος μηχανισμός καταναγκασμού του λαού, όπου η κυβέρνηση και η ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, τις απειλές, την προβοκάτσια για να γονατίσουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, για να υφαρπάξουν το ναι στη νέα σύμβαση». «Το επισφράγισμα μιας τυχοδιωκτικής πολιτικής, ο κ. Παπανδρέου φαίνεται πως θέλει να την σφραγίσει με ένα εξ ίσου τυχοδιωκτικό δημοψήφισμα», σχολίασε ο ΛΑΟΣ, με αφορμή τα όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Όσον αφορά στην ψήφο εμπιστοσύνης, ας τολμήσει να ψηφίσουν οι βουλευτές του πίσω από παραβάν και τότε θα διαπιστώσει την πολιτική του γύμνια. Καληνύχτα κύριε Παπανδρέου», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος. 

Την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία ζήτησε σήμερα και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε ανακοίνωση της η Δημοκρατική Αριστερά εξάλλου αναφέρει ότι «καμία ευρωπαϊκή συμφωνία για την αντιμετώπιση του χρέους δεν μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του ελληνικού λαού, αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα για την ανάπτυξη, την προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, την εκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας και την υπεράσπιση της μισθωτής εργασίας». Τέλος η Ντόρα Μπακογιάννη αφού χαρακτηρίζει επικίνδυνη την Κυβέρνηση καλεί τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να καταψηφίσουν την κυβέρνηση για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές άμεσα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου