ΕΛΛΑΔΑ

Η ευθύνη είναι στα δικά μας χέρια

η-ευθύνη-είναι-στα-δικά-μας-χέρια-419573

«Εχουμε δουλειά και ευθύνη να φτιάξουμε μία διαφορετική Ελλάδα μετά το αποτέλεσμα των Βρυξελλών» είπε στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός.
Όπως είπε, η απόφαση μας δίνει την απαραίτητη πίστωση χρόνου χωρίς το βραχνά του χρέους, για να προχωρήσουμε τις αλλαγές και να δημιουργήσουμε ένα κράτος σύγχρονο, δίκαιο, μία πολιτεία ευνομούμενη. 
Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις επικρίσεις για το προχθεσινό αποτέλεσμα-συμφωνία, τόνισε ότι η παροχή τεχνογνωσίας από τους εταίρους μας στους κρίσιμους τομείς όπου απαιτούνται μεταρρυθμίσεις, θα αποβεί χρήσιμη, προσθέτοντας ότι «είναι δική μας η ευθύνη των αποφάσεων και των χειρισμών».
Ο Γ. Παπανδρέου έδωσε διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια και σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος αλλά και για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, τονίζοντας ότι δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις.
Πρόσθεσε ότι η συμφωνία αποτελεί δείγμα πως η προσπάθεια του ελληνικού λαού αποδίδει και ήταν αυτή που μας οδήγησε στις αποφάσεις της Συνόδου. "Η χθεσινή απόφαση μας δίνει χρόνο, μας απομακρύνει από την ανασφάλεια" δήλωσε και διαβεβαίωσε πως δεν αποτελεί πρόβλημα για το τραπεζικό σύστημα και τις συντάξεις, το αντίθετο συμβαίνει.

"Δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ έφυγαν από τις πλάτες του ελληνικού λαού. Οι τράπεζες αντί για τους πολίτες θα πληρώσουν το κόστος αυτό", ανέφερε και πρόσθεσε ότι "τώρα έχουμε δουλειά και ευθύνη να στραφούμε προς τη δημιουργική Ελλάδα".

  
 
Το υπουργικό συμβούλιο
 
Τα επιχειρήματα για περιορισμό των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων επιδίωξε να αποκρούσει ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης.

«Η εφαρμογή ανήκει στην Ελλάδα, δεν φοβόμαστε το πρόγραμμα ούτε τους κακούς ξένους. Εμείς έχουμε την κύρια ευθύνη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κορυφαίο υπουργό.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε δουλειά από τους υπουργούς του προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2012.

Επίσης περιέγραψε μια σειρά από βήματα προς αυτή την κατεύθυνση τα οποία είναι:

– Άμεσες ενέργειες για εκταμίευση της 6ης δόσης

– Εκταμίευση της 6ης δόσης

– Πλήρης εφαρμογή Μεσοπρόθεσμου

– Το PSI plus να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Γενάρη

– Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα

Ο κ. Παπανδρέου επίσης, για άλλη μια φορά, απέρριψε το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.

Η κυβέρνηση προσδοκά με την εφαρμογή του προγράμματος να κερδίσει 4,5 δισ. το χρόνο, ενώ κυβερνητική πηγή επεσήμανε ως η επιτυχία της συμφωνίας έγκειται στην ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατά 90 δις χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει πιστωτικό γεγονός.

Όταν πήρε το λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι υπάρχουν μηχανισμοί που κόπτονται για τους τραπεζίτες, ότι κάποια ΜΜΕ επιχειρούν την διανοητική και συναισθηματική καθήλωση του κόσμου χωρίς να τον αφήνουν να σκεφτεί ψύχραιμα και τέλος σημείωσε πως ορισμένα προοδευτικά κόμματα υιοθετούν την επιχειρηματολογία των τραπεζών.

 
Συνέντευξη Βενιζέλου
 
«Το πακέτο είναι πολύ σκληρότερο για τις τράπεζες αλλά πολύ πιο ισορροπημένο και δίκαιο» ανέφερε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Πέμπτης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020, υποστηρίζοντας ότι «το χρέος καθίσταται απολύτως βιώσιμο» και ότι «η ετήσια ελάφρυνση από τους χαμηλότερους τόκους θα είναι 4,5 δισ. ευρώ».

«Μεταξύ έθνους και τραπεζιτών η απάντηση είναι το έθνος» ανέφερε. «Δεν έχω ξαναδεί πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να παίξουν ρόλο και μάλιστα δυνάμεις προοδευτικές να είναι κατά της μείωσης του χρέους» σχολίασε και έκανε λόγο για «αυτοκτονική προσέγγιση», αναφερόμενος στην αντιπολίτευση.

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι το νέο πακέτο θα είναι ύψους 100 δισ. ευρώ από την πλευρά των επίσημων θεσμών (εκτός από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα) στο οποίο περιλαμβάνεται και το ποσό για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα αρχίσει άμεσα. «Εξυγιαίνονται και ισχυροποιούνται οι ελληνικές τράπεζες προς όφελος των καταθετών και της ελληνικής οικονομίας» είπε.

Ο κ. Bενιζέλος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν και προβλήματα στη συμφωνία. Έκανε λόγο για μικρή ονομαστική μείωση της αξίας τον ομολόγων που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία και δεσμεύτηκε για τη στήριξη των ταμείων που θα τα διασφαλίζει απόλυτα, όπως ανέφερε.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, την εφαρμογής του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου» διευκρίνισε, ενώ διαβεβαίωσε ότι «πριν τα μέσα του Νοεμβρίου αναμένεται να εισπράξουμε 8 δισ. ευρώ από την έκτη δόση».

Για τη μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι «αποφασίστηκε να σταματήσει η δραματοποίηση των επισκέψεων της τρόικας» και πρόσθεσε ότι η παρουσία της πρέπει να είναι «τακτική και συνεχής». «Είναι ένα σχήμα που το έχουμε ανάγκη, είναι ένα σχήμα απολύτως ισορροπημένο για να ξεπεράσουμε διαρθρωτικές αδυναμίες της διοίκησης το οποίο μας επιτρέπει να μην ξανακυλήσουμε στα μεγάλα ελλείμματα».

Απαντώντας στο επιχείρημα ότι επιστρέφουμε στο επίπεδο του χρέους του 2009 ο κ. Βενιζέλος είπε ότι σύμφωνα με το ΔΝΤ «αν δεν παρεμβαίναμε το ελληνικό δημόσιο χρέος με άλλες παρεμβάσεις συμβατικού χαρακτήρα θα ήταν 173% του ΑΕΠ, άρα η μείωση θα είναι 53 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ» σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτή είναι απάντησή μου σε επιπόλαιες και θρασείες παρατηρήσεις που άκουσα να διατυπώνονται».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου